Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Shore jigging: Assist hook, κριτήρια επιλογής και αρμάτωμα

29 Σεπτεμβρίου, 2020

Shore jigging: Assist hook, κριτήρια επιλογής και αρμάτωμα

Ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι των παρελκόµενων του εξοπλισµού µας, είναι το assist hook. Που είναι τοποθετηµένο πάνω στον πλάνο µε τη βοήθεια των solid και split rings. Τα οποία υπάρχουν σε πολλά µεγέθη και σχήµατα.

Ο λόγος χρήσης του assist hook, είναι το αγκίστρωµα του ψαριού την ώρα της επίθεσης. Αυτό συµβαίνει βασικά λόγω αναρρόφησης. Δηλαδή την ώρα που το ψάρι ανοίγει το στόµα του για να φάει τον πλάνο, ρουφάει πρώτα το assist hook µιας και είναι πολύ ελαφρύτερο από το τεχνητό µας, και έτσι συλλαµβάνεται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι σύνδεσης ενός πλάνου. Ένας από αυτούς, και µάλιστα ο πιο κοινός είναι το solid ring ή αλλιώς κρικάκι κλειστού τύπου. Όπου πάνω του δένουµε το leader (παράµαλλό) µας και µετά προσαρµόζουµε πάνω του το assist hook της επιλογής µας.

Έπειτα, το solid ring περνά µέσα σε ένα split ring (κρικάκι ανοιχτού τύπου), το οποίο ανοίγουµε µε τη βοήθεια µίας ειδικής πένσας που πάντα έχουµε µαζί µας. Τέλος, περνάµε στο split ring τον πλάνο της επιλογής µας. Είναι πολύ σηµαντικό να προσέξουµε κάποια πράγµατα στα παρελκόµενά µας. Το solid ring που είναι ένα κλειστού τύπου κρικάκι, θα πρέπει να είναι σχετικά διακριτικό αλλά οπωσδήποτε καλής ποιότητας. Και να έχει µεγάλη ονοµαστική αντοχή για να καλύπτει κάθε ανάγκη µας και ψαρευτική συνθήκη.

Το split ring (κρικάκι ανοιχτού τύπου), µας βοηθά να συνδέσουµε τα τρία αυτά µέρη του αρµατώµατος του πλάνου µας. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, εξειδικευµένο και αρκετά σκληρό. ∆ηλαδή να ανοίγει αρκετά δύσκολα, και να µη χαλαρώνει µετά από µερικά ανοίγµατα προκαλώντας µας ανεπιθύµητα µπερδέµατα. Ή ακόµα και απώλεια κάποιου πλάνου που θα ξεπεράσει από µέσα του και θα χαθεί στη θάλασσα.

Χειρποίητα assist hook.

Το assist hook αποτελείται από ένα εξειδικευµένο αγκίστρι δεµένο µε ειδικό τρόπο σε ένα σχοινάκι. Και κάποιες φορές διακοσµηµένο µε διάφορα υλικά, όπως φτεράκια κλπ. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τύποι και µεγέθη έτοιµων assist hooks και µπορούµε εύκολα να επιλέξουµε µερικά. Σε σχέση πάντα µε το µήκος και το πάχος των πλάνων µας και ανάλογα µε τις ανάγκες µας. Πχ. κοντά, µακριά, µονά, διπλά, µε φτεράκια, κρόσια και πολλά άλλα. Μπορούµε όµως εάν θέλουµε να αφιερώσουµε λίγο παραπάνω χρόνο. Διαθέτοντας πολύ µεράκι να φτιάξουµε µόνοι µας τα δικά µας assist hooks. Κάτι το οποίο θεωρώ πολύ καλό και συµπληρώνει τα έτοιµα που θα έχουµε ήδη αποθηκευµένα στη θήκη µε τα αναλώσιµά µας.

Επίσης, η κατασκευή των δικών µας assist hooks µας βοηθά να καταλάβουµε πολλά πράγµατα και να βγάλουµε ο καθένας µας τα δικά του συµπεράσµατα για τον τύπο, το µέγεθος, το µήκος, τη διακόσµησή του, και πολλά άλλα. Όλα αυτά για να δούµε πως επιτυγχάνεται το σωστό κάρφωµα, και να καταφέρουµε να το πετύχουµε, τουλάχιστον τις πιο πολλές φορές. Επίσης µπορούµε να κάνουµε πιο δελεαστικό τον πλάνο µας. Ιδιαίτερα τις µέρες που τα ψάρια είναι ανόρεκτα και δυσκολευόµαστε να πάρουµε χτύπηµα.

Όταν θα επιχειρήσουµε την ιδιοκατασκευή του assist hook, καλό θα είναι να επιλέξουµε και να αγοράσουµε ένα αγκίστρι καλής ποιότητας. Σχετικά στρογγυλό, αρκετά κοφτερό, µε µεγάλες αντοχές και αρκετά µικρό βάρος. Σηµαντικό είναι να διαθέτει µεγάλο άνοιγµα. Ώστε να καρφώνει το ψάρι από κάποιο ασφαλές σηµείο, καλύπτοντας µεγάλη επιφάνεια και αποφεύγοντας µια επιπόλαια σύλληψη. Και κατά συνέπεια το σκίσιµο του ψαριού και την απώλειά του. Επίσης, φροντίζουµε να µην είναι πολύ στενό και σφηνώνει στον πλάνο µας κατά την ανάκτηση ή τη βολή. Με αποτέλεσµα να κάνουµε ρίψεις κυριολεκτικά στο βρόντο, και να έχουµε πολλά ξεψαρίσµατα και χαµένα καρφώµατα.

Το άλλο κοµµάτι του assist hook είναι το σχοινάκι, και δένεται πάνω στο αγκίστρι µε ειδικό τρόπο. Τον οποίο θα δείξουµε αναλυτικά σε επόµενα άρθρα. Η επιλογή του αποτελεί πολύ σηµαντικό κοµµάτι του shore jigging. Έτσι, εκτός από αξιόλογη αντοχή, θα  πρέπει  να είναι κατασκευασµένο από σκληρό υλικό (ώστε να µη στριφογυρίζει και µπερδεύεται). Αρκετά εύκαµπτο όµως ώστε να µπορεί να κινείται προς κάθε κατεύθυνση. Ακόµα και τα έτοιµα assist hooks του εµπορίου, θα πρέπει να διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τέλος, για την κατασκευή του assist hook θα χρειαστούµε νήµα τύλιγµατος, κόλλα στιγµής, θερµοσυστελλόµενα σωληνάκια, και κάποια διακοσµητικά που θα επιλέξουµε. Όπως φτερά, κρόσια, χταποδάκια, αντανακλαστικά υλικά, και ότι άλλο τραβάει η όρεξή µας, ταιριάζει στο σκοπό µας, και µπορεί να αποδώσει καρπούς.

Tags
Shore Jigging Ψάρεμα από ακτή Assist Hook Αρμάτωμα Assist Hook
Comodo SSL