Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Φίλιππος Σίντος

Ψάρεμα Slow Pitch Jigging για μεγάλες σφυρίδες: Με ζωντανό, σιλικόνες ή πλάνους

27 Οκτωβρίου, 2023

Ψάρεμα Slow Pitch Jigging για μεγάλες σφυρίδες: Με ζωντανό, σιλικόνες ή πλάνους

Στο ψάρεµα των µεγάλων σφυρίδων, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε από ζωντανό δόλωµα έως πλάνους και σιλικόνες.

Είναι το ψάρι που µε έχει κερδίσει, κυρίως γιατί χρειάζεται καλή ανίχνευση του βυθού µε το βυθόµετρό µας και άριστη γνώση των λειτουργικών και των δυνατοτήτων του, ώστε να αποκωδικοποιήσουµε την εικόνα και να καταλάβουµε αν υπάρχει κάποια σφυρίδα «πατωµένη».

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Αρέσκονται να µένουν σε βυθούς µε πέτρα, λάσπη ή αµµόπλακες και όχι καθαρά σε ξέρες που συντίθενται από πέτρες. Επίσης, σκάβουν διαµπερή λαγούµια στη λάσπη, που έχουν δηλαδή είσοδο και έξοδο, για να µπαίνουν από τη µία µεριά και να βγαίνουν από την άλλη.

Οι μεγάλες σφυρίδες προτιμούν βυθούς με πέτρα, λάσπη ή αμμόππλακες, σκάβουν λαγούμια με είσοδο και έξοδο, προτιμούν τα μεγάλα δολώματα

Είναι ψάρια που αναζητούν µεγάλα δολώµατα, διότι δεν θέλουν να σπαταλήσουν ενέργεια κυνηγώντας µικρά ψάρια και µαλάκια. Προτιµούν ευκολότερα ένα µεγάλο δόλωµα, όπως καλαµάρι, σουπιά, κολιό, αλλά έχω πιάσει σφυρίδα µέχρι και µε λυθρίνι.

EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Θα ξεκινήσουµε από το βασικό στοιχείο, το οποίο είναι ο εξοπλισµός, πάντα για ψάρια άνω των 5 κιλών έως και 17 κιλά, τα οποία έχω αλιεύσει. ∆εν µιλάµε λοιπόν για µικρές σφυρίδες, 2 και 3 κιλών.

Εάν µάθουµε να διαβάζουµε σωστά το βυθόµετρό µας, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουµε τις µεγάλες σφυρίδες και να µην παίρνουµε τα µικρά ψάρια. Με βάση την απεικόνιση στην οθόνη, µπορούµε να καταλάβουµε αν τα ψάρια που βρίσκονται στο βυθό είναι µεγάλα ή µικρά.

Στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού της σφυρίδας, και στις δύο πλευρές, εξέχει μεγάλο κόκκαλο κοφτερό σαν μαχαίρι που μπορεί να κόψει το παράμαλλο σαν ξυράφι

3 ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Στο ψάρεµά τους µε slow jigging, χρησιµοποιώ ζωντανό δόλωµα, σιλικόνες και µεγάλους πλάνους, δηλαδή τρεις διαφορετικές τεχνικές.

  1. Με ζωντανό
    Στην τεχνική µε ζωντανό, να ξέρετε πως το µέγεθός του θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν µεγαλύτερο, διότι δεν θα διστάσει και θα το φάει άµεσα.

Το καλάµι µε το οποίο ψαρεύω ζωντανό δόλωµα, έχει µήκος 2.20m και είναι κατηγορίας 30lb, ενώ το συνδυάζω µε µηχανισµό αργής ανάκτησης (4:1). Το νήµα µου κυµαίνεται από PE2,5 έως 3 και το παράµαλλο που χρησιµοποιώ είναι διαµέτρου 0,57-0,62mm.

Επίσης, προτιµώ να τις ψαρεύω µε ζόκα, διότι έχω αµεσότητα στην επαφή µε το ψάρι και δεν του δίνω το δικαίωµα να πάρει το δόλωµά µου και να έχει το χρόνο να πάει και να τρίψει το παράµαλλο σε µία πέτρα.

ΤIP: Ένα µικρό ΤIP που θα ήθελα να σας πω, είναι πως όταν το ψάρι βάλει στο στόµα το δόλωµα, µπορεί να νιώσουµε µία πολύ ελαφριά τσιµπιά. Όµως, είναι η στιγµή που πρέπει να καρφώσουµε όσο πιο δυνατά γίνεται, διότι εάν αντιληφθεί ότι κάτι αντιστέκεται, θα φτύσει το δόλωµα αµέσως.

Όταν ένα ζωντανό δόλωµα έρχεται πάνω «πατηµένο», αρκετοί ίσως να έχετε την απορία τι µπορεί να το προκάλεσε.

Θα πρέπει να γνωρίζεται πως ειδικά οι µεγάλες σφυρίδες, είναι πολύ πονηρές, ενώ οι πιο µικρές είναι πιο επιπόλαιες. Τα πρώτα µέτρα µετά το κάρφωµα, πρέπει να πάρουµε τουλάχιστον κάποια µέτρα ασφαλείας, ώστε να αποφύγουµε το βράχωµα του ψαριού ή το τρίψιµο του παράµαλλου σε κάποιο βράχο.

Βέβαια, δεν τελειώνει εκεί η µάχη, διότι είναι ένα ψάρι που έρχεται µέχρι την επιφάνεια µαχόµενο και δεν σκάει πολύ εύκολα.

Ακόµα, να πω πως η σφυρίδα έχει στο πλαϊνό µέρος του κεφαλιού, δεξιά και αριστερά, δύο κόκαλα τα οποία εξέχουν και είναι κοφτερά σαν µαχαίρια. Εάν καταφέρει και γυρίσει το κεφάλι, πολλές φορές µπορεί να µας κόψει το παράµαλλο σαν ξυράφι.

Τέλος, να επισηµάνω πως τα αγκίστρια που χρησιµοποιώ στο συγκεκριµένο ψάρεµα είναι από 7/0 έως 9/0.

2. Με σιλικόνες
Ας περάσουµε τώρα στο ψάρεµα µε σιλικόνες. Αυτά τα ψάρια αρέσκονται να τρώνε άλλα, µικρότερα ψάρια, οπότε για να µην κρυβόµαστε πίσω από το δάκτυλό µας, η σιλικόνη είναι το δεύτερο καλύτερο δόλωµα µετά το ζωντανό.

Για µεγάλη σφυρίδα θα χρησιµοποιήσουµε πολύ µεγάλες σιλικόνες, από 20 έως και 40 εκατοστά σε µήκος, ενώ το βάρος της µολυβοκεφαλής θα εξαρτηθεί από το βάθος που ψαρεύουµε.

Υπάρχουν πάρα πολλές σιλικόνες, µε σχήµατα και χρώµατα που µιµούνται όλα τα είδη ψαριών, αλλά θα συναντήσετε και σιλικονούχα καλαµάρια ή σουπιές. Επίσης, µπορούµε να δοκιµάσουµε τον πειραµατισµό µε το χέλι µε την γυριστή ουρά, επειδή, για όσους δεν το ξέρουν, η σφυρίδα είναι λάτρης των µουγκριών.

Και πάλι θα χρησιµοποιήσω το βυθόµετρό µου και πρώτα θα εντοπίσω τα ψάρια, ούτως ώστε να µπορέσω να κατεβάσω τη σιλικόνη όσο πιο κάθετα γίνεται στο ψάρι. Εδώ χρησιµοποιώ πιο κοντό καλάµι, τύπου jigging, κατά προτίµηση µε µηχανισµό spinning 8000 της Daiwa, νήµα PE2-3 και παράµαλλο 0,57-0,62mm.

Η ένωση που ενώνει τη σιλικόνη µου µε το παράµαλλο, γίνεται µε δυνατό στριφτάρι και ένα split ring.

Όταν εντοπίσω τα ψάρια και κατεβάζω τη σιλικόνη στο βυθό, είµαι πάντα σε ετοιµότητα, διότι βλέποντας τη σιλικόνη να κατεβαίνει σαν ζωντανό ψάρι στο βυθό, τα ψάρια σηκώνονται και µπορεί να το αρπάξουν στο κατέβασµα.

Εκεί καταλαβαίνω το νήµα µου να φεύγει και να γίνεται πολύ πιο βίαιο το ξετύλιγµά του. Χωρίς δεύτερη σκέψη, κλείνω το µηχανισµό και καρφώνω δυνατά το ψάρι. Όπως ανέφερα και στην τεχνική µε ζωντανό δόλωµα, στην αρχή θα πρέπει να πάρουµε κάποια µέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να δώσουµε ελευθερία κινήσεων.

Εδώ όµως θέλουµε ο µηχανισµός µας να είναι γρήγορος, για να έχει το τεχνητό δόλωµα ταχύτητα, ώστε να να µην µπορεί το ψάρι να επεξεργαστεί το δόλωµα και να χρειαστεί να το δαγκώσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

3. Με πλάνους
Και θα περάσω στην τρίτη τεχνική µε την οποία µπορούµε να ψαρέψουµε τις µεγάλες σφυρίδες. Θα προσπαθήσω να µιλήσω όσο πιο αντικειµενικά γίνεται και να περιγράψω πώς βγαίνουν τόσο δυνατά ψάρια µε το slow pitch jigging.

Μετά από χρόνια εφαρµογών και µε πολλές ευκαιρίες και χρόνο που έδωσα, µπορώ να πω πως έχω βρει τη χρυσή τοµή. Το αναφέρω γιατί σε µία τεχνική δεν µπορούµε να βγάλουµε συµπεράσµατα χωρίς να της δώσουµε ευκαιρίες.

Ασχολήθηκα αρκετά µε το slow και πειραµατίστηκα µε διαφορετικούς πλάνους, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι προτιµούν τους πιο µεγάλους, όπως κάνουν και µε τις σιλικόνες. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να δοθεί µεγάλη προσοχή στο κεφάλαιο του εξοπλισµού, ο οποίος θα πρέπει να είναι 100% για slow. Θέλω ένα «καθαρόαιµο» slow καλάµι, που να µπορεί να δουλέψει τον µεγάλο πλάνο µου όσο καλύτερα γίνεται, ούτως ώστε να δελεάσω το ψάρι.

Στην τεχνική του slow jigging για σφυρίδες, όπως και σε πολλά άλλα ψάρια, χρησιµοποιώ το καλάµι της SHOUT, Seduce Master max 250 µε ένα µηχανισµό Accurate Valiant Narrow 500.

Το νήµα µου κυµαίνεται από PE1,5 έως 2,5 και το παράµαλλο από 0,52 – 0,57mm. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που θα βάλω και 0,62mm, αν ξέρω ότι ο βυθός είναι άγριος και δεν θέλω σε κάποιο τρίψιµο να σπάσει το παράµαλλό µου στη µάχη µε ένα µεγάλο ψάρι.

Πλάνοι υπάρχουν αρκετοί, αλλά µε αυτούς που έχω πιάσει µεγάλες σφυρίδες, είναι οι εξής: Y2 HOTS 180gr, C1 LONG LIDE CBONE 200gr, SECOND STAGE MAGMATAGE 200gr και SHOUT LANCE 200gr.

Η ΜΑΧΗ
Η µάχη, πέραν ότι είναι πολύ πιο όµορφη µε την τεχνική αυτή και θα µας προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις, το γεγονός πως θα µπορέσω να ξεγελάσω ένα ψάρι µε ένα κοµµάτι µέταλλο, αποτελεί το αποκορύφωµα του ψαρέµατος για εµένα.

Θα πρέπει να δοκιµάζουµε αρκετούς πλάνους, µε διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα µε τις εποχές, τα ψάρια µπορεί να τρώνε άλλα ψάρια, όπως πχ. λυθρίνια, µπαρµπούνια ή κολιούς και να τα προσελκύει το πράσινο χρώµα ή σαφρίδια και να δείχνουν προτίµηση στο ασηµί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Κύριος παράγοντας για την εύρεση των σφυρίδων, είναι ένα καλό βυθόµετρο. Πρέπει όµως να µάθουµε να το χρησιµοποιούµε και να το διαβάζουµε άπταιστα. Στο παρόν άρθρο έχω παραθέσει κάποιες εικόνες, για να βλέπετε πώς ξεχωρίζουµε µία µεγάλη σφυρίδα.

– ∆εύτερος παράγοντας είναι ο εξοπλισµός που θα χρησιµοποιήσουµε, ανάλογα µε την τεχνική που θα διαλέξουµε να ψαρέψουµε αυτά τα ψάρια.

Τρίτος παράγοντας είναι να είµαστε ορεξάτοι και ξεκούραστοι, για να πάµε να κάνουµε ένα ψάρεµα και να το απολαύσουµε.

– Μην απογοητεύεστε, τα ψάρια θα έρθουν, αρκεί να υπάρχει επιµονή και υποµονή. Αν είµαστε καλά, ψάξουµε σωστά, αφιερώσουµε τον κατάλληλο χρόνο και στοχεύσουµε σε συγκεκριµένα είδη, δεν θα αργήσουν και οι επιτυχίες.

– Επίσης, θα πρέπει να θυµόµαστε πως τέτοια ψάρια δεν βγαίνουν κάθε µέρα!

Εύχοµαι να πιάσετε µεγάλες σφυρίδες και αφού πλέον έχουµε την τεχνολογία να ξεχωρίζουµε το µέγεθος των ψαριών µε βάση την αντανάκλαση στο βυθόµετρο, καλό είναι να µην επιδιώκουµε τη σύλληψη µικρών σφυρίδων.

Καλές θάλασσες σε όλους και θα τα πούµε σε επόµενο άρθρο.

 

Tags
Σιλικόνες Ζωντανό δόλωμα Σφυρίδες Slow Pitch Jigging Πλάνοι για Slow Jigging Ζόκα
Comodo SSL