Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς (Ocean Pact) αλλάζει τον χάρτη της αλιείας
Με γνώμονα τη βιώσιμη αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα πραγματοποιήθηκε το διάστημα (9–13 Ιουνίου) στη Νίκαια της Γαλλίας η 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς (Ocean Pact), ενώ αρκετά κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προχωρούν σε αποφασιστικά μέτρα με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών τους.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και τις Νότιες Κυκλάδες, ενώ υιοθετούνται αυστηρότερα μέτρα, όπως η απαγόρευση μηχανότρατας και η θέσπιση ζωνών χωρίς αλιευτική δραστηριότητα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την επέκταση απαγόρευσης της μηχανότρατας βυθού, ενώ η Ε.Ε. κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για την αντιμετώπιση των μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών τρίτων χωρών.
Νέα θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
Η ελληνική παρουσία στη Διάσκεψη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Από το βήμα της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πριν το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ίδρυσης δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, στο Ιόνιο και τις Νότιες Κυκλάδες. Με την κίνηση αυτή, η χώρα θα υπερβεί τον στόχο προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων έως το 2030. Στα νέα πάρκα, η αλιεία με μηχανότρατες θα απαγορεύεται πλήρως.
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ζωνών πλήρους απαγόρευσης της αλιείας στο 10% των ελληνικών υδάτων, με στόχο την αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης αποτελεί το τοπικό πρόγραμμα «Αμοργόραμα», που έχει δημιουργήσει απαγορευμένες ζώνες γύρω από την Αμοργό, λειτουργώντας ως καταφύγιο για την αναγέννηση των θαλάσσιων ειδών.
Ocean Pact: Μια νέα στρατηγική για τους ωκεανούς
Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημασία του Ocean Pact, το οποίο συγκροτεί μια συνολική στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών, την ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας και την καλύτερη προστασία των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης. Το Σύμφωνο, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την Πράξη για τον Ωκεανό (Ocean Act), που αναμένεται έως το 2027.
Στόχοι του Ocean Pact είναι η βελτίωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάσχεση των επιπτώσεων από αλιευτικές πρακτικές τρίτων χωρών.
Νέα μέτρα προστασίας σε εθνικό επίπεδο
Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία των βαθέων κοραλλιογενών αποικιών στην περιοχή των Φούρνων Κορσεών στο Βόρειο Αιγαίο. Με Υπουργική Απόφαση απαγορεύτηκε η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων στην προστατευόμενη ζώνη, λόγω των ανεπανόρθωτων ζημιών που προκαλούν αυτά τα εργαλεία στα ευάλωτα οικοσυστήματα.
Διεθνής κινητικότητα για απαγορεύσεις στη μηχανότρατα
Η στρατηγική της Ευρώπης για τη βιώσιμη αλιεία ενισχύθηκε με την προσωρινή συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου της ΕΕ και Ευρωκοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών τρίτων χωρών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας, Κώστας Καδής, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα» για την ενίσχυση των εργαλείων βιώσιμης διαχείρισης και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους ψαράδες.
Αντίστοιχες κινήσεις παρατηρούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της απαγόρευσης της μηχανότρατας βυθού. Η πρόταση αφορά αύξηση της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής από 18.000 σε 48.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με σκοπό την προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου βυθού και σπάνιων ειδών. Η πρωτοβουλία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τον αλιευτικό κλάδο.
Ο Mike Cohen, διευθυντής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας, αντιτάχθηκε στην απαγόρευση, ισχυριζόμενος ότι στις περισσότερες περιοχές η μηχανότρατα δεν προκαλεί ζημιές, καθώς τα δίχτυα δεν εισχωρούν βαθιά στο ίζημα. Τόνισε ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.