Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Συρτή βυθού: Εποχές, ψάρια, τεχνικές και δολώματα

7 Ιουλίου, 2022

Συρτή βυθού: Εποχές, ψάρια, τεχνικές και δολώματα

Η συρτή βυθού είναι ένας τρόπος ψαρέµατος που πραγµατοποιείται όλο το χρόνο, και µπορούµε να έχουµε αξιόλογα ψάρια όλους τους µήνες. Για να το καταφέρουµε αυτό όµως, θα πρέπει να µεταβάλλουµε το βάθος ψαρέµατός µας και τους τόπους, να τοποθετήσουµε το σωστό για την εποχή τεχνητό και να απευθυνθούµε στα εποχιακά ψάρια.

Πολλοί φίλοι µας και ιδιαίτερα οι νέοι σε αυτήν την παραδοσιακή τεχνική, ρωτάνε για τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής, ώστε να µπορέσουν να τροποποιήσουν την αρµατωσιά τους, αλλά και το πλάνο-σχέδιο που θα ακολουθήσουν. Εµείς για να τους βοηθήσουµε, δίνουµε ένα σύντοµο µηνιαίο ηµερολόγιο προβλέψεων και καταστάσεων, που βασίζεται στις παρατηρήσεις και στις εµπειρίες αρκετών ετών.

Ιανουάριος: Αρκετό κρύο που δυσκολεύει τις εξορµήσεις µας. Οι περισσότεροι ψαράδες έχουν το σκάφος τους έξω. Οι λίγοι ετοιµοπόλεµοι, µπορούν να πάρουν κάποιο αξιόλογο ψάρι, τραβώντας όµως τα δολώµατά τους πολύ βαθιά. Έντονου χρώµατος δολώµατα όπως πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο φωσφοριζέ, δουλεύουν τόσο σε σφυρίδες, όσο και σε συναγρίδες, ενώ µπορούµε να έχουµε επιτυχίες στις µεγάλες σφυρίδες, δολώνοντας γόπες ή άλλο αφρόψαρο.

Φεβρουάριος: Αν και το κρύο γίνεται ακόµα πιο έντονο, τα ψάρια αρχίζουν να ορµούν καλύτερα στα δολώµατά µας. Θα προτιµήσουµε να σύρουµε σε τόπους όπου δεν περνά η ανεµότρατα, δηλαδή σε εκείνους µε τις απότοµες εναλλαγές του βάθους. Το δόλωµά µας θα περνά αρκετά ψηλότερα από το βυθό, και για να µη σκαλώσουµε, αλλά και γιατί τα ψάρια κυκλοφορούν ψηλά αυτήν την εποχή (ακόµη και στα µεσόνερα). Κατά τη διάρκεια της ηµέρας η ταχύτητά µας είναι λίγο µεγαλύτερη από το κανονικό, ενώ το σούρουπο και το ξηµέρωµα αρκετά µικρή.

Μάρτιος: Από τους καλούς µήνες για τη συρτή βυθού. Τα ψάρια µπορεί να είναι ακόµα βαθιά, όµως τσιµπούν τα δολώµατά µας. Στήρες και συναγρίδες σε πρώτο πλάνο και ακολουθούν οι σφυρίδες. Το ψάρεµα αποδίδει τις µεσηµεριανές ώρες, αφού µάλλον τότε τα ψάρια δείχνουν πιο έντονο το κυνηγετικό τους ενδιαφέρον. Μην ξεχάσετε να σύρετε σε «γλώσσες» που εισχωρούν αρκετά µέσα στην αντίστοιχη ισοβαθή. Η ύπαρξη µικρόψαρων στο βυθόµετρο, µας οδηγεί σε τόπους συγκέντρωσης ψαριών.

Στήρα και δράκαινα πιασµένες σε αρµατωσιά µε δύο παράµαλλα.

Απρίλιος: Ο µήνας µε τα περισσότερα ψάρια ανά εξόρµηση, σύµφωνα µε τα στατιστικά µας. Όµως, αν σκεπτόµαστε να σύρουµε σε τόπους µε σηκώµατα και βραχώδη βυθό, χρειάζεται µεγάλη προσοχή. Τα χοντρά δίχτυα που πέφτουν για τις συναγρίδες, αποτελούν εµπόδιο τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευµατινές ώρες. ∆ε θα διστάσουµε να σύρουµε και στα νέτα, µε µεγάλες πιθανότητες να πιάσουµε συναγρίδες. Οι δυο συρτές αριστερά και δεξιά του σκάφους, µπορούν άνετα να συνυπάρξουν. Και εδώ, η ύπαρξη µικρόψαρων στο βυθόµετρο είναι ο οδηγός µας για την πορεία που θα ακολουθήσουµε.

Μάιος: Ο µήνας όπου τα ψάρια ορµούν στο τεχνητό, ενώ µένουν παγερά αδιάφορα στην παρουσία ζωντανού ή νωπού δολώµατος. Επειδή πρόκειται για την εποχή ωοτοκίας των περισσότερων ειδών, το κινούµενο τεχνητό µοιάζει µε εχθρός που προσπαθεί να εισβάλλει στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, του ορµούν όχι τόσο για να το φάνε, αλλά πιο πολύ για χωροκρατικούς λόγους, δηλαδή για να το τροµάξουν και γι’ αυτό έχουµε πολλά επιπόλαια πιασίµατα. Το βγάλσιµο του ψαριού από το νερό στο σκάφος θέλει ιδιαίτερη προσοχή, επειδή τα πιασίµατα δεν είναι σταθερά. Επίσης, προτιµούµε τεχνητά µε τρεις σαλαγκιές, επειδή έχουµε κτυπήµατα στη µέση του τεχνητού.

Ιούνιος: Το ανέβασµα των ψαριών στο γιαλό στις αρχές του µήνα, είναι αυτό που αναζητούµε όλοι οι συρταδόροι. Αν το πετύχουµε, τότε θα έχουµε µια πλούσια ψαριά. Η αρµατωσιά µας κατασκευάζεται µε δυο παράµαλλα, αφού όταν βρούµε τα ψάρια θα είναι κοπαδιαστά. ∆εν ξεχνάµε να είµαστε εγκρατείς και να αποφεύγουµε τις υπερψαριές, οι οποίες είναι εύκολα εφικτές όταν πετύχουµε το πολυπόθητο ανέβασµα.

Ιούλιος: Μήνας όχι ιδιαίτερα αποδοτικός. Τα ψάρια στα αγκίστριά µας είναι λιγοστά έως µηδαµινά. Όµως δεν πρέπει να απελπιζόµαστε. Θα τα αναζητήσουµε σε ρηχά µεν σηµεία, αλλά όχι σε πολυψαρεµένα. Οι συναγρίδες έχουν το πρώτο λόγο, ενώ στο σούρουπο και το ξηµέρωµα οι στήρες των κάβων θα αρπάξουν εύκολα το οποιοδήποτε τεχνητό, φαινόµενο που παρατηρείται µόνο τη συγκεκριµένη ώρα.

Αύγουστος: Τα ψαρέµατά µας και πάλι φτωχά, όσον αφορά στις κοντινές εξορµήσεις. Όµως, υπάρχουν κάποια λίγα αλλά ιδιαίτερα µεγάλα ψάρια, ικανά να δώσουν ενδιαφέρον στο ψάρεµά µας. Οι καλοκαιρινές µας διακοπές εξυπηρετούν τις µακρινές «εκστρατείες», οι οποίες συχνά µας δίνουν ψαριές «εκπλήξεις». Τα τεχνητά µε σκούρες αποχρώσεις, δουλεύουν γενικά καλύτερα.

Σεπτέµβριος: Αρκετά καλός µήνας. Τα ρίκια και τα υπόλοιπα κυνηγόψαρα, σπάνια µας αφήνουν να γυρίσουµε πίσω άψαροι. Το ψάρεµά µας γίνεται σε αρκετά ρηχά νερά. Η συρτή µε τα 5-7 µολύβια, πάντα θα δώσει κάτι και για αυτό το ένα µέλος του πληρώµατος χρησιµοποιεί αυτήν και ο άλλος την κλασσική συρτή βυθού.

Οκτώβριος: Τα ψάρια τσιµπούν σε όλα τα δολώµατά µας. Όσοι επιλέξουν το νωπό, και ιδιαίτερα το καλαµάρι, µπορούν να πάρουν αξιόλογα θηράµατα. Το µπακακάκι µε τις γόπες θα φέρει µεγάλες σφυρίδες, ενώ επιλέγουµε χρωµατισµούς τεχνητών που παροµοιάζουν σε γαύρο, αθερίνα ή σκουµπράκι.

Νοέµβριος: Τα ψάρια έχουν πια βαθύνει. Τα µολύβια αυξάνονται, αλλά οι µεγάλες συναγρίδες και οι σφυρίδες εξακολουθούν να τσιµπούν. Τα τεχνητά µε τους έντονους χρωµατισµούς αντικαθιστούν τους σκουρόχρωµους. ∆εν παραµελούµε να κάνουµε συρτή µε λίγα µολύβια σε ρηχά νερά, όπου µπορούµε να πάρουµε µεγάλους λούτσους.

∆εκέµβριος: Καιρός άστατος, µε τους δυνατούς βοριάδες να δίνουν τη θέση τους σε νοτιάδες επίσης µεγάλης έντασης και να περιορίζονται οι εξορµήσεις µας. Όταν όµως πετύχουµε καιρό βολικό, µπορεί η εξόρµησή µας να στεφθεί µε επιτυχία και να επιστρέψουµε στη βάση µας µε ένα µεγάλο µαυρόψαρο. Οι σφυρίδες έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ ακολουθούν οι συναγρίδες.

Tags
Ψαριά Δολώματα Ψάρεμα από Σκάφος Παραδοσιακή Συρτή Εποχές Τεχνικές Συρτή βυθού
Comodo SSL