Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΚΥΠΡΟΣ: Επιχείρηση καταστολής της θαλάσσιας ρύπανσης στη Λεμεσό με εντατικές περιπολίες

13 Μαΐου, 2019

ΚΥΠΡΟΣ: Επιχείρηση καταστολής της θαλάσσιας ρύπανσης στη Λεμεσό με εντατικές περιπολίες

Η επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού με διπλές περιπολίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά μήκος της ακτής, από σκάφος εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας που επιστρατεύτηκε από τον Δήμο Λεμεσού ξεκίνησε και φέτος. Στόχος η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Παράλληλα περιπολίες θα διενεργούν το Τμήμα Αλιείας, η Λιμενική Αστυνομία και ο Δήμος Λεμεσού με το σκάφος «Λεμεσός». Ταυτόχρονα και αυτό το καλοκαίρι θα επαναληφθούν οι «Γαλάζιες Εκστρατείες» με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τον καλύτερό συντονισμό των ενεργειών τους.
Σε συνέντευξη του στο «Π» ο Δημήτρης Θεοτής που είναι ο προϊστάμενος του υγειονομικού τμήματος του Δήμου Λεμεσού, και ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση, ανέφερε ότι θα διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι από ανθρώπους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σε εμπορικά πλοία, αλλά και έλεγχοι από την ξηρά σε οχετούς από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον ίδιο τον δήμο.

Η επιχείρηση καταστολής της θαλάσσιας ρύπανσης στη Λεμεσό και τους λουόμενους θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και το μεγάλο στοίχημα για τις αρχές είναι ο έλεγχος των μικρών σκαφών αναψυχής που ρίχνουν λύματα στη θάλασσα και ο εντοπισμός των διαρροών από αγωγούς που διοχετεύουν υπόγεια ύδατα από τις εκσκαφές πολυώροφων αναπτύξεων. Μια τέτοια περίπτωση δεν αντιμετωπιστηκε εδώ και έναν μήνα, παρά τις προσπάθιες του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας, το οποίο διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια καταδύσεων. Για το Δήμο Λεμεσού, εξάλλου, στοίχημα είναι και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπηρεσιών, ένας τομέας στον οποίο έχουν διαπιστωθεί κενά, προκειμένου όπως ανάφερε ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, «να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ως προς τον εντοπισμό και καταστολή των πηγών ρύπανσης».

Η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, επεσήμανε την ανάγκη για συντονισμό της όλης προσπάθειας που γίνεται σε δύο επίπεδα. Από τη μια, να συνεχιστεί ο γενικός συντονισμός από το Υπουργείο Μεταφορών και από την άλλη να γίνεται επιτόπιος συντονισμός όλων των υπηρεσιών που δρουν στην περιοχή ώστε να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο χρηματοδοτεί και το πρόγραμμα περιπολιών στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού, υποστηρίζει τη συνέχιση των «Γαλάζιων Εκστρατειών» θεωρώντας ότι οι περσινές είχαν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Η Αρχής Λιμένων από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε για αναβάθμιση της περισυλλογής των λυμάτων από τα σκάφη και με άλλους τρόπους μέτρησης των παραδοτέων λυμάτων. Όπως ανέφερε ο λειτουργός της ΑΛΚ, κατά 95% τα μεγάλα σκάφη έχουν συστήματα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ωστόσο συνεχίζεται το πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά σκάφη που ελλιμενίζονται στο παλιό λιμάνι όπως και για τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται στις μαρίνες, για τα ιποία θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, οι λειτουργοί του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν ότι οι έλεγχοι στα σκάφη αναψυχής δεν μπορούν να διενεργήσουν παρά μόνο όταν αυτά ελλιμενίζονται.

Τα πολυώροφα κτήρια στο παραλιακό μέτωπό της Λεμεσού, έχει καταταχθεί ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στη θαλάσσια ρύπανση. Ετσι έγινε πρόταση απο το Τμήμα Περιβάλλοντος για να συμπεριληφθεί όρος στην αδειοδότηση νέων αναπτύξεων, ώστε η απόρριψη υπογείων υδάτων να γίνεται σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου από την παραλία.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, οι αγωγοί που απορρίπτουν το νερό καταλήγουν 500 μέτρα μετά τους παράλληλους κυματοθραύστες και πριν από το αγκυροβόλιο, σε βάθος 14 με 15 μέτρων, και σε απόσταση 730 μέτρων από την ακτή. Ωστόσο η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην Αρχή Λιμένων, η οποία επικαλέστηκε θέματα ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα. Και αυτό γιατί στον θαλάσσιο χώρο στον οποίο προτείνεται να καταλήγουν οι αγωγοί λειτουργεί το αγκυροβόλιο και ενδεχομένως οι άγκυρες των εμπορικών πλοίων να προκαλούν βλάβες στους υπόγειους αγωγούς.

Στη συζήτηση μπήκε και η πρόταση για διοχέτευση του νερού στο δίκτυο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το συμβούλιο.

Πηγη: https://politis.com.cy/politis-news/xekinoyn-peripolies-sti-thalassa-sto-stochastro-skafi/

Tags
Κύπρος Θαλάσσια Ρύπανση Λεμεσός Δήμος Λεμεσού
Comodo SSL