Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Στεργιόπουλος

Τεχνική Shore Jigging: Το κατάλληλο καλάμι είναι αυτό που καλύπτει τις ανάγκες μας

31 Οκτωβρίου, 2023

Τεχνική Shore Jigging: Το κατάλληλο καλάμι είναι αυτό που καλύπτει τις ανάγκες μας

Shore Jigging έτος 2020. Πλέον υπάρχει τόση πολύ πληροφόρηση γύρω από την αγαπηµένη µας τεχνική, που µπορούµε να βρούµε σχεδόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το θέµα όµως είναι ότι στο τέλος καµιά φορά µπερδευόµαστε και δεν µπορούµε να κατασταλάξουµε κάπου. Ωστόσο, µπορούµε να πλησιάσουµε στις απαντήσεις που επιζητούµε, αρκεί να προχωρήσουµε µεθοδικά και συγκροτηµένα, βήµα-βήµα. Πρώτο βήµα για το Shore jigging, είναι ένα σωστό για τις ανάγκες µας, καλάµι.

Όπως και σε όλες τις τεχνικές lure fishing, όλα ξεκινούν από το καλάµι. Αυτό θα κρατάµε στα χέρια µας, αυτό θα δουλεύουµε, αυτό θα διαλέξουµε πρώτο και πρέπει να ταιριάζει στις απαιτήσεις και τις σκέψεις µας.

Κατόπιν, γύρω από αυτό θα σετάρουµε και τον υπόλοιπο εξοπλισµό. Προσδοκίες πολλές, οπότε ας προσπαθήσουµε να κάνουµε την επιλογή µας όσο το δυνατόν ευκολότερη. Ας δούµε, λοιπόν, συνήθεις ερωτήσεις, των οποίων οι απαντήσεις ίσως προσφέρουν την απαραίτητη καθοδήγηση γύρω από την επιλογή µας.

Καλάµι Regular, Regular-fast ή Fast;
Είναι σίγουρο πως κάπου εδώ όλοι έχουµε µπερδευτεί… Λογικό, άλλωστε, τη στιγµή που και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ορίζουν µεταξύ τους διαφορετικά στάνταρτ σχετικά µε αυτούς τους ορισµούς. Καλό είναι να τα γράψουµε όσο πιο απλά γίνεται.

Ένα regular καλάµι δουλεύει το πλάνο πιο γλυκά και κουράζει πιο εύκολα ένα ψάρι. Από την άλλη, όµως, ίσως γίνει δυσλειτουργικό στα µεγάλα βάθη. Θα µας κουράσει περισσότερο και δεν θα µας βοηθήσει να σηκώσουµε το ψάρι για να µη βραχώσει ή κόψει. Άρα, επιγραµµατικά, όσο ρηχότερα, τόσο καλύτερα για ένα regular καλάµι.

Βαθύτερα, θα µας βοηθήσει ένα πιο fast καλάµι. Εποµένως, πάλι διαλέγουµε τη βέλτιστη λύση ανάλογα µε τις ανάγκες µας. Γενικά πάντως, η ενδιάµεση λύση, δηλαδή ένα καλάµι µε δράση regular-fast, φαίνεται πως είναι η προτιµητέα από τους κατασκευαστές για τις περισσότερες χρήσεις του Shore Jigging.

Τι µήκος να έχει το καλάµι;
Στο shore jigging θα βρούµε ελάχιστα καλάµια στα 2.7m, τα περισσότερα στα 2.9-3.05m και ελάχιστα, επίσης, στα 3.2m και πάνω. Το τι θα διαλέξουµε, εξαρτάται τόσο από τον τόπο που ψαρεύουµε, όσο και –κυρίως- από εµάς τους ίδιους.

Σηµαντικότερο κριτήριο, η µορφολογία της ακτής. Βαθύτερα και κοφτά νερά, κοντύτερα καλάµια. Από την άλλη, σε πιο ρηχά µέρη όπου θα χρειαστούµε βολή, µας κάνει ένα µακρύτερο καλάµι. Για την περίπτωση που υπάρχει σκαλοπάτι βράχου στα πόδια µας, ένα µακρύτερο καλάµι ίσως µας σώσει από ενδεχόµενο τρίψιµο.

Επίσης σηµαντική παράµετρος είναι και η σωµατική µας διάπλαση. Αν είµαστε ψηλότεροι, ίσως ένα µακρύτερο καλάµι µας βολέψει καλύτερα λόγω διαδροµής του χεριού, αν είµαστε κοντύτεροι ένα κοντύτερο είναι, ίσως, καλύτερη επιλογή.

Από κει και πέρα, το κάθε καλάµι έχει τα µήκη του και το ζύγισµά του. Το καλύτερο, σίγουρα, είναι πιάνουµε το καλάµι στα χέρια µας και να βλέπουµε αν µας βολεύει, πραγµατοποιώντας µία επίσκεψη σε κατάστηµα ειδών αλιείας.

Να πάρω καλάµι light, medium ή heavy Shore Jigging ;
Ας ορίσουµε καταρχάς τι θεωρούµε light, medium και heavy. Light Shore jigging λογίζονται τα καλάµια τα οποία δουλεύουν πλάνους max 50-60gr. Τα medium είναι αυτά τα οποία θα δουλεύουν καλά από 60 µέχρι 120gr πλάνους, ενώ από 120gr και άνω πάµε σε κατηγορία heavy.

Οι παράγοντες που θα µας υπαγορεύσουν σε ποια κατηγορία να κοιτάξουµε, είναι το βάθος, οι συνθήκες και το µέγεθος των ψαριών. Καλό είναι να πάρουµε αυτό που θα µας κάνει στον περισσότερο χρόνο που θα ψαρεύουµε. Ωστόσο, αν η επιλογή είναι δύσκολη και δεν ξέρουµε τι να επιλέξουµε, πρέπει να πάµε σε κατηγορία medium, τα οποία είναι ικανοποιητικά για βάθη 20 έως 40 µέτρα, ενώ µπορούµε να ψαρεύουµε ικανοποιητικά ακόµη και αν έχει καιρό ή ρεύµατα και θα τα βγάλουµε πέρα µε αξιόλογα αλιεύµατα.

Από την άλλη όµως, να µην ξεχνάµε πως όσο πιο λεπτά εργαλεία χρησιµοποιούµε, τόσο πιο πολύ απολαµβάνουµε το ψάρεµά µας, τόσα πιο πολλά strike θα έχουµε, και θα µάθουµε ακόµη καλύτερα, ώστε να προχωρήσουµε παρακάτω.

Εποµένως, µια επιλογή Light shore jigging ποτέ δεν είναι λάθος, ίσως όµως µας φανεί στο µέλλον ανεπαρκής, όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν. Αντίθετα, µια heavy shore jigging επιλογή, είναι λάθος -σχεδόν πάντα- εξαρχής και αποτελεί τον κυριότερο λόγο που πολλοί φίλοι δεν απολαµβάνουν την τεχνική και δεν έχουν τις ανάλογες επιτυχίες.

Πολλά καλάµια ή ένα;
Μετά από τη σκέψη µας για το τι κατηγορία καλάµι θα επιλέξουµε, καλό είναι να εξετάσουµε µήπως δούµε παραπάνω από ένα σετ. Φυσικά, µια τέτοια ερώτηση εµπεριέχει και τον οικονοµικό παράγοντα και στις µέρες µας όλοι πρέπει να προσέχουµε τι αποτελεί ανάγκη και τι υπερβολή…

Aν διαθέτουµε πολλά καλάµια, µπορούµε να εξειδικεύσουµε το πού και το πώς θα ψαρέψουµε. Αν ξέρουµε τι κάνουµε, τα αποτελέσµατα µπορεί να είναι θεαµατικά. Αν όχι, καλύτερα να έχουµε ένα, να το µάθουµε καλά και βλέπουµε. Ένα καλάµι, πάντως, µας βοηθά µε τη συνεχή ενασχόλησή του να βρούµε πως δουλεύει, τι µπορεί να δώσει και πώς. Εποµένως, µετά από αρκετή εµπειρία και εφόσον το αντέχουµε οικονοµικά, ένα 2ο καλάµι πάντα θα µας δώσει κάτι παραπάνω, το οποίο δεν µπορούσαµε να κάνουµε πριν.

Καλάµι βάρους; Ζύγισµα;
Στο Shore Jigging, έχουµε ακούσει πως το ζύγισµα είναι από τα σηµαντικότερα κριτήρια επιλογής ενός καλαµιού. Αυτό σηµαίνει πως ένα ελαφρύτερο καλάµι δεν θα είναι απαραίτητα και πιο ξεκούραστο. Ένα βαρύτερο, µε καλύτερο ζύγισµα και µια καλύτερη συµπεριφορά του blank, µπορεί να φανεί πιο ξεκούραστο.

∆υστυχώς, µόνο όταν το πιάσουµε στα χέρια µας µε το αντίστοιχο µοτέρ, µπορούµε να καταλάβουµε αν µας ταιριάζει ή όχι. Να θυµόµαστε, ιδανικό σετάρισµα υπάρχει όταν το καλάµι µε το µοτέρ έχουν κέντρο βάρους στο µέσο της λαβής που το κρατάµε όταν τζιγκάρουµε.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον, υπάρχουν πολλά δοκιµασµένα σεταρίσµατα, τα οποία καλό είναι να ακολουθούµε σαν έτοιµες και ιδανικές λύσεις.

Τι αντοχές έχει ένα καλάµι shore jigging;
Είναι δύσκολο να απαντήσουµε σε αυτήν την ερώτηση. Μερικοί κατασκευαστές, δίνουν max drag, αλλά προσοχή, αφορά πίεση υπό συγκεκριµένη γωνία, συνήθως κρατώντας το καλάµι 45ο πάνω από το επίπεδο (ορίζοντα), ενώ το νήµα που κρατάει το αλίευµά µας σχηµατίζει γωνία πάλι 45ο κάτω από το επίπεδο. Αθροιστικά, δηλαδή, 90 µοίρες.

Όµως, αυτή τη γωνία συνήθως την υπερβαίνουµε µε ψάρι καρφωµένο, ιδίως αν προκύψει µια αξιόλογη µάχη. Άρα, ποτέ δεν πάµε στο µέγιστο που αναγράφει ο κατασκευαστής, καλό είναι να ορίζουµε στο µοτέρ µας όριο φρένου τουλάχιστον 30% χαµηλότερο από το όριο αντοχής του καλαµιού.

Και πάλι, σε κάθε περίπτωση, ποτέ παραπάνω φρένο από όσο αντέχουµε εµείς οι ίδιοι, ενώ προσοχή χρειάζεται στις µεγάλες γωνίες που µπορεί να έχουµε σε µια µάχη.

Μια σηµαντική σηµείωση: αν ο κατασκευαστής δεν δίνει max drag, τότε το εκτιµούµε βάσει των µέγιστων λιβρών που αναφέρει το καλάµι µας. Το max drag, λοιπόν, υπολογίζεται στο 1/3 της δύναµης (αναγραφόµενες λίβρες). Για παράδειγµα, αν δίνει ένα καλάµι max 50lb, αυτό σηµαίνει πως µετά τη µετατροπή των lb σε kg, το max drag είναι περίπου 7,5 κιλά.

Συντήρηση καλαµιού;
Το καλάµι µας πρέπει να το πλένουµε ή έστω να το σκουπίζουµε, ώστε να φεύγουν τα άλατα. ∆εν θα λέγαµε πως χρειάζεται κάτι επιπλέον από όλα τα καλάµια που έχουν να κάνουν µε αλµυρό νερό.

Είναι σηµαντικό να προσθέσουµε, πως καθότι θα βρισκόµαστε σχεδόν πάντα σε δύσκολα µέρη, είναι σηµαντικό να αποθηκεύουµε το καλάµι µας σωστά. κατά τη µεταφορά του. Έτσι, µια σκληρή και καλή θήκη καλαµιού, θα λέγαµε πως είναι επιβεβληµένη.

Αξίζει να πάω σε ακριβό καλάµι;
Με ένα ακριβότερο καλάµι Shore Jigging, πέρα από το προφανές της καλύτερης ποιότητας κατασκευής, θα έχουµε καλύτερη αίσθηση στο ψάρεµά µας. Θα ξεκλειδώσουµε πιο γρήγορα την κίνηση ενός πλάνου και θα ψαρεύουµε πιο ξεκούραστα.

Από εκεί και πέρα, µε κάποιο ενδεχόµενο strike, το καλύτερο καλάµι θα κουράσει πιο γρήγορα ένα αξιόλογο αντίπαλο (µε την ταχύτερη απόκριση και επαναφορά που θα διαθέτει το carbon του καλαµιού) και φυσικά θα µας συγχωρήσει κάποια λάθη που ίσως κάνουµε στη µάχη.

Όµως, ποτέ δεν θα ξεκινάµε µε ακριβό καλάµι, γιατί προέχει να δούµε αν µας ταιριάζει η τεχνική, αν έχουµε τις απαραίτητες αντοχές, δυνατότητες και την αναγκαία υποµονή.

Θα προτείναµε κάποια µάρκα;
Η απάντηση είναι αυτονόητη! Όχι! Η αγορά είναι µεγάλη πλέον, εισάγονται σχεδόν όλα τα αξιόλογα καλάµια, ακριβά και φθηνά. Θα βρούµε καλάµια µε 60 ευρώ που θα µας αρέσουν και κάποια άλλα, πανάκριβα και πολύ εξειδικευµένα, τα οποία δεν θα µπορούµε να τα ψαρέψουµε µε τίποτε. Το καθένα στο είδος του, όπως και εµείς, άλλωστε, είµαστε διαφορετικοί µεταξύ µας.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάµε;
εν κάνει το καλάµι τον ψαρά, αλλά ο ψαράς το καλάµι! Όλα, κάπως, κάπου, κάποτε, δουλεύουν. Το τι θα ταιριάξει στον καθένα µας, χρειάζεται χρόνο για να το µάθουµε. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καλό ή κακό καλάµι, τα σωστά χέρια θα αποδώσουν καλά µε το χειρότερο θεωρητικά καλάµι και τα λάθος χέρια δεν θα επιτύχουν τίποτε ακόµα και µε το καλύτερο, θεωρητικά, καλάµι.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να δίνουµε χρόνο στα εργαλεία µας, να τα ψάξουµε και να µην βιαστούµε να τα κατηγορήσουµε. Άλλωστε, η προσωπική ενασχόληση του καθενός προσδίδει αξία τόσο στη στιγµή, όσο και στο αποτέλεσµα. Τα ψαρευτικά εργαλεία µας είναι απλά ένα µέσο!

Tags
Καλάμι Shore Jiggging Shore Jigging Εξοπλισμός Καλάµια
Comodo SSL