Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Συρτή Αφρού: Τεχνική για μεγάλες Παλαμίδες στο προσκήνιο

30 Νοεμβρίου, 2022

Συρτή Αφρού: Τεχνική για μεγάλες Παλαμίδες στο προσκήνιο

Στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις «αρετές» που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζουν προκειμένου να αυξάνουμε τις πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος στη τεχνική της συρτής αφρού.

Μία από αυτές είναι αναμφισβήτητα και η προσαρμοστικότητα στην εκάστοτε χρονική περίοδο που διανύουμε, αφού μόνο έτσι θα καταφέρουμε να «αφουγκραστούμε» την ίδια τη φύση και να μπούμε στη διαδικασία αναζήτησης των κατάλληλων -χρονικά- ειδών.

Σαφέστατα πάντα θα υπάρχουν εκπλήξεις, και θα βλέπουμε στα τεχνητά μας και άλλα είδη ψαριών, τα οποία δε περιμέναμε πως θα συναντήσουμε τη δεδομένη περίοδο, μα οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν, αλλά αντιθέτως, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Έχοντας μπει πλέον για τα καλά στο χειμώνα, οι θερμοκρασίες σε θάλασσα και αέρα παίρνουν την «κατηφόρα» και το τοπίο μεταμορφώνεται.

Ομορφα άκρως επιθετικά αρπακτικά

Τα περισσότερα είδη ψαριών αλλάζουν συμπεριφορά και αναπροσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα, αναζητώντας θερμότερες υδάτινες μάζες σε μεγαλύτερα βάθη. Εξάλλου, αυτό δεν είναι κάτι άλλο παρά η εντολή που έχουν καταγεγραμμένη στο ίδιο τους το DNA. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι τον ερχομό της άνοιξης, όπου σταδιακά, ανάλογα βέβαια και με τις «ορέξεις» του καιρού, θα αρχίσει πάλι η θερμοκρασία να ανεβαίνει.

Επειδή όμως ο θαλάσσιος κόσμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που «αναπνέει» όλες τις ημέρες και τις νύχτες του χρόνου, η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ. Μία άκρως αντιπροσωπευτική κατηγορία κυνηγόψαρων που αναζητάμε κατά κόρον κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, είναι η πεντανόστιμη παλαμίδα.

Πρόκειται για ένα πελαγικό είδος ψαριού, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των σκομβρίδων και είναι πολύ μαχητικό, χαρίζοντας πολύ έντονες στιγμής αδρεναλίνης με τον κατάλληλο εξοπλισμό, αναδεικνύοντας στο μέγιστο βαθμό τον «αθλητικό» χαρακτήρα της συρτής αφρού.

Πρόκειται για ένα ταχύτατο ψάρι, μια πραγματική ρουκέτα της θάλασσας, με υδροδυναμικό και ατρακτοειδές σώμα, το οποίο διαθέτει μια πολύ δυνατή και κοφτερή οδοντοστοιχία, ικανή να σκορπίσει τον πανικό ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Το σύνηθες μέγεθος που συναντάμε είναι από 1 έως 5 κιλά, ενώ έχουν αλιευτεί και ψάρια που ξεπερνούν τα 7 κιλά.

Με τεχνητό μόλις 8 εκατοστών

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και συλλήψεις ψαριών σε διάφορα σημεία της Μεσογείου που το βάρος τους ξεπερνούσε ακόμα και τα 10 κιλά! Να σημειώσουμε πως το είδος απαντάται και στον Ατλαντικό.

Τρέφονται με μικρόψαρα κάθε είδους, όπως σαρδέλες, γαύρους, γόπες, μαρίδες, μικρούς λούτσους, μικρά τονοειδή, σκουμπριά, κολιούς, ενώ δε διστάζουν να επιτεθούν και σε άλλα άτομα του ίδιου είδους. Στη πατρίδα μας τις συναντάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανάλογα σε ποιο σημείο του χάρτη τις αναζητούμε.

Η επικρατέστερη εποχή για το ψάρεμά τους είναι από τα τέλη φθινοπώρου έως τα τέλη της άνοιξης, οπότε τα ψάρια είναι λιπαρά και πολύ νόστιμα. Αυτήν την περίοδο πλησιάζουν τις ρηχότερες ζώνες για να αναπαραχθούν και σχηματίζουν πολυπληθή κοπάδια.

Η πείρα μάλιστα έχει δείξει, ότι κατά τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη και μέχρι τα μέσα του Απρίλη μπορεί να συναντηθούμε με ψάρια εντυπωσιακού μεγέθους.

Που θα τις βρούμε;

Κατά τη χειμερινή περίοδο, ένα κοπάδι παλαμίδων μπορεί να εμφανιστεί κυριολεκτικά από το πουθενά μπροστά ή τριγύρω από το σκάφος μας. Ωστόσο καλό είναι να μην αφήνουμε εντελώς στη τύχη την αναζήτησή τους, αφού έτσι το κέρδος μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Το βασικότερο κριτήριο για τη μετακίνηση τόσο του κοπαδιού όσο και μεμονωμένων ψαριών, είναι αναμφισβήτητα η αναζήτηση τροφής.

Η παρουσία μικρόψαρων αποτελεί το βασικότερο πόλο έλξης των παλαμίδων, όπως επίσης και των τονοειδών, αφού πολλές φορές τα ψάρια αυτά έχουν κοινές πορείες και προορισμούς. Λιμάνια με βαθιά νερά, απόκρημνες παραλίες, σημεία με έντονη παρουσία ρευμάτων, κάβοι σε μεσοπέλαγες βραχονησίδες, όρμοι και ξέρες, αποτελούν ‘’hot spots’’ που αξίζει να βρέξουμε τα τεχνητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου.

Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς θα αποτελέσει πολλές φορές ο αναβρασμός στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου τα μικρόψαρα θα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Όταν οι μεγάλες παλαμίδες κυκλώνουν τα κοπάδια σαρδέλας ή φρίσσας από όλες τις κατευθύνσεις, τότε πραγματικά μιλάμε για «πυρ κατά βούληση».

Επικρατεί ο απόλυτος πανικός, ενώ χαρακτηριστική είναι και η παρουσία των γλάρων που διεκδικούν το μερτικό τους από την τροφική αλυσίδα. Αυτή μάλιστα αποτελεί ένα σημάδι το οποίο πολλές φορές θα μας οδηγήσει στα κατάλληλα σημεία που βρίσκονται τα ψάρια. Όταν θα δούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια «σύρραξη», τότε αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να περάσουμε με το σκάφος μας περιμετρικά του κοπαδιού και ποτέ μέσα από αυτό, διότι έτσι θα το διασπάσουμε και τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Ο φόβος και η καχυποψία θα αντικαταστήσει το διατροφικό οίστρο των ψαριών και πιθανώς να αποτύχει ολόκληρη η εξόρμησή μας. Επίσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε να έχουμε τη προσοχή μας στο βυθόμετρο, αφού πολλές φορές οι παλαμίδες δε μας δίνουν κανένα σημάδι στην επιφάνεια και μπορεί να δραστηριοποιούνται χαμηλότερα, όπως για παράδειγμα τριγύρω από μία ξέρα, όπου τριγυρνούν κοπάδια από γόπες ή μαρίδες. Πρέπει να θυμόμαστε πως οι παλαμίδες μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε βάθος.

Σε περίπτωση που τις βρούμε χαμηλότερα, θα πρέπει να δοκιμάσουμε τεχνητά που πλέουν χαμηλότερα -για ευνόητους λόγους-. Κάτι που έχω παρατηρήσει, είναι πως οι μεγάλες παλαμίδες αρέσκονται να ενεδρεύουν γύρω από κάβους που επικρατούν έντονα ρεύματα, ανεξαρτήτως κυματισμού.

Πιθανόν αυτό να εξυπηρετεί τα κυνηγετικά τους σχέδια, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Εξάλλου, οι τακτικές αιφνιδιασμού οποιουδήποτε θηρευτή στο σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον, πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό διερεύνηση από την πλευρά μας, αφού όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε σε κάθε μας εξόρμηση, τόσο θα διευρύνονται οι ορίζοντές μας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο σωστός εξοπλισμός είναι απαραίτητος

Εξοπλισμός και Τεχνητά που θα χρειαστούμε

Όπως γνωρίζουμε, οι μεγάλες παλαμίδες αρέσκονται σε μικρόψαρα όπως σαρδέλες, φρίσσες, γόπες, μικρά λουτσάκια, μαρίδες κλπ., οπότε είναι λογικό να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση τεχνητών με φυσικούς χρωματισμούς. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα ψάρια έχουν αδιαφορήσει χαρακτηριστικά σε αυτούς τους χρωματισμούς και έχουν δείξει ενδιαφέρον για πιο έντονους, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, μωβ, κόκκινο ή συνδυασμούς αυτών.

Αυτό βέβαια συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση πως ο πειραματισμός πρέπει να μας «δείχνει το δρόμο» στις περισσότερες περιπτώσεις, και να μη θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο και αυτονόητο, διότι τότε θα έχουμε πέσει στη μεγαλύτερη παγίδα.

Μεγάλα τεχνητά που χρησιμοποιούμε και στο spinning

Όσον αφορά στο μέγεθος των τεχνητών, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι επιλογές έχουν σχέση τόσο με το μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε, όσο και με την εποχή που ψαρεύουμε. Αν γνωρίζουμε πως στην περιοχή που ψαρεύουμε έχουν εμφανιστεί μεγάλα ψάρια, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε χρήση μεγάλων τεχνητών (από 15 έως και 20cm).

Φυσικά, όταν τα ψάρια βρίσκονται σε τροφική φρενίτιδα δε διστάζουν να επιτεθούν σε οτιδήποτε κινείται και σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Έχουμε δεχτεί επιθέσεις ακόμα και σε μικρά minnows των 5cm, από παλαμίδες της τάξεως του ενός έως ακόμα και 2 κιλών! Σε γενικές γραμμές, ένα φάσμα μεγέθους που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στη συρτή μας, είναι τεχνητά των 12 έως 20 εκατοστών.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καταλληλότητα των τεχνητών που χρησιμοποιούμε στο spinning, καθώς έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη συρτή -και φυσικά όχι μόνο στις παλαμίδες-.

Ζωηρός χρωματισμός με τον ήλιο ψηλά

Αναφερόμαστε βέβαια σε τεχνητά που διαθέτουν γλώσσα, για να υπάρχει και η ανάλογη προκλητικότητα κατά την κίνηση. Ένας τύπος τεχνητών που δε θα πρέπει ποτέ να λείπει από τη συλλογή μας είναι τα vibration, τα οποία πολλές φορές είναι αναντικατάστατα και σε κάποιες δύσκολες μέρες που τα ψάρια είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά, θα καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά με συλλήψεις που θα μας εντυπωσιάσουν.

Τα vibration είναι και πολύ αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που τα ψάρια βρίσκονται χαμηλότερα, αφού όπως είπαμε οι παλαμίδες μπορούν να σαρώσουν οποιοδήποτε σημείο της υδάτινης στήλης. Σχετικά τώρα με το κατάλληλο σετάρισμα καλαμιού και μηχανισμού, θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα καλάμι τύπου bait κατηγορίας 6 έως 12 λιμπρών, με ένα μηχανισμό οριζοντίου τυμπάνου μεγέθους 2000 ή 3000, είναι πολύ καλός συνδυασμός.

Το νήμα μπορεί να είναι διαμέτρου 0,20 έως 0,28mm, και όχι απαραίτητα οκτάκλωνο, αφού η επαφή του με τα βράχια θα είναι σπάνια. Ένα παράμαλλο διαμέτρου από 0.33 έως 0.37mm είναι αρκετό, ενώ το μήκος του μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμα και από 10 μέτρα, για να έχουμε κάποια ελαστικότητα.

Φυσικά η απόχη μας ή ο γάντζος θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να μη χρειαστεί να τα ανοίγουμε την τελευταία στιγμή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν βέβαια χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά μεγάλα ψάρια, τότε μπορούμε να κάνουμε χρήση καλαμιών της τάξεως 10-20 λιμπρών, ενώ το παράμαλλό μας μπορεί να έχει διάμετρο ακόμα και 0,45mm.

Φυσικά θα κάνουμε και ανάλογη χρήση ενισχυμένων τεχνητών, για ευνόητους λόγους.

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες

Καιρικές συνθήκες που μας ευνοούν

Η παλαμίδα είναι ένα άκρως επιθετικό κυνηγόψαρο, που δε θα διστάσει να διεκδικήσει τη τροφή του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να προσαρμόσει τις κινήσεις της ανάλογα με το πού βρίσκονται τα μικρόψαρα, ώστε να επιλέξει το βάθος στο οποίο θα κινηθεί.

Προσωπικά έχω πάρει ψάρια τόσο με ήρεμες όσο και με άσχημες συνθήκες. Η εμπειρία ωστόσο έχει δείξει πως η άπνοια δεν είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε, αφού τα ψάρια γίνονται πιο επιφυλακτικά για τα τεχνητά μας.

Όπως έχει αποδειχτεί, οι ιδανικότερες συνθήκες είναι οι μικρής έως μέτριας έντασης άνεμοι, κυρίως από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις, ανάλογα βέβαια και με τις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε επίσης, είναι οι συνθήκες φωτός που επικρατούν σε κάθε μας εξόρμηση, βάσει των οποίων θα επιλέξουμε τον κατάλληλο χρωματισμό τεχνητού.

Έχω παρατηρήσει πως όταν επικρατεί μουντός καιρός με βαριά συννεφιά και τα νερά είναι σκοτεινά, τα ψάρια χτυπούν σε τεχνητά με λιγότερο έντονα χρώματα, χωρίς πολλές αντανακλάσεις και αντιθέσεις. Στον αντίποδα, όταν οι μέρες είναι φωτεινές και τα νερά έχουν μεγαλύτερη διαύγεια, τότε τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν γίνεται χρήση τεχνητών με εντονότερους χρωματισμούς.

Δυνατές στιγμές με δυνατά ψάρια

Στην αναζήτηση των παλαμίδων, πρέπει να θυμόμαστε πως οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν πολλές φορές σύμμαχό μας σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα του ρουχισμού που θα χρησιμοποιήσουμε στο σκάφος.

Τα ζεστά ρούχα, τα κατάλληλα υποδήματα και τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι απαραίτητα, ενώ μια καλή νιτσεράδα θα μας προστατεύσει από το βρέξιμο, το οποίο πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να βρίσκεται η ασφάλειά μας, ώστε να μην καταλήξει η εξόρμησή μας μία δυσάρεστη ανάμνηση.

Κατάλληλη ταχύτητα

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η ταχύτητα με την οποία θα επιλέξουμε να «σύρουμε» το τεχνητό μας. Οι παλαμίδες είναι πολύ γρήγορα ψάρια και δεν έχουν καμία δυσκολία να χτυπήσουν σε τεχνητά με «γρήγορες» κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Αυτά μπορεί να είναι vibrations ή τεχνητά με μακρύτερες γλώσσες. Τα εν λόγω τεχνητά είναι ιδιαίτερα αποδοτικά και σε συνθήκες άπνοιας, αφού μπορούν να κατέβουν αρκετά κάτω από την επιφάνεια. Μη διστάζετε να κάνετε χρήση τεχνητών ενισχυμένης κατασκευής με μακριές γλώσσες, εφαρμόζοντας ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και τους 7 (!) κόμβους.

Πιστέψτε με, τα ψάρια που θα δείτε να «στολίζουν» τα τεχνητά σας θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας για πάρα πολύ καιρό, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο κι από τα αποθέματα δύναμης που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε! Φυσικά θα πρέπει να δοκιμάζουμε διάφορες ταχύτητες, ανάλογα πάντα με τα τεχνητά που χρησιμοποιούμε, αφού πολλές φορές οι παλαμίδες μπορεί να έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε παλαμίδες στα τεχνητά μας ακόμα κι όταν στοχεύουμε σε πιο «αργά»ψάρια, όπως οι λούτσοι ή τα λαβράκια.

Μόνο οι πολλές δοκιμές ταχυτήτων και οι συχνές εναλλαγές τεχνητών θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε άποψη σε κάθε μας εξόρμηση, αφού ως γνωστόν καμία δεν είναι ίδια με την προηγούμενη και οι εκάστοτε συνθήκες θα δημιουργήσουν το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε.

Η εποχή που διανύουμε, αν και λίγο δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών, είναι από τις καλύτερες για να αναζητήσουμε αυτούς τους υπέροχους μαχητές. Σχεδιάστε, πειραματιστείτε, αφουγκραστείτε, μεθοδεύστε, και πιστέψτε με, τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν!

Tags
Συρτή Αφρού Εξοπλισμός για Συρτή Αφρού Παλαμίδες Ψάρεμα παλαμίδας
Comodo SSL