Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Ψάρεμα με Καθετή και Συρτή αφρού: Το σωστό timing για περισσότερα ψάρια

27 Μαΐου, 2019

Ψάρεμα με Καθετή και Συρτή αφρού: Το σωστό timing για περισσότερα ψάρια

Εκείνη τη µέρα η θάλασσα έµοιαζε πιο άδεια κι απ΄τις τσέπες µας…! Σιγή ιχθύος πραγµατική.

Ακόµα και οι γλάροι είχαν εξαφανιστεί, λες και ψαρεύαµε στη σελήνη. Κι επειδή πάντα ψάχνουµε να ακουµπήσουµε κάπου την αποτυχία µας, έχουµε και λέµε: τεχνική που χρησιµοποιήσαµε, ελαφριά συρτή. Εποχή: τέλος χειµώνα. Κατάσταση θάλασσας: απόλυτη µπουνάτσα µε πλήρη διαύγεια. Θερµοκρασία νερού: Παταγονίας…! Τόπος: Ρηχή ζώνη ακτογραµµής.

Πιο πιθανό έµοιαζε να πέσει επάνω µας µετεωρίτης, παρά ψάρι στο τεχνητό. ∆εν ήταν αναµενόµενο; Σαφέστατα. Όλο το τρίπτυχο που θα µπορούσε να µας δώσει ένα θετικό αποτέλεσµα, ήταν λανθασµένο. Λάθος τεχνική, λάθος εποχή, λάθος τόπος! Ωστόσο από τη στιγµή που το τεχνητό «βράχηκε», ξεκίνησε την υγρή διαδροµή του, και η µύτη του καλαµιού άρχισε να λικνίζεται στο ρυθµό της πλεύσης του τεχνητού, το µυαλό ξεκίνησε τη δική του πορεία στα µονοπάτια της φαντασίας…

Τι κι αν οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσµα µε τη συγκεκριµένη τεχνική ήταν µηδαµινές; Γνωρίζαµε πολύ καλά ότι τα ψάρια στα οποία απευθυνόµασταν σύµφωνα µε τις επιταγές της φύσης, θα έκαναν τη πρώτη τους εµφάνιση τουλάχιστον ένα δίµηνο αργότερα.

Εύλογα θα µπορούσε να αναρωτηθεί κανείς , ποιο ήταν τελικά το ζητούµενο από τη πλευρά µας. «Μα φυσικά», θα απαντούσε κάποιος, «να πιάσουµε όσο περισσότερα ψάρια γινόταν», ώστε η εξόρµησή µας να χαρακτηριστεί επιτυχηµένη και ως ακόµα µια αλιευτικά υπέροχη µέρα. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι βασική επιδίωξη των περισσοτέρων από εµάς, όταν προετοιµάζουµε, οργανώνουµε και εν τέλει ξεκινάµε για το αγαπηµένο µας χόµπι, είναι να έχουµε ένα αποτέλεσµα το οποίο θα µας γεµίσει ικανοποίηση και θα αποτελέσει τροφή για σκέψη µέχρι το επόµενο ψάρεµα, και θα «διογκώσει» την ανυποµονησία για τη πραγµατοποίησή του.

Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κανέναν του οποίου η διάθεση να είναι ίδια, µετά το τέλος ενός ψαρέµατος µε ικανοποιητική ψαριά κι ενός ψαρέµατος µε φτωχά ή ακόµα και µηδαµινά αποτελέσµατα. Φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση και η αφεντιά µου. Ωστόσο πώς µπορούµε να αποκωδικοποιήσουµε τις αιτίες µιας επιτυχηµένης ή µιας αποτυχηµένης εξόρµησης;

Παρά το γεγονός πως µια µέρα στη θάλασσα, ανεξαρτήτως αποτελέσµατος, είναι εξ’ ορισµού µια ευλογηµένη µέρα, το ότι όλοι µας επιδιώκουµε να έχουµε κι ένα θετικό αποτέλεσµα στην ψαριά µας, πιστεύω πως είναι αναµφισβήτητο. Σίγουρα ο καθένας από εµάς που ασχολείται µε το ψάρεµα, όσες τεχνικές κι αν έχει µε τις οποίες καταπιάνεται, κι όσο µεγάλη κι αν είναι η γκάµα των θηραµάτων στα οποία στοχεύει κατά καιρούς, έχει κάποια τεχνική και κάποια θηράµατα τα οποία προτιµά από τα υπόλοιπα. Συνεπώς, αυτή η τεχνική είναι που εφαρµόζεται στις περισσότερες εξορµήσεις. Εδώ πιστεύω πως βρίσκεται και η µεγαλύτερη «παγίδα», διότι δε νοµίζω να υπάρχει κάποια τεχνική η οποία να αποδίδει, τουλάχιστον µε κάποιες αξιώσεις, τα ανάλογα αποτελέσµατα ανεξαρτήτως εποχής.

Βέβαια σε αυτό το σηµείο πρέπει να γίνει κι ο λεγόµενος διαχωρισµός των πεποιθήσεων, δηλαδή σε ποιο σηµείο ακριβώς «ρίχνουµε το περισσότερο βάρος»: στην ευχαρίστηση που θα πάρουµε από την πραγµατοποίηση της αγαπηµένης µας τεχνικής ή από το αλιευτικό µας αποτέλεσµα; Φυσικά το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασµός και των δύο, αλλά αυτό δε µπορεί να συµβαίνει πάντα.

Όποια τεχνική κι αν χρησιµοποιήσουµε, δεν υπάρχει καµία αµφιβολία πως το αποτέλεσµα θα κριθεί από µια πληθώρα παραγόντων και συνθηκών, που θα επικρατούν τη δεδοµένη στιγµή. Εν καιρώ θα αναλύσουµε κάποιους από αυτούς. Καταλυτικό παράγοντα θεωρώ πως αποτελεί πάντως, αυτό που σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής αποκαλούµε «σωστό timing». Αυτή η φράση σηκώνει πολύ κουβέντα βέβαια, όµως η πείρα δείχνει ότι ισχύει και στο ψάρεµα. Φυσικά οι εξαιρέσεις θα συµβαίνουν πάντα.

Ο κάτοχος οποιουδήποτε σκάφους, είναι γεγονός πως έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί µε πολλές και διαφορετικές τεχνικές . Μερικές από αυτές είναι οι εξής : καθετή, συρτή αφρού, συρτή βυθού, τσαπαρί, inchiku, tenya, vertical jigging, slow pitch jigging, κολπάδα για χταπόδια, drifting, ψάρεµα καλαµαριών µε διάφορες τεχνικές, βαθιά καθετή για µπαλάδες, ζόκα, spinning από σκάφος, παραγάδι, kabura jigging, µολύβι φύλακα, live cab και πολλές άλλες, καθώς και διάφοροι συνδυασµοί αυτών.

Όπως αντιλαµβανόµαστε, απευθυνόµαστε σε µία πληθώρα θηραµάτων και είναι φυσικό να υπάρχει κάποιος «εποχικός διαχωρισµός» για την αναζήτησή τους. Επίσης, συµβαίνει και το γεγονός, µία τεχνική όπως π.χ. η συρτή, να έχει πολλές παραλλαγές και να µπορούµε να την εξασκήσουµε όλο το χρόνο. Το ίδιο συµβαίνει και µε την καθετή. Σε µελλοντικά άρθρα θα αναφέρουµε ποιες τεχνικές, αν πραγµατοποιηθούν σωστά σε συγκεκριµένες εποχές, µπορούν να «φέρουν» τόσο τα επιθυµητά αποτελέσµατα, όσο και το… επακόλουθο χαµόγελο της επιτυχίας στο πρόσωπό µας!
Ωστόσο δε µπορούµε να αγνοήσουµε και τον παράγοντα «τύχη», καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουµε πάρει ψάρια εντελώς «άσχετα» µε την εποχή την οποία διανύαµε. Βέβαια, η φύση έχει απάντηση για όλα, αρκεί να είµαστε εµείς έτοιµοι να την «αποκρυπτογραφήσουµε».

Όπως ήδη αναφέραµε, κάποιες τεχνικές έχουν πολλές παραλλαγές, µε αποτέλεσµα να απευθύνονται σε πολλά και διαφορετικά θηράµατα. Αυτό είναι πολύ βασικό, διότι θα µπορούσαµε να πούµε πως ανοίγει «η βεντάλια του χρονικού και εποχιακού ορίου» πραγµατοποίησής τους.

Μια τέτοια τεχνική δεν είναι άλλη από τη συρτή. Σε προηγούµενο τεύχος αναφερθήκαµε µε λεπτοµέρεια στην υπερελαφριά συρτή, στα θηράµατά της και τον εξοπλισµό της.
Η υπερελαφριά συρτή µπορεί να µας «κρατήσει συντροφιά» όλους τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς µήνες. Είναι πολύ σηµαντικό να πούµε, πως την εποχή που διανύουµε µπορούµε να εφαρµόσουµε και τη βαριά συρτή, ή αλλιώς heavy trolling, αφού ο ερχοµός του τόνου στις πιο ρηχές ζώνες είναι γεγονός. ∆εν είναι λίγες οι φορές που ενώ «σέρνουµε» το τεχνητό µας κοντά στην ακτογραµµή, θα δούµε αναβρασµό της θάλασσας πιο ανοιχτά, συγκεντρώσεις γλάρων σε συγκεκριµένα σηµεία, καθώς ένα ξέφρενο «φαγοπότι» να εξελίσσεται µπροστά στα µάτια µας, µε πλήρη ανάπτυξη της τροφικής αλυσίδας.

Μικρόψαρα κάθε είδους, όπως γαύροι, σαρδέλες, σαµπανιό, παπαλίνα, προσεγγίζουν τα ρηχά, µε αποτέλεσµα να ακολουθούν µεγαλύτεροι θηρευτές, όπως κολιοί, σαβρίδια, σκουµπριά, λούτσοι, ζαργάνες κλπ., και στη συνέχεια να εµφανίζεται το «βαρύ πυροβολικό», όπως τόνοι κάθε µεγέθους, µαγιάτικα κλπ. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, αυτήν την εποχή, καλό θα είναι να έχουµε αρµατωµένο έτοιµο ένα πιο «βαρύ» σετ καλαµιού- µηχανισµού, µε το κατάλληλο τεχνητό για τέτοιου είδους ψάρια. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουµε, είναι πως σηµαντικό ρόλο δεν παίζει µόνο η εποχή αυτή καθαυτή, αλλά και οι επιµέρους συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά σε κάθε τόπο. Η διεύθυνση του ανέµου, τα ρεύµατα, η διαύγεια του νερού, τα θερµοκλινή, το βάθος, καθώς και άλλοι παράγοντες που έχουν πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκβαση του ψαρέµατος.

Έτσι κι εµείς, για να µην έχουµε ρόλο κοµπάρσου, πρέπει να λαµβάνουµε πάντα υπόψη µας τις υπάρχουσες καταστάσεις και να προσαρµοζόµαστε αναλόγως.
Ειδικότερα για το µήνα που διανύουµε µια πληθώρα τεχνικών, όπως η καθετή σε διάφορα βάθη, είναι άκρως αποδοτικές. Επίσης, τώρα µπορούµε να ψαρέψουµε και σε περάσµατα που τους προηγούµενους µήνες σάρωναν οι βιντζότρατες. Εκεί µετά από µια περίοδο «ανάρρωσης» του βυθού, τα λυθρίνια και άλλα εκλεκτά θηράµατα θα είναι έτοιµα να δεχτούν τα δολώµατά µας. Η ποικιλία δολωµάτων εδώ µπορεί να κάνει τη διαφορά. Ακόµα, αποδίδει θαυµάσια η συρτή βυθού µε µεγάλα τεχνητά έντονου χρώµατος, καθώς το ένστικτο της χωροκράτειας επικρατεί κατά κόρον στα αρπακτικά του βυθού αυτήν την εποχή.

Σε µελλοντικά άρθρα θα αναφερθούµε σε διάφορους τρόπους ψαρέµατος και πως µπορούν µε απλές κινήσεις να γίνουν άκρως αποδοτικοί, σε συνάρτηση πάντα και µε το σωστό timing!
Tέλος, κάτι πολύ σηµαντικό για την τρέχουσα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται και ως η εποχή «διαιώνισης» των ειδών, είναι να εφαρµόζουµε το catch and release όταν το µέγεθος του ψαριού το επιβάλλει. Πιστέψτε µε, είναι κάτι το οποίο θα δώσει άλλη διάσταση στο ψάρεµά µας και µια συναισθηµατική πληρότητα που θα τη θυµόµαστε µε µεγάλη ικανοποίηση!

 

Tags
Ψάρεμα από βάρκα Καθετή Συρτή Αφρού Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL