Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Κλημεντίδης

Ψαρεύοντας μεγάλες παλαμίδες με light εξοπλισμό

12 Μαΐου, 2023

Ψαρεύοντας μεγάλες παλαμίδες με light εξοπλισμό

Παλαµίδα! Ένα ψάρι που στο άκουσµά του σού έρχονται όµορφες εικόνες στο μυαλό. Το καλάµι λυγισµένο, τα φρένα να σφυρίζουν και στιγµές ανδρεναλίνης που φτάνουν στο κόκκινο!

Ένα ψάρι το οποίο συνήθως ψαρεύεται µε µεσαίο και βαρύ εξοπλισµό, από medium/heavy spinning έως light shore jigging και προσφέρει ανεπανάληπτες στιγµές. Σκεφτείτε τώρα αυτό το άκρως µαχητικό ψάρι να σας βρει µε λεπτά εργαλεία.

Λίγα λόγια για την παλαµίδα
Πρόκειται για είδος πελαγόδροµο, µε επιστηµονική ονοµασία sarda sarda. Ανήκει στην οικογένεια των σκοµβρίδων. Ανάλογα µε το µέρος της χώρας µας, τη συναντάµε µε διάφορες ονοµασίες, όπως ρίκι, ντορίκι, λακέρδα κλπ. Φτάνει σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµα και τα έντεκα κιλά. Τα πιο συνήθη µεγέθη µε τα οποία θα βρεθούµε αντιµέτωποι, είναι από το µισό µέχρι και τα 6 κιλά.

Το σώµα της είναι ατρακτοειδές και υδροδυναµικό. Παρουσιάζει έντονα το χρώµα του γαλαζοπράσινου στη ράχη της, µε αρκετές λοξές σκούρες σειρές οριζοντίως του σώµατός της. Να σηµειωθεί ότι οι πλάγιες γραµµές της έχουν µεγαλύτερη γωνία από άλλα είδη του γένους. Η κοιλιά της είναι σταχτόλευκη προς ασηµί. Τρέφεται αποκλειστικά µε άλλα ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουµπριά, σαφρίδια, καλαµάρια κλπ.

Ψάρεμα για την απόλαυση
Η παλαμίδα είναι ένα από τα πιο γρήγορα ψάρια της θάλασσας. Αν η αδρεναλίνη βαράει κόκκινο στο ψάρεμά της με το συνήθη εξοπλισμό, σκεφτείτε, αυτό το άκρως µαχητικό ψάρι να σας βρει µε λεπτά εργαλεία. Τότε τα πράγµατα φτάνουν στο ζενίθ. Ειλικρινά δε µπορώ να περιγράψω τα συναισθήµατα και την ένταση που θα νιώσετε. 

Εις γνώσιν µου πάντα ότι «παίζω στα όρια», αυτό που εγώ αποζητώ στο ψάρεµά µου είναι η απόλαυση. ∆εν θα µε πείραζε καθόλου να χάσω ένα ψάρι, γιατί θα µου πρόσφερε µια ανεπανάληπτη εµπειρία. Με τη χρήση βαρύτερου εξοπλισµού «σιγουρεύεις» τη σύλληψη αλλά με τα λεπτότερα εργαλεία «μεγενθύνεις» την απόλαυση.

Παρατηρήσεις
Εδώ και περίπου µια δεκαετία που ψαρεύω µε αυτήν την τεχνική, έχοντας περάσει και από τα στάδια των πιο βαρύτερων εξοπλισµών, κατάλαβα ότι πρέπει να κάνουµε το ψάρεµά µας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και ξεκούραστο γίνεται. Έτσι λοιπόν, πέφτοντας σε διατοµές νήµατος, παράµαλλου, χρησιµοποιώντας µικρότερους µηχανισµούς και καλάµια κατηγορίας seabass, κάτι που αποτελεί το θέµα µας σε αυτό το άρθρο, θα καταλάβετε τη διαφορά όχι µόνο στο χέρι σας, αλλά και στην πράξη.

Λεπτότερα εργαλεία δεν σηµαίνει µονάχα ξεκούραστο ψάρεµα, αλλά και πολύ πιο διακριτικό. ∆εν είναι το ίδιο να ψαρεύεις µε PE 1.5 και 40 παράµαλλο και PE 0.7 και 26. Ιδίως οι φίλοι που ψαρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καταλαβαίνουν τη σηµαντικότητα των χαµηλών διατοµών.

Θα µου πείτε «ρε φίλε, παλαµίδα είναι, όχι λαβράκι» και θα συµφωνήσω µαζί σας. Αλλά επειδή έχω υπάρξει πολλές φορές θεατής στο ίδιο έργο, ακόµα και µε τις παλαµίδες, εδώ και περίπου 6 χρόνια που άλλαξα συνήθειες βγάζοντας τις παρωπίδες, οι διαφορές ήταν τεράστιες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα -και πρόσφατο κιόλας- ήταν σε ένα λιµάνι της Αττικής, πασίγνωστο για τις παλαµίδες του.

Προσωπική εμπειρία
Γύρω µου βρίσκονταν γύρω στα 10 άτοµα. Με το που φάνηκαν τα ψάρια, όλοι µας σαν σε σκοπευτήριο, ρίξαµε στα κυνήγια και µόνο εγώ πήρα ψάρι. Πώς έγινε αυτό; Ας το δούµε λοιπόν παρακάτω…

Εξοπλισµός για µεγάλες συγκινήσεις
Μιλώντας για λεπτά εργαλεία, εννοώ διατοµές νήµατος κάτω του PE 1, µε πιο συνήθεις για µένα διατοµές PE 0,8 έως και 0,6. Ο εξοπλισµός που χρησιµοποιώ είναι κατάλληλος για το ψάρεµα του λαβρακιού. Όπως καταλαβαίνετε, µε ένα seabass εξοπλισµό είµαστε υπέρ του δέοντος καλυµµένοι, κατά την ταπεινή µου γνώµη πάντα.

Το καλάµι που χρησιµοποιώ είναι δράσης regular fast max c.w. 28gr. Ο µηχανισµός µου 2500, γρήγορου βήµατος (6,2) και µε δυνατότητα ανάκτησης 90 εκατοστών ανά µανιβελιά. Το νήµα που χρησιµοποιώ είναι διατοµής PE 0,7. Για παράµαλλο επιλέγω συνήθως 0,26mm και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παραπάνω.

Τόποι
Θα τη συναντήσουµε σε βαθιά λιµάνια, παραλίες και φυσικά σε βραχώδη σηµεία. Τα τελευταία για µένα αποτελούν την πιο σίγουρη τοποθεσία για τη σύλληψή της. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι µειώνω την αποτελεσµατικότητα των πρώτων δύο, αλλά κρίνοντας εκ πείρας καταλήγω σε αυτό το συµπέρασµα.

Συνθήκες και ώρες
Ρεύµατα και βαθιά κρεµαστά νερά, είναι ίσως το σήµα κατατεθέν αυτού του ψαριού. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι αδιαµφισβήτητα οι πιο αποδοτικές, αλλά ψάρια έχω βγάλει ακόµα και βραδινές ώρες, οπότε είναι στην ευχέρεια και φυσικά στο χρόνο και την υποµονή του καθενός το πώς θα εξελιχθεί η εξόρµησή του.

Η εποχή που διανύουµε είναι ίσως η καλύτερη, καθώς οι µεγαλύτερες του είδους κάνουν την εµφάνισή τους και µια σύλληψη ψαριού 5 ή 6 κιλών µόνο τυχαία δεν θα είναι.

Επιλογή τεχνητών
Παλαµίδες έχουν βγει πραγµατικά µε όλων των ειδών τα τεχνητά. Από surface, poppers, wtd (walk the dog), minnows, κουτάλια, σιλικόνες, µέχρι vibration τεχνητά, pencils και φυσικά πλανάκια. Η επιλογή λοιπόν είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και το µόνο που θα προσθέσω είναι ότι τα αληθοφανή χρώµατα που παραπέµπουν σε σαρδέλα, γαύρο, αθερίνα και άλλα µικρόψαρα, έχουν τον πρώτο λόγο.

∆εν είναι λίγες οι φορές που πάνω στα κυνήγια τους το ψιλό πετάγεται στον αέρα, στα βράχια ή και στο πλάτωµα όπου ψαρεύουµε, µαρτυρώντας µας τις διατροφικές τους συνήθειες. Όσο ακόµα η νύχτα κυριαρχεί, δοκιµάστε περίπου µισή ώρα πριν χαράξει µε έντονα χρώµατα. Λευκό, κοκκινοκέφαλο, κίτρινο, ροζ ή διάφορες παραλλαγές αυτών των χρωµάτων, θα σας δώσουν τη λύση.

Πλεύσεις
Οι πλεύσεις µας είναι ίσως το ευκολότερο κοµµάτι σε αυτό το ψάρι, καθώς του αρέσουν οι γρήγορες ανακτήσεις. Με µια σταθερή γρήγορη ανάκτηση θα δελεάσουµε αυτό το ψάρι. Όπως προείπαµε, ο γρήγορος µηχανισµός θα µας φανεί σηµαντικός σε αυτό το ψάρεµα.

– Στα minnows τα πράγµατα είναι εύκολα, αφού όσο νέος και αν είναι κάποιος στη τεχνική, µπορεί να έχει επιτυχίες µε αυτού του τύπου τα τεχνητά.

– Στα vibrations ή τους λεγόµενους «βαθύτες», εκτός από µακρινές βολές έχουµε τη δυνατότητα να επιλέξουµε και σε πιο κοµµάτι της υδάτινης στήλης θα το ψαρέψουµε. Μέχρι τα µεσόνερα πιστεύω πως είναι ιδανικά, όταν δεν έχουµε οπτική επαφή και τα ψάρια κυνηγούν χαµηλότερα.

– Το ίδιο ισχύει και µε τα πλανάκια, είτε µε απλή ανάκτηση, είτε εκτελώντας twiches µε την κορυφή του καλαµιού µας.

– Τα pencils, που απαιτούν και την περισσότερη δουλειά από εµάς, ανάλογα µε το που κυνηγούν τα ψάρια, θα τα αφήσουµε να βυθιστούν, όµοια µε τα vibrations, ή αν θέλουµε στον αφρό, ξεκινώντας κοφτά, ρυθµικά χτυπήµατα. Έτσι, το τεχνητό θα ξεδιπλώσει το χαρακτήρα του και θα αρχίσει ένα τρελό σλάλοµ, πότε δεξιά, πότε αριστερά, τραβώντας την προσοχή των ψαριών.

– Για το τέλος άφησα τις σιλικόνες, που από µόνες τους αποτελούν ένα µεγάλο κεφάλαιο και θα ασχοληθούµε εντατικά σε επόµενο άρθρο.

– Σίγουρα όµως θα έχουµε επιτυχίες µε τον πιο εύκολο τύπο, τα shad. Mια απλή γρήγορη ανάκτηση µε µερικά έντονα jerk, δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Σε πραγµατικές συνθήκες
Έχοντας στην κατοχή µας τον λεπτό εξοπλισµό, το πρώτο πράγµα που θα κάνει η παλαµίδα µόλις πάρουµε το χτύπηµα, είναι το πρώτο δυνατό της φευγιό. Έτσι θα φροντίσουµε να έχουµε προρυθµισµένα τα φρένα µας, ώστε το µεγάλο ψάρι να πάρει τόσα, όσα χρειάζεται.

Επειδή έχει αρκετές αντοχές, µετά από το πρώτο της φευγιό συνεχίζει µε ξαφνικά κεφάλια, και εκεί που νοµίζεις ότι έσκασε, ξεκινάει εκ νέου έναν ξέφρενο ρυθµό, οπότε σε καµία περίπτωση δεν επαναπαυόµαστε!

Μόλις αρχίσει να κουράζεται και τη φέρνουµε προς το µέρος µας, συνήθως κάνει κεφάλια προς τα κάτω, µια δεξιά, µια αριστερά, οπότε µεγάλη προσοχή, ειδικά σε βραχοτόπια, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που είδα να χάνονται µεγάλα ψάρια από κοψίµατα λόγω βιασύνης. Σε αυτό το σηµείο θα πιέσουµε λίγο παραπάνω, πάντα στα επιτρεπτά όρια του εξοπλισµού µας.

Το µεγαλύτερο κλειδί της επιτυχίας είναι η ψυχραιµία, οπότε χαλαρώστε και απολαύστε τη στιγµή αυτή.

Ο γάντζος είναι ίσως το πιο απαραίτητο κοµµάτι του εξοπλισµού και θα πρέπει να είναι εύκαιρος σε κάθε περίπτωση, είτε από εµάς, είτε από το ψαρευτικό µας ταίρι.

TIPS
– Έχει παρατηρηθεί ότι µε συννεφιασµένο φορτωµένο καιρό και αφρουδιά αυτά τα ψάρια τρώνε σχεδόν όλη τη µέρα, οπότε πέραν της διασκεδασής µας, ας σκεφτούµε και το αύριο.
– Αξέχαστες στιγµές… Πραγµατικά το ψάρεµα της παλαµίδας µε λεπτά εργαλεία µου έχει χαρίσει πανέµορφες στιγµές, εικόνες που έχω να θυµάµαι µια ζωή και πολλά καρδιοχτύπια µέχρι να καταφέρω να βγώ νικητής, όπως επίσης και αρκετά µεγάλα ψάρια. ∆οκιµάστε το, και πιστέψτε µε, θα το απολαύσετε διπλά, διότι ας µην ξεχνάµε ότι εµείς απολαµβάνουµε το χόµπι µας, αλλά εκείνο µάχεται για τη ζωή του, οπότε γιατί να µην είµαστε στα όρια;
– Πάντα να σεβόµαστε και να απελευθερώνουµε τα µικρά του είδους και είναι σίγουρο πως η θάλασσα θα µας το ξεπληρώσει και µάλιστα µε το παραπάνω. Ας σταµατήσουµε να κρυβόµαστε πίσω από το δάκτυλό µας µε φθηνές δικαιολογίες. Μόνο τότε θα αποκτήσουµε το δικαίωµα να λεγόµαστε «καλοί ψαράδες».

Σας εύχοµαι εγκάρδια καλές θάλασσες!

Tags
Spinning Ψάρεμα από ακτή Εξοπλισμός Τεχνητά Παλαμίδες [jetpack-related-posts]
Comodo SSL