Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

∆ηµήτρης Καρανικόλας

Αφιέρωμα Spinning: 24 Τεχνητά από 11 έως 15 εκατοστά

24 Νοεμβρίου, 2016

Αφιέρωμα Spinning: 24 Τεχνητά από 11 έως 15 εκατοστά

Σε προηγούµενο άρθρο( 22 Τεχνητά έως 11 εκατοστά), κάναµε µία σύντοµη αναφορά στη «µικρή» κατηγορία τεχνητών που χρησιµοποιούµε στο spinning. Έτσι είδαµε κάποια πλεονεκτήµατα, αλλά και ορισµένα µειονεκτήµατά τους σε συγκεκριµένες συνθήκες, όπως επίσης το που και το πότε είναι πιο αποδοτικό να τα χρησιµοποιούµε.

Εδώ, θα δούµε την πιο συνηθισµένη κατηγορία τεχνητών στο spinning. Αφορά τεχνητά µεγέθους 11-15 cm µε γλώσσα, χαρακτηριστικό που σηµαίνει αυτόµατα πως είναι και πιο εύκολα στο δούλεµά τους. Το βάρος τους είναι µέσα στο φάσµα του c.w. των περισσότερων καλαµιών spinning της αγοράς. Αντίθετα λοιπόν µε τη µικρή κατηγορία που χρειάζεται λίγο πιο εξειδικευµένο εξοπλισµό (λεπτότερο νήµα, παράµαλλο, χαµηλό σε c.w. καλάµι), η µεσαία κατηγορία είναι η πιο προσβάσιµη.

Λόγω µεγέθους και βάρους, µπορούµε να δουλέψουµε τα τεχνητά µε ένα τυπικό νήµα (PE 0.8-1), χωρίς να χάνουµε σε βολή και σε αίσθηση. Πρόκειται για την πιο πολύπλευρη λύση, αφού δεν είναι τόσο µεγάλα ώστε να γίνουν αποτρεπτικά στην επίθεση κάποιου ψαριού, ούτε όµως και τόσο µικρά ώστε τα περισσότερα strike να αφορούν σε ψάρια που χρήζουν απελευθέρωσης. Εκτός βέβαια αν όπως γράψαµε συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπου µεγάλα ψάρια κυνηγάνε γόνο.

Προσωπικά, µε τη µεσαία κατηγορία είχα τις καλύτερες επιτυχίες σε µεγέθη ψαριών. Πιστεύω πολύ δε, στη θεωρία «µεγάλο δόλωµα, µεγάλο ψάρι». Με τη µεσαία κατηγορία, ένα µέτριο καλάµι µπορεί να έχει πολύ καλή αίσθηση του τεχνητού, χωρίς να χρειάζεται να είναι ακριβό. Αυτό συµβαίνει λόγω του µεγέθους της γλώσσας, και του βάρους που θα «φορτίσει» ακόµα και τα πιο απλά και «αναίσθητα» καλάµια. Σηµαντικό επίσης είναι, ότι λόγω του µεγέθους τους (ειδικά των τεχνητών µε µήκος 140-150 mm), ένα κοφτερό σαγόνι θα φτάσει πιο δύσκολα στο παράµαλλό µας.

Οι επιλογές µας σε αυτά τα µεγέθη ξεπερνούν κάθε κατηγορία. Τόσο από χρωµατισµούς, όσο και από σχεδιασµό γλώσσας. Μπορούµε λοιπόν να βρούµε τεχνητά µε πιο φαρδιά γλώσσα που θα δουλέψουν µε πολύ αργή ανάκτηση, για περιπτώσεις ψαριών που σε κάποιες περιπτώσεις δε θέλουν ταχύτητα, όπως πχ. οι λούτσοι, τεχνητά µε λεπτότερη γλώσσα για µέτρια ανάκτηση, για να συγκινήσουµε ψάρια όπως το λαυράκι, τεχνητά µε µικρή γλώσσα, για περιπτώσεις όπου είτε υπάρχει έντονο ρέµα που θα µας χάλαγε την κίνηση ενός τεχνητού µε µεγαλύτερη γλώσσα, είτε θέλουµε να το δουλέψουµε πιο νευρικά και γρήγορα, ώστε οι παλαµίδες και τα µανάλια να µη µπορούν να αντισταθούν.

Ακόµα και ο τρόπος βύθισης θα παίξει το ρόλο του. Κι εδώ έχουµε πολλές επιλογές, αφού κάποια από αυτά θα δουλέψουν στον αφρό (floating) και κατά την ανάκτηση θα βυθιστούν µέχρι ένα σηµείο που τους επιτρέπει η γλώσσα τους (όσο το µήκος και το πλάτος της αυξάνει, τόσο περισσότερο το βύθισµά τους κατά την ανάκτηση). Το όριο αυτό µας το λέει ο κατασκευαστής, ώστε να ξέρουµε πόσα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού θα «κολυµπήσουν». Η δεύτερη κατηγορία είναι τα βυθιζόµενα (sinking), µετά τα γρήγορης βύθισης (fast sinking), αργής βύθισης (slow sinking), και τέλος τα suspending. Τα τελευταία θα βυθιστούν σε ένα συγκεκριµένο βάθος και θα παραµείνουν εκεί. Ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω, είτε κατά την ανάκτηση, είτε όταν τη σταµατάµε. Ειδικά όταν πρόκειται για τεχνητό sinking, είναι απαραίτητες µερικές δοκιµές για να µάθουµε το ρυθµό βύθισης, ώστε ανάλογα µε το βάθος που θα ψαρέψουµε, να ξέρουµε και τι µας χρειάζεται.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν, σε συνδυασµό µε τους άπειρους χρωµατικούς συνδυασµούς των εκατοντάδων εταιρειών που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, θα κρατήσουν το ψαρευτικό ενδιαφέρον µας αµείωτο, και όσο καλύτερα γνωρίζουµε τα τεχνητά µας, τόσο περισσότερες επιτυχίες θα έχουµε!

TIP: Επειδή σε αυτήν την κατηγορία θα δούµε συνήθως και µεγαλύτερα ψάρια, δίνουµε ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα των σαλαγκιών µας. Στην αγορά υπάρχουν πολλές κατηγορίες τιµών. Συνήθως κάποια πολύ φτηνά είναι εφοδιασµένα µε σαλαγκιές που θα ανοίξουν και θα σκουριάσουν µε το παραµικρό. Υπάρχουν βέβαια και τεχνητά µεσαίας κατηγορίας, µε καλύτερες σαλαγκιές και καλύτερο φινίρισµα από κάποια επώνυµα. Καλό λοιπόν είναι να ανταλλάσσουµε απόψεις µε φίλους ψαράδες, αλλά και να αντικαθιστούµε άµεσα τις σαλαγκιές µε επώνυµες και ποιοτικές στα φτηνά τεχνητά. Είναι κρίµα να χάσουµε εξαιτίας τους κάποιο καλό ψάρι…


BASSDAY / Logsurf 124f

bassday_logsurf-124fΠρόκειται για ένα τεχνητό που πετυχαίνει σταθερά µεγάλες αποστάσεις βολής, «δαγκώνει» το νερό κινούµενο επιφανειακά και έχει πολύ αληθοφανή τρεµουλιαστή κίνηση (tight wobbling). ∆ιατηρεί τη συµπεριφορά του αναλλοίωτη ακόµα και µέσα σε ισχυρά ρεύµατα. Το σώµα του µε τις επίπεδες πλευρές αντανακλά δυνατά το φως. Ιδανικό για ψάρεµα στα κύµατα, αφού µπορεί να ανταποκριθεί στις πιο απαιτητικές προδιαγραφές και ανάγκες του χρήστη. Χαρακτηριστικό γνώρισµά του το σύστηµα Mz19SMA Shaft Glider, µε το µετακινούµενο πάνω σε άξονα βάρος από βολφράµιο εσωτερικά του, στο οποίο οφείλει τη δυνατότητα επίτευξης µακρινών βολών και την µεγάλη του σταθερότητα στο νερό. Κατάλληλο για λαβράκια και τονοειδή – παλαµίδες.


BLACK DIAMOND / Hanta Kuru 145

black-diamond_hanta-kuru-145Το Hanta Kuru 145 ξεχωρίζει για το τέλεια υδροδυναµικό και αεροδυναµικό slim σχήµα του στο οποίο οφείλει τις µακρινές αποστάσεις που επιτυγχάνει και τη µοναδική του πλεύση ακόµα και αν πραγµατοποιούµε απλή ανάκτηση, την προσεγµένη κατασκευή και το εξαιρετικό ολογραφικό του φινίρισµα που αναπαριστά λέπια και παράγει δυνατές αντανακλάσεις εκµεταλλευόµενο ακόµα και τις ελάχιστες ακτίνες του ήλιου µία συννεφιασµένη µέρα ή το ασθενές τεχνητό φως σε ένα λιµενοβραχίονα. Είναι εξοπλισµένο µε τρεις πολύ ποιοτικές σαλαγκιές και θα το βρείτε σε έξι υπέροχες φυσικές ή πρωτότυπες αποχρώσεις.


DTD / GIRA 120

dtd_gira-120Πρόκειται για ένα minnow σε σχήµα και µέγεθος σαρδέλας, µε ολογραφική επεξεργασία χρωµάτων και ρεαλιστικά µάτια που αυξάνουν την ελκτική του ικανότητα. Το σώµα του είναι διάφανο, διαθέτει δύο σαλαγκιές της VMC και κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, δύο φυσικές σε αποµίµηση µπαρµπουνιού και τραυµατισµένου κέφαλου (ασηµί-µαύρο µε κόκκινο κεφάλι) και µία απολύτως ανακλαστική, πολύ πρωτότυπη έκδοση στο χρώµα της πέρλας. Kατάλληλο για όλα τα αφρόψαρα και ειδικά για λαβράκια και λούτσους.


DUO / Tide Minnow Slim 120

duo_tide-minnow-slim-120Η σειρά τεχνητών Tide-Minnow Slim 120 έχει πολύ καλή πλεύση ακόµα και σε συνθήκες έντονων ρευµάτων ή κυµατισµού, αλλά και επιτυγχάνει πολύ καλές βολές, απαραίτητο χαρακτηριστικό στο ψάρεµα µε την τεχνική του spinning. Το σώµα του Tide Minnow Slim 120 είναι λεπτό και επίπεδο στα πλευρά, και σε συνδυασµό µε το λεπτό χείλος του δηµιουργεί ακαταµάχητη κίνηση για τους θηρευτές. Στην κοιλιά του Tide Minnow Slim 120 έχει τοποθετηθεί µία ελεύθερα µετακινούµενη σφαίρα κατασκευασµένη από βολφράµιο, η οποία καθώς το τεχνητό κολυµπάει, προσκολλάται σε ένα µαγνήτη, ενώ υπάρχουν και δύο σταθερά βάρη, µε αποτέλεσµα την απόλυτη ακρίβεια στις βολές. Το µεγαλύτερο µέγεθός της σφαίρας σε σχέση µε το προηγούµενο µοντέλο και η πιο ελεύθερή κίνησή της, προσφέρουν αύξηση της απόστασης των βολών κατά 10%. Επιπροσθέτως, το πίσω µέρος του τεχνητού έχει υποστεί λείανση, για µείωση της αντίστασης του αέρα κατά τις ρίψεις.


HALCYON System / Bavora 130 f

halcyon-system_bavora-130-fTεχνητό µήκους 13 cm και βάρους 20 gr. Είναι τύπου floating και προσαρµόσιµο σε πολλαπλές χρήσεις. Όπως όλα τα τεχνητά της HALCYON, είναι εξοπλισµένο µε σαλαγκιές Owner εξασφαλίζοντας ασφαλείς συλλήψεις, µηδενικές απαγκιστρώσεις και µεγάλη αντοχή-διάρκεια στο χρόνο. Το εύρος βάθους που δραστηριοποιείται κυµαίνεται από 40 µέχρι 80 cm από την επιφάνεια, ενώ όσο µεγαλώνει η ταχύτητα ανάκτησης, τόσο εντονότερη γίνεται η κίνηση wobbling του τεχνητού, προσοµοιάζοντας έντονα σε πληγωµένο ψάρι. Το µέγεθός του απευθύνεται σε µία µεγάλη κατηγορία αρπακτικών, όπως λαβράκια, λούτσους, γοφάρια, καθώς και πελαγίσια. Η ποιότητα βαφής είναι πραγµατικά εξαιρετική και δε θα αφήσει περιθώριο για αρνητικές εντυπώσεις ακόµα και στους πιο απαιτητικούς χρήστες.


HART / Missile Minnow

hart_missile-minnowΥψηλής ποιότητας βυθιζόµενο (sinking) τεχνητό της HART, µε γρήγορη επιτάχυνση κατά την πλεύση και άµεσα κοψίµατα. Σε νορµάλ ταχύτητα η βύθιση είναι µεταξύ 50 και  80 cm, αλλά εάν το αφήσουµε ακίνητο µπορεί να βυθιστεί πολύ παραπάνω. Ξεχωρίζει για την «ασύµµετρη», πρωτότυπη σχεδίασή του, στην οποία οφείλει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (τέλεια αεροδυναµική και κατανοµή βάρους). Ψαρεύει θαυµάσια σε συνθήκες θαλασσοταραχής µε αφρισµένα νερά.  Είναι εξοπλισµένο µε τρεις κοφτερές σαλαγκιές, ενώ επίσης διαθέτει φινίρισµα µε ποικιλία πρωτότυπων συνδυασµών χρωµάτων και διαφορετικές επεξεργασίες που του επιτρέπουν να γίνεται εξαιρετικά ελκυστικό (ανακλαστικά πλευρά και κοιλιά, κόκκινο κεφάλι, πολύ φυσικά λέπια, στίγµατα στα πλευρά και τα βραγχιακά επικαλύµµατα, ολογραφικά, 3D µάτια, χρωµατική αντίθεση κοιλιάς-ράχης). Θα το συναντήσουµε σε τέσσερις εντυπωσιακούς χρωµατισµούς.


IMA / Nabarone Slim 150f

ima_nabarone-slim-150fΗ Iαπωνική εταιρεία IMA µας παρουσιάζει το τεχνητό NABARONE SLIM, το οποίο δηµιουργήθηκε σε συνεργασία µε τη DUO. Είναι ένα τεχνητό επιφανείας µε το χαρακτηριστικό σύστηµα µετακινούµενου βάρους στο εσωτερικό του, επιτυγχάνοντας µε αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα µακρινές βολές. Οι παγκόσµιου βεληνεκούς επιτυχίες του, το έκαναν ένα από τα πιο επιτυχηµένα τεχνητά σε όλο τον κόσµο. Ένα ψαράκι εξίσου κατάλληλο για spinning, όσο και για συρτή από βάρκα, µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Κάθε τεχνητό της συγκεκριµένης σειράς είναι εφοδιασµένο µε  ισχυρές σαλαγκιές ST-46 της Owner, για απόλυτη ασφάλεια στις µάχες µε ισχυρούς αντιπάλους. Οι καινοτοµίες όµως για την IMA δε σταµατούν εδώ, καθώς θα έχουµε τη δυνατότητα να συναντήσουµε το συγκεκριµένο τεχνητό σε νέους µοναδικούς χρωµατισµούς, ειδικά µελετηµένους για την Ελληνική αγορά!


JACKSON / Athlete 12ss

jackson_athlete-12ssΒυθιζόµενο τεχνητό που απευθύνεται σε ευρεία γκάµα ειδών. ∆ιαθέτει 4 διαφορετικούς χρωµατισµούς µε ολογραφικά χρώµατα και τρισδιάστατα µάτια, τα οποία αναλαµβάνουν την οπτική πρόκληση των δυνατών θηρευτών, ενώ συµπληρώνονται τέλεια από την ηχητική δόνηση που «συγκλονίζει» την πλευρική γραµµή των αρπακτικών και οφείλεται στις µπίλιες εσωτερικά των τεχνητών.  Η κίνησή του µε απλή ανάκτηση είναι πολύ προκλητικό wobbling, ενώ αξίζει να αναφερθεί η σταθερότητά του ανάµεσα σε δυνατά ρεύµατα, χαρακτηριστικό που διευρύνει το πεδίο δράσης του έξω από τα λιµάνια και τις ακτές, σε σηµεία µε µεγαλύτερο βάθος όπως οι κάβοι, µε στόχο παλαµίδες, µανάλια, κυνηγούς και διάφορα τονοειδή. Την ασφαλή σύλληψή τους αναλαµβάνουν τρεις πολύ δυνατές και κοφτερές σαλαγκιές Owner ST46.


LINEA EFFE / Crystal Minnow

linea-effe_crystal-minnowΟ κλασσικότερος χρωµατισµός τεχνητού, είναι αναµφισβήτητα το κοκκινοκέφαλο, που µιµείται ένα τραυµατισµένο ψαράκι. Το συγκεκριµένο ψαράκι της LINEA EFFE, µε όνοµα που παραπέµπει στις πολύ ανακλαστικές του ιδιότητες της ολογραφικής, εξωτερικής του επεξεργασίας µε τα πολύ αληθοφανή λέπια (CRYSTAL MINNOW), δύο δυνατές και πολύ κοφτερές σαλαγκιές, αεροδυναµικό και υδροδυναµικό σχήµα για τέλεια πτήση και φυσική πλεύση µε απλή ανάκτηση, µπορεί να «σεληνιαστεί» πραγµατικά όταν το χειριστείτε µε νευρικές κινήσεις (χτυπήµατα, σταµατήµατα, διακεκοµµένη ανάκτηση). Θα το βρείτε σε µήκη από 7 έως και 13 εκατοστά και σε πολλούς διαφορετικούς χρωµατισµούς.


LUCKY CRAFT / Staysee 120

lucky-craft_staysee-120Πρόκειται για ένα τεχνητό τύπου suspending. Η µεγάλη γλώσσα του το στέλνει γρήγορα στα 4 µέτρα και πραγµατικά λατρεύει τις δύσκολες αποστολές, αποδίδοντας τέλεια σε λούτσους, γοφάρια, λαβράκια και πελαγίσια ψάρια. Οι τόποι που διαπρέπει είναι τα λιµάνια και κάβοι.  Έχει πολύ φυσική κίνηση wobbling, εξαιρετικά λεπτοµερή επεξεργασία χρωµάτων και τέλειο φινίρισµα, µε την αποµίµηση λεπιών να του προσδίδει ακόµα µεγαλύτερη φυσικότητα και να συµπληρώνει µοναδικά την εκπληκτική κίνησή του. ∆ιατίθεται σε 10 διαφορετικές φυσικές ή πρωτότυπες αποχρώσεις.


MARIA / Yamashita Squash

maria_yamashita-squashΈνα µοναδικό τεχνητό δόλωµα για φανατικούς «λαβρακάδες», σχεδιασµένο για ψάρεµα µε χτυπήµατα! Το SQUASH διατηρεί µοναδική και σταθερή πλεύση, ακόµα και κόντρα σε δυνατά ρεύµατα ή ταραγµένη θάλασσα! Με µήκος 125 εκατοστά και βάρος 20 γραµµάρια, θα κάνει βολή… σα βολίδα, χάρη στο εξαιρετικό εσωτερικό σύστηµα κατανοµής βάρους που διαθέτει και κανένα λαβράκι δε θα µπορέσει να αντισταθεί στη θέα του. Με τρεις σαλαγκιές βαρέως τύπου ικανές να συγκρατήσουν το οποιοδήποτε µέγεθος ψαριού.


MOLIX / Audace 130

molix_audace-130Ένα τεχνητό που δουλεύει ακόµα και σταµατηµένο. Ο προτεινόµενος χειρισµός του είναι µε έντονα, κοφτά jerks, ενώ και σε γρήγορη, αλλά και σε αργή ανάκτηση, εµφανίζει έντονη περιστροφική κίνηση (rolling action). Eξειδικευµένο για το κυνήγι των λαβρακιών, πετυχαίνει άριστες αποστάσεις βολής για το βάρος του (15γρ). Είναι πολύ αποδοτικό στους λούτσους και τα παλαµιδοειδή. Ειδικά σχεδιασµένο για να κινείται σωστά ακόµη και στις άγριες και ταραγµένες θάλασσες, τότε που τα ψάρια πλησιάζουν την ακτογραµµή.


RAPALA / X-Rap® Long Cast

rapala_x-rap-long-castΈνα νέο ψαράκι από τη Rapala®, µε εξαιρετική ανθεκτικότητα και αρκετό βάρος για βολές σε µεγάλη απόσταση. Το X-RAP® Long Cast, µε τη βαριά κατασκευή, την κίνηση και τα µονάγκιστρά του, σχεδιάστηκε για µεγάλους κυνηγούς, ψαρεύοντας ακόµα και σε υψηλές ταχύτητες. Σχεδιασµένο για µακρινές βολές, µε κορµό βαρέως τύπου, µονά αγκίστρια από τη VMC® ανθεκτικά σε µεγάλα θηράµατα, εκπληκτική κίνηση κατά την ανάκτηση και τρεµουλιαστή τη βύθιση, ιδανικό για τις τεχνικές «twitching» και «jerking».


RAPTURE / Magnetto 145

rapture_magnetto-145Το νέο MAGNETO είναι µια εκπληκτική αποµίµηση  δολώµατος. Πρόκειται για slow sinking τεχνητό, το οποίο µπορεί να πραγµατοποιεί απίστευτα µεγάλες βολές χάρη στο ειδικό σύστηµα του βάρους που φέρει στο εσωτερικό του. Αδυναµία του τα λαβράκια, ενώ δε θα µπορέσει να του αντισταθεί κανένας θηρευτής του αφρού, αφού διαθέτει πολύ δελεαστική κίνηση wobbling µε απλή, αργή ανάκτηση, την οποία µπορούµε να διανθίσουµε µε χτυπήµατα της κορυφής του καλαµιού µας, σταµατήµατα και ξεκινήµατα, παρουσιάζοντας το τεχνητό σαν µικρόψαρο σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Η ποιότητα και η επεξεργασία χρωµάτων των οκτώ διαφορετικών εκδοχών του MAGNETO είναι εξαιρετική, και φέρει τρεις πολύ δυνατές σαλαγκιές Permanent Steel της VMC, που εγγυώνται σίγουρες, ασφαλείς συλλήψεις.


REAL WINNER / RW Minnow 12

real-winner-i-rw-minnow-12Ορµώµενοι από το πάθος τους για το spinning, οι αδερφοί Renato και William Pasin ίδρυσαν το 1996 στην Ιταλία τη Real Winner, κατασκευάζοντας τεχνητά από ξύλο balsa, τα οποία έφτιαχναν και δοκίµαζαν παθιασµένα στα ψαρέµατά τους από το 1989. Έτσι, ακόµα και σήµερα όλα τα τεχνητά της REAL WINNER δοκιµάζονται ένα προς ένα πριν δοθούν στο δίκτυο διανοµής. Το RW 12 έχει µήκος 12 εκατοστά, διατίθεται σε µία µεγάλη γκάµα 11 χρωµάτων, και κυκλοφορεί σε δύο βασικές εκδόσεις, Floating µε βάρος 12 gr και Sinking µε βάρος 24 gr. Τα Sinking RW 12 έχουν εξαιρετική πλεύση τραυµατισµένου ψαριού, άριστο φινίρισµα και επώνυµες σαλαγκιές VMC.


REMIXON / Fortuna Salti FS11B

remixon_fortuna-salti-fs11bΤα ψαράκια Fortuna αποτελούν µέλος της νέας σειράς τεχνητών δολωµάτων της Remixon Fortuna Salti. ∆ιαθέτουν µπίλιες εσωτερικά για διάφορες χρήσεις.
Κατά την ρίψη οι µπίλιες καταλήγουν στο πίσω µέρος για µακρινές ρίψεις χωρίς προβλήµατα. Κατά την πλεύση ασφαλίζουν σε ειδική θήκη µπροστά για χαµηλό κέντρο βάρους αλλά και προκλητικούς ήχους σε έντονα τραβήγµατα. Το FS11B είναι παρόµοιο µε τα FS11Α αλλά σε µικρότερο µέγεθος και µε 13γρ βάρος.Πολύ καλή επιλογή για Spinning όπως και ελαφρά συρτή από βάρκα. Λεπτό και µακρύ σώµα καθώς και µικρή γλώσσα δίνουν µια πραγµατικά ρεαλιστική κίνηση. 3D κόκκινα και πράσινα µάτια, ανοξείδωτα κρικάκια και VMC σαλαγιές Νο6 έρχονται να συµπληρώσουν το ήδη ποιότικό σύνολο. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.


SAKURA / Reefsand Minnow

sakura_reefsand-minnowΤο µακρόστενο καµπυλωτό σχήµα του Reefsand Minnow, έχει σχεδιαστεί για µάχες µακρινών αποστάσεων. Με µικρή γλώσσα και µε τρεις εσωτερικές µπίλιες, διανύει µακρινές αποστάσεις ενάντια στον άνεµο. Παράλληλα, οι διαστάσεις και το σχή­µα του το κάνουν αεροδυναµικό και άκρως ελκυστικό στα αρπακτικά. Στην πλεύση, το Reefsand Minnow κά­νει γρήγορες περιστροφικές κινήσεις που παράγουν µικροδονήσεις, εύ­κολα αντιληπτές από τους θηρευτές, χαρακτηριστικό που το καθιστά ακαταµάχητο όταν στόχος µας είναι ψάρια που κυνηγούν µε ενέδρες σε βράχια, φύκια, µέτρια βάθη και ξέρες. Με απλή πλεύση ή έντονο παιχνίδισµα, στις ανοιχτές θάλασσες ή τη Μεσόγειο, το Reefsand Minnow πετυχαίνει πάντα το στό­χο του!


SEBILE / Koolie Minnow ML

sebile_koolie-minnow-mlΠάθος, καινοτοµία, επίδοση, είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα τεχνητά δολώµατα SEBILE. Τα ψαράκια Koolie Minnow ML 11.8 cm µε µεσαίου µεγέθους γλώσσα, έχουν ένα στρογγυλεµένο σώµα το οποίο τους επιτρέπει να κολυµπούν φυσικά και ευέλικτα µέσα στο νερό. Στο εσωτερικό τους υπάρχει υγρό µε γυαλιστερούς κόκκους -στα χρώµατα PZ και PS-, για να προσελκύει ακόµα περισσότερο τα ψάρια, λόγω της µεγαλύτερης αντανάκλασης που δηµιουργεί. Ο µοναδικός σχεδιασµός τους κάνει τα τεχνητά αυτά δολώµατα τα πιο δηµoφιλή στον κόσµο! Αξίζει να σηµειωθεί ότι διατίθενται σε 3 χρωµατισµούς (ΝD2 – µπλε/ασηµί µε µαύρη ράχη, ΝΜΤ – µαύρο/ασηµί µε λέπια, και Ο – µαύρο/ασηµί).


SHIMANO / Strong Assassin ar-c

shimano_strong-assassin-ar-cΣτα ίδια βήµατα µε τον «σιωπηλό δολοφόνο» (SILENT ASSASSIN) κινείται και ο «σκληρός» αδελφός του (STRONG ASSASSIN), που παρότι ελαφρά κοντύτερος κατά 2-4 εκατοστά, κινείται στα ίδια περίπου «κυβικά» (βάρος 24 gr) και συµπληρώνει επάξια το έργο του πρώτου  στη σάρωση της επιφανειακής θαλάσσιας ζώνης. Παρόµοια χαρακτηριστικά διακρίνουν και αυτό το τεχνητό, αφού το τέλειο φινίρισµά του προκαλεί µε οπτικά ερεθίσµατα µέσω αντανακλάσεων και η φυσικότητα των ολογραφικών λεπιών µαγνητίζει εύκολα ακόµα και αυτό το βλέµµα του ψαρά.  Ένα κλασσικό κοκκινοκέφαλο, µία σαρδέλα και ένα ακόµα µοντέλο µε ροζ ράχη και ασηµί κοιλιά, απαρτίζουν τη «συµµορία των κατά συρροή σκληροτράχηλων δολοφόνων» που επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό και αθρόες συλλήψεις  χωρίς οίκτο λαβρακιών, τονοειδών, παλαµίδων και άλλων ειδών της επιφάνειας.


STORM / Seabass Thunder Minnow

storm_seabass-thunder-minnowΈνα floating τεχνητό µε λεπτό σώµα που παράγει ήχους, χαρακτηριστικό που οφείλει στις µπίλιες στο εσωτερικό του, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για τις µακρινές βολές που επιτυγχάνει. Η κίνησή που παράγει µε απλή ανάκτηση είναι wide wobbling action, δηλαδή πραγµατοποιεί ταλάντωση µε ευρύ πλάτος στον οριζόντιο άξονα.  Όταν εφαρµόζουµε κίνηση µε σταµατήµατα και ξεκινήµατα (stop and go action), το τεχνητό πραγµατοποιεί απότοµες, σπασµωδικές κινήσεις που θυµίζουν τραυµατισµένο µικρόψαρο το οποίο αποτελεί εύκολη λεία για κάθε θηρευτή, ενώ όταν η παύση στην ανάκτηση έχει µεγαλύτερη διάρκεια το ψαράκι ανεβαίνει αργά προς τα πάνω. ∆ιαθέτει τρεις σαλαγκιές Super Sharp VMC® 7544TI και διατίθεται σε πέντε αποχρώσεις.


STRIKE PRO / Slingshot Minnow eg-145s

strike-pro_slingshot-minnow-eg-145sTo αποκορύφωµα της STRIKE PRO στα τεχνητά ψαράκια spinning. Κορυφαίο φινίρισµα, απίστευτη απόσταση βολής και 100% αποτελεσµατικότητα σε κάθε αρπακτικό. Η µοναδική του κίνηση χάρη στο εξελιγµένο σύστηµα κινητού ερµατισµού, µε βάρος από βολφράµιο το οποίο κατά την βολή µετατοπίζεται στο πίσω µέρος του τεχνητού, του χαρίζει µεγάλες αποστάσεις βολής, ενώ µόλις αρχίσουµε να µαζεύουµε επανέρχεται στην ειδική εσωτερική υποδοχή που το ζυγίζει άψογα, κάνοντάς το ελκυστικό στους θηρευτές του αφρού. Τέλειο για λαυράκια, λούτσους, γοφάρια, λίτσες, µανάλια, κυνηγούς και παλαµίδες. Εκτός όµως από το spinning, το τεχνητό αυτό διαπρέπει και στη συρτή αφρού µε ξεχωριστά αποτελέσµατα, αφού διαθέτει ενισχυµένο σκελετό και τρεις κοφτερές VMC σαλαγκιές. Στη γκάµα των αποχρώσεών του συµπεριλαµβάνονται 8 διαφορετικά τεχνητά.


TACKLE HOUSE / Feed Shallow

tackle-house_feed-shallowΤο Feed Shallow της Tackle House «έχει ειδικότητα» το ψάρεµα των λαβρακιών σε ρηχά νερά. Βασικό του πλεονέκτηµα το εύκολο ψάρεµά του. Η ρίψη του γίνεται άνετα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικό µε αργή ανάκτηση, κατά την οποία πραγµατοποιεί κίνηση rolling. Εσείς αρκεί να το αφήσετε να «αιωρηθεί» για λίγο και απλά να δοκιµάσετε αργή και σταθερή ανάκτηση. Για περισσότερη ποικιλία, επιχειρήστε κινήσεις ζιγκ-ζαγκ µε την τεχνική “walk the dog”. Εάν δε, δοκιµάσετε και µερικές κινήσεις jerking µε παύσεις, θα µείνετε εντυπωσιασµένοι µε τα αποτελέσµατά του σε ρηχά νερά. Αυτό το υψηλής ποιότητας, Ιαπωνικό τεχνητό, διαθέτει έντονα χρώµατα, άκρως αποτελεσµατικά σε ρηχά νερά και µπορεί να πιάσει ψάρια ακόµα και µε µηδενική ορατότητα. Ο πλευρικός του σχεδιασµός του προσδίδει όγκο και καταλήγει σε ένα όµορφο, εντυπωσιακό, ιριδίζον φινίρισµα και µία εµφάνιση η οποία εκτοξεύει την ικανότητά του να προσελκύει θηράµατα!


UZUME / Minnow 130 f

uzume_minnow-130-fΤα τεχνητά Uzume σχεδιάζονται στη Ιαπωνία, εξοπλίζονται µε σαλαγκιές Owner και διατίθενται σε µια µεγάλη ποικιλία µοντέλων και χρωµάτων.
Σε αυτές ξεχωρίζουµε τα «κλασικά» minnow όπως το 130 F όπου κυκλοφορεί και σε νέο χρώµα µε ροζ πλάτη, τρισδιάστατες πλευρές και κίτρινες αποχρώσεις στην κάτω πλευρά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα χρώµατα δουλεύουν εξαιρετικά σε αρκετά αρπακτικά όπως στους λούτσους και τα λαυράκια. ∆ιαθέτει µπίλιες όπου µετακινούνται ανάλογα την κλίση, έτσι όταν βρίσκεται κάθετο, το έρµα µένει στην πίσω µεριά του σώµατός του δίνοντας µεγάλο castability. Μόλις το τεχνητό προσγειωθεί οι µπίλιες επιστρέφουν στο µπροστινό τµήµα συµβάλλοντας στο σωστό ζύγισµα και πλεύση.


YKR / Zerox 145

ykr_zerox-145H YKR είναι µία ισπανική εταιρία τεχνητών που µπαίνει δυναµικά στο χώρο. Φέτος µάλιστα φαίνεται πως θα είναι η χρονιά της, µε απίστευτες εκπλήξεις σε όλα τα είδη του spinning, light rock fishing και shore jigging! Το µοντέλο που απετέλεσε αντικείµενο δοκιµών και παρουσιάζεται εδώ, είναι το ΥΚR Ζerox το οποίο κυκλοφορεί σε δύο µοντέλα Zerox 125 και Zerox 145, αµφότερα βυθιζόµενα (sinking). Το Zerox 145 µε βάρος  29gr, διαθέτει µεγάλη, στιβαρή γλώσσα για να βυθίζεται εύκολα και να «πιάνει πάτο» γρήγορα, δύο δυνατές σαλαγκιές κόκκινου χρώµατος για να «εξαφανίζονται» οπτικά µετά τα τέσσερα µέτρα βάθους, τρισδιάστατα, πολύ φυσικά και ταυτόχρονα προκλητικά µάτια, επεξεργασία µε «νερά» που δηµιουργεί ιριδισµούς και «διακεκοµµένες» αντανακλάσεις καθώς το ψαράκι βυθίζεται ταλαντευόµενο. Θα τα βρείτε σε 5 µοναδικούς χρωµατισµούς.

Tags
Τεχνητά Δολώματα Spinning Ψαράκια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL