Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

∆ηµήτρης Κολοκοτρώνης

Τσιπούρα στο ψαροτούφεκο, καχύποπτη και επιφυλακτική

Απρίλιος 18, 2016

Τσιπούρα στο ψαροτούφεκο, καχύποπτη και επιφυλακτική

Η τσιπούρα στο ψαροτούφεκο είναι μία ευχάριστη έκπληξη, αποτελώντας ένα από τα πιο αξιόλογα θηράµατα. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και συγκαταλέγεται στα ψάρια Α’κατηγορίας. Το κρέας της είναι πεντανόστιµο και µπορεί να µαγειρευτεί µε πολλούς τρόπους.

tsipoura_03

Το ψάρι αυτό βόσκει συνήθως σε τραγάνες, φυκιάδες και ξέρες, σε σχετικά µικρά έως και µεσαία βάθη. Τα µεγαλύτερα ψάρια του είδους είναι µοναχικά και χαρίζουν τροµερές στιγµές και δυνατές συγκινήσεις. Τρέφονται µε µαλάκια ή µαλακόστρακα και το βάρος τους µπορεί να φτάσει σε πολλές περιπτώσεις τα 5 κιλά, ενώ έχουν καταγραφεί και ψάρια που φθάνουν τα 11 κιλά σε βάρος!

tsipoura_05

Αποτελεί χειµερινό συνήθως θήραµα και διακαή πόθο του κάθε ψαροκυνηγού στις γρήγορες χειµωνιάτικες επιδροµές.

  1. • Καλύτερες ώρες για την ψαρέψουµε είναι οι πρώτες πρωινές. Τότε θα την βρούµε πιο δεκτική στα καρτέρια µας.
  2. • Η προσέγγιση είναι το παν το για τη σύλληψη αυτού του ψαριού. Στα ρηχά κοµµάτια οι κινήσεις του ψαροκυνηγού πρέπει να είναι περιορισµένες και ο δύτης πάντα καλά καλυµµένος. Η υποµονή και η ηρεµία είναι σίγουρο πως θα µας φέρουν γρήγορα αποτελέσµατα.
  3. • Στα πιο βαθιά πόστα, εκεί όπου συνήθως συναντάµε και µεγαλύτερα άτοµα του είδους, θα χρειαστούν συνήθως µεγάλα, τραβηγµένα καρτέρια, µε πολύ ηρεµία.
  4. • Μερικές φορές ο εντοπισµός των ψαριών δεν είναι αρκετός για να τα κάνει να πλησιάσουν το δύτη και έτσι τα τελευταία χρόνια πολλοί ψαροκυνηγοί χρησιµοποιούν τους γνωστούς «κράχτες» ψαριών για να κινήσουν την περιέργειά τους. Προσοχή όµως στην αλόγιστη χρήση τους, γιατί µπορεί να σηµάνει συναγερµός για τα ψάρια και να χαθούν µια για πάντα στο πέλαγος.
  5. • Συναντήσεις βέβαια µε τις τσιπούρες µπορεί να έχουµε και σε ρηχές πλάκες, όπου συνήθως γίνεται µεγάλη συγκέντρωση ψαριών. Εάν βρεθούµε σε µια τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το βραδινό τραπέζι θα στολιστεί µε την ωραία, χρυσή λάµψη µίας κορωνάτης κυρίας! Η διαχείριση του πληθυσµού των ψαριών της πλάκας είναι δική µας ευθύνη και υποχρέωση…
  6. tsipoura_02
Tags
Ψαροτούφεκο Τσιπούρα
Comodo SSL