Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αφιέρωµα: 15 Τεχνητά µεγαλύτερα από 15 cm

22 Μαΐου, 2017

Αφιέρωµα: 15 Τεχνητά µεγαλύτερα από 15 cm

Στα δύο προηγούµενα άρθρα ( Αφιέρωμα: 22 Τεχνητά έως και 11 εκατοστά – Αφιέρωμα Spinning: 24 Τεχνητά από 11 έως 15 εκατοστά ), αναφερθήκαµε στα τεχνητά µε γλώσσα και µήκος µέχρι 15 εκατοστά, κάναµε µια σύντοµη αναφορά στα πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατά τους, και είδαµε τα περισσότερα από τα γνωστά δολώµατα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Σε αυτό το άρθρο θα δούµε τη µεγαλύτερη κατηγορία τεχνητών, δηλαδή αυτά που ξεπερνούν σε µήκος τα 15 εκατοστά, διαθέτουν µεγάλη γλώσσα για µεγαλύτερο βύθισµα κατά την ανάκτηση ή µικρότερη για να πλέει το δόλωµα πιο αφρωτά, και είναι λιγότερο διαδεδοµένα στο ευρύ κοινό από ότι τα µικρότερα µεγέθη, αλλά πολύ αγαπητά στους ψαράδες που αναζητούν τα µεγάλα θηράµατα και τις δυνατές συγκινήσεις. Μεγάλοι λούτσοι, λαβράκια, λίτσες, κυνηγοί, µανάλια, συναγρίδες, παλαµίδες, είναι τα ψάρια που κυρίως απευθυνόµαστε, χωρίς να αµελούµε τον οποιοδήποτε «κυνηγό» της παράκτιας ζώνης.

Επειδή ισχύει ο κανόνας «µεγάλο ψάρι-µεγάλο δόλωµα» και «µικρό ψάρι-µικρό δόλωµα», καταλαβαίνετε ότι µε αυτά θα αναζητήσουµε τα µεγαλύτερα ψάρια του κάθε είδους, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις την περίοδο της ωοτοκίας των ψαριών, όπου παρατηρούµε και τα µικρά ψάρια να πιάνονται µε µεγάλα τεχνητά. Συνεπώς οι συλλήψεις µας θα είναι λιγότερες, αλλά τα ψάρια σαφώς µεγαλύτερα κι εκλεκτότερα.

Λόγω του αυξηµένου βάρους του δολώµατος, θα πρέπει και το καλάµι µας να έχει το ανάλογο c.w., ώστε να µπορεί να πραγµατοποιήσει ικανοποιητικές βολές µε τα συγκεκριµένα τεχνητά, ενώ οι συλλήψεις ιδιαίτερα αξιόλογων ψαριών επιβάλλουν και τη χρήση ενός δυνατού µηχανισµού, που θα µπορέσει να παλέψει τον οποιοδήποτε τέτοιον αντίπαλο και να τον βγάλει µε επιτυχία στη στεριά.

Ένα µεγάλο πλεονέκτηµα των µακριών τεχνητών, είναι ότι τα ψάρια δε µπορούν να τα καταπιούν κι έτσι δύσκολα θα τραυµατίσουν το παράµαλλό µας. Άρα το λεπτό και αόρατο (fluorocarbon) παράµαλλο, θα αυξήσει κατά πολύ τις επιτυχίες µας.

∆είτε µέσα στις σελίδες που ακολουθούν κάποια από τα πιο γνωστά τεχνητά της αγοράς, επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν και δοκιµάστε τα τώρα που ξεκινά δυνατά η καλύτερη εποχή για το spinning, αφού τα µεγάλα ψάρια έχουν πλησιάσει κοντά στην ακτογραµµή.

Καλές κι αποδοτικές εξορµήσεις!

 

TIP: Τα µεγάλα τεχνητά και µάλιστα αυτά που έχουν έντονους χρωµατισµούς, δουλεύουν πολύ την εποχή που τα ψάρια είναι αυγωµένα. Εκεί οι ορέξεις των ψαριών για κυνήγι και τροφή είναι περιορισµένες, αλλά ανεβαίνουν τα θέµατα κυριαρχίας της περιοχής. Ο οποιοσδήποτε ξένος εισβολέας θα πρέπει να διωχτεί µακριά και αυτό είναι που εκµεταλλευόµαστε µε τα συγκεκριµένα τεχνητά. Τα ψάρια δεν τα βλέπουν ως τροφή, µα σαν εισβολείς, και γι’ αυτό τρέχουν να τα αποµακρύνουν µακριά δαγκώνοντάς τα σε τυχαία σηµεία. Έτσι θα δούµε πολλά επιπόλαια πιασίµατα (άρα η απόχη επιβάλλεται για έναν επιπλέον λόγο), και συλλήψεις πολύ µικρών ψαριών, σε πολύ µεγάλα τεχνητά. Για αυτό όταν διαπιστώσετε ότι τα άλλα τεχνητά που χρησιµοποιείτε τη συγκεκριµένη εποχή δεν αποδίδουν, δοκιµάστε να δελεάσετε τα ψάρια µε πολύ µεγάλα τεχνητά και µε έντονα χρώµατα.

 


DUO / Tide Minnow Slim Flyer 175

Τo Tide Minnow Slim Flyer 175, είναι ένα βυθιζόµενο τεχνητό που πραγµατικά έχει ενθουσιάσει ακόµα και τους πιο διστακτικούς spinners στη χρήση µεγάλων τεχνητών. Παρά το µέγεθός τους, τα Flyer 175 είναι εύκολα στο χειρισµό και µάλιστα τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά σε πολλά είδη αρπακτικών ψαριών, όπως πχ. τα λαβράκια, οι λούτσοι και τα γοφάρια.

Το TMS Flyer 175 σχεδιάστηκε για το ψάρεµα µεσαίου και µεγάλου µεγέθους θηραµάτων, κυρίως σε συνθήκες άσχηµου καιρού µε κύµα και ρεύµατα, και είναι χαρακτηριστικό ότι δε µοιάζει µε κανένα άλλο µεγάλο τεχνητό, αφού µπορεί να πετύχει εύκολα µεγάλες βολές, ανακτάται εύκολα, χωρίς κόπο, και έχει φανταστική αεροδυναµική, Όλα αυτά σε συνδυασµό µε την µοναδική του κίνηση «wobble and roll», είναι σίγουρο πως θα σας ενθουσιάσουν και θα σας προσφέρουν µεγάλη ικανοποίηση.

 


HART / Hart Slim Minnow

Νέα σειρά sinking τεχνητών της HART, µε απίστευτη πλευστότητα, γρήγορη επιτάχυνση και απότοµο φρενάρισµα. Ιδανικά για λαβράκια και άλλα αρπακτικά θηράµατα. Με σχήµα και µήκος που παραπέµπει σε µικρό χέλι, αποτελεί το «φυσικό εχθρό» του λαβρακιού σε περιοχές όπου χύνονται γλυκά νερά (ρυάκια, εκβολές ποταµών κλπ.). Η κίνησή του είναι εκπληκτική ακόµα και µε απλή ανάκτηση, ενώ η εναλλαγή κινήσεων και η «εισαγωγή» χτυπηµάτων εκτοξεύουν την προκλητική του δράση. Ακόµα και µε το καλάµι ψηλά, το ψαράκι θα κολυµπά ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Εύκολο στο χειρισµό του ανεξαρτήτως εµπειρίας του ψαρά, ο οποίος µπορεί να έχει φανταστικά αποτελέσµατα ακόµα και αν είναι αρχάριος στην τεχνική του spinning. ∆ιατίθεται σε πέντε χρώµατα.

 


Herakles / Rave 200 Herakles

Ο «Ηρακλής» RAVE 200 είναι πραγµατικά ρωµαλέος µε τα 20 εκ. του µήκους του και δυνατός στις συλλήψεις. Στο εσωτερικό του υπάρχει µετακινούµενο βάρος που του χαρίζει ιδιαίτερα µακρινές βολές, συνεπικουρούµενο πάντα από το πολύ αεροδυναµικό του σχήµα, τη µικρή γλώσσα που δε χαλά την αεροδυναµικότητα του τεχνητού, το λεπτό του σχήµα και τα 37 γραµµάρια του βάρους του. Η κίνησή του είναι πολύ δελεαστική ακόµα και µε απλή, αργή ανάκτηση, αλλά σαν jerkbait αποκτά τη µέγιστη πρόκληση όταν δουλεύετε µε τινάγµατα της µύτης του καλαµιού (long jerks). Το RAVE 200 είναι εξοπλισµένο µε τρεις δυνατές σαλαγκιές, ώστε να µην του ξεφεύγει κανένα ψάρι, ακόµα και αν του επιτεθεί στη µέση. Ανήκει στην κατηγορία των floating τεχνητών, κινείται σε βάθος έως 1 µέτρο και είναι καταδικασµένο να σας εντυπωσιάσει µε τις συλλήψεις  µαναλιών, τονοειδών και παλαµίδων, λούτσων, κυνηγών, γοφαριών και κάθε άλλου θηρευτή της επιφάνειας.

 


JATSUI / Sea Slicker Sw LL Minnow

Βυθιζόµενα τεχνητά, µε εξαιρετική πλεύση και πολύ προσεγµένη κατασκευή. Οι λεπτοµέρειες στο φινίρισµα που παραπέµπουν σε ψάρια του βυθού (µπαρµπούνι) ή του αφρού (λουτσάκι) και οι πρωτότυποι χρωµατισµοί µε τις φωσφορίζουσες ιδιότητες, τα κάνουν ακαταµάχητα για ψάρεµα σε όλο το ύψος της υδάτινης στήλης, µέρα ή νύχτα. Η στιβαρή τους γλώσσα µε τη σηµαντική κατωφέρεια (κλίση προς τα κάτω) σε συνδυασµό µε το υδροδυναµικό τους σχήµα, φανερώνει ότι µπορούν να βυθιστούν γρήγορα, ενώ η ταλάντευσή τους µέσα στο νερό είναι φυσικά προκλητική ακόµα και µε απλή ανάκτηση, µε αποτέλεσµα λαβράκια, λούτσοι, τονοειδή, παλαµίδες, µαγιάτικα κ.ά.,  να µη µπορούν να αντισταθούν στην παρουσία των SW LL MINNOW και να τους επιτίθενται χωρίς καµία επιφύλαξη. Είναι εξοπλισµένα µε πολύ κοφτερές και δυνατές σαλαγκιές της VMC και διατίθενται σε δύο φυσικά και 4 πρωτότυπα φωσφορίζοντα χρώµατα.

 


Molix / Jugulo LC180

Η σχεδίασή του είχε στόχο τη µέγιστη απόσταση βολής. Εξοπλισµένο µε το σύστηµα  D.L.S. (κατανοµής βάρους), είναι ένα καθαρόαιµο τεχνητό jerk bait, που συνεργάζεται άψογα µε το χρήστη στα twiches και στα έντονα, δυνατά slow jerks. Erratic jerking action, rolling baitfish action και rattling action, συµπληρώνουν την πολλαπλότητα της  χρήσης του JUGULO JERK 180LC. Ένα επιπλέον µυστικό στη σχεδίασή του είναι ότι το τεχνητό µπορεί να χρησιµοποιηθεί  και σαν floating  και σαν sinking (ανάλογα µε τη θέση που θα έχουν οι µπίλιες στα εσωτερικό του. Κατάλληλο για όλα τα είδη των παλαµιδοειδών, στοχεύει κυρίως στους λούτσους, τα γοφάρια και τις λίτσες. Έχει δυνατότητα πλεύσης µε ταχύτητες ακόµα και 12 µίλια.

 


MOMMOTTI / Seaspin 190

Ένα τεχνητό σχεδιασµένο ειδικά για πολύ µακρινές βολές, ακόµα και µε αντίθετους και πλάγιους ανέµους, συνθήκες συχνά απαγορευτικές για πολλά συµβατικά δολώµατα. Υπεύθυνα για αυτό είναι το απολύτως αεροδυναµικό του σχήµα και το µετακινούµενο βάρος από βολφράµιο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Έχει αποδείξει πάµπολλες φορές ότι δε στοχεύει σε ένα είδος ψαριού, αλλά στο πλούσιο βιογραφικό του συµπεριλαµβάνονται όλα τα είδη θηρευτών, όπως λούτσοι, γοφάρια, λίτσες, κυνηγοί, µανάλια , όλα τα τονοειδή, αλλά και συναγρίδες. Τέλος αξίζει να αναφέρουµε ότι διακρίνεται από κατασκευαστική τελειότητα και µοναδική λεπτοµέρεια χρωµάτων, διατίθεται σε 11 ξεχωριστές αποχρώσεις που µιµούνται µικρόψαρα της ανώτερης ζώνης ή αποτελούν απολύτως αληθοφανείς πρωτότυπους χρωµατικούς συνδυασµούς. ∆ιαθέτει τρεις πολύ δυνατές σαλαγκιές No 4.

 


RAPALA / Max Rap® 17

Το αεροδυναµικό τους σχήµα δίνει εξαιρετικά µακρινές βολές. Είναι εξοπλισµένα µε χαρακτηριστικά που τα κάνουν ασυναγώνιστα, όπως τα χαραγµένα µε laser λέπια τους, οι σαλαγκιές VMC® Spark Point και τα υψηλής ποιότητας υλικά τους. Επίσης διαθέτουν εσωτερικό µηχανισµό Maxcast, ισορροπηµένα µε βώλους βολφραµίου για µακρινές βολές και ακρίβεια,  suspending, οβάλ γραµµή, µάτια βαθιά 3D, ολογραφικά, ρυθµιζόµενα χειροποίητα και τεσταρισµένα στο νερό.

 


RAPTURE  / Supertide ld 175

Πρόκειται για ένα τεχνητό δόλωµα µε εξαιρετικά αεροδυναµικό σχήµα και τέλεια πλευστότητα, ενώ διαθέτει και άριστες δυνατότητες ρίψης (εξ ου και η συντοµογραφία LD, που είναι τα αρχικά των λέξεων Long Distance, δηλαδή «µακρινή απόσταση»). Ο τρόπος που κινείται το Rapture στο νερό είναι απολύτως φυσικός και συνάµα απίστευτα προκλητικός, ώστε να µπορεί να τραβήξει την προσοχή των κυνηγόψαρων από πολύ µακριά, κίνηση που εκτοξεύει την αδρεναλίνη των θηρευτών όταν «οδηγούµε» το ψαράκι σε «ακραίες» κινήσεις µε jerks και twitches, «ανεβάζουµε» ταχύτητα, σταµατούµε την ανάκτηση, ή «παίρνουµε» µισές µανιβελιές. Στην αγορά θα βρείτε 8 διαφορετικές αποχρώσεις για να επιλέξετε αυτήν που «κολλάει» καλύτερα στο µάτι σας και πιστεύετε ότι θα τραβήξει εύκολα την προσοχή των ψαριών στα οποία αποσκοπείτε.

 


REMIXON / Fortuna Salti FS11AA 17.5cm

Τα ψαράκια Fortuna αποτελούν µέλος της νέας σειράς τεχνητών δολωµάτων της Remixon Fortuna Salti. ∆ιαθέτουν µπίλιες εσωτερικά για διάφορες χρήσεις. Κατά τη ρίψη οι µπίλιες καταλήγουν στο πίσω µέρος για µακρινές βολές χωρίς προβλήµατα.
Κατά την πλεύση ασφαλίζουν σε ειδική θήκη µπροστά για χαµηλό κέντρο βάρους και δηµιουργούν προκλητικούς ήχους σε έντονα τραβήγµατα. Τα FS11AA είναι το µεγαλύτερο ψαράκι της σειράς και χαρακτηρίζεται από το µακρύ και λεπτό του σώµα καθώς και την τέλεια πλεύση του αλλά και τα χρώµατά του.

Τέλειο για βαρύ Spinning και µεγάλα ψάρια, χάρη στη κατασκευή του αλλά και τα 31,5 γρ. βάρος που µπορεί να µας δώσει µακρύτερες βολές σε σχέση µε τα άλλα ψαράκια της κατηγορίας.

Με 3D κόκκινα και πράσινα µάτια, ανοξείδωτα κρικάκια και VMC Νο2 σαλαγιές έρχονται να συµπληρώσουν το ήδη ποιότικό σύνολο. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.

 


Ryobi / Pro Minnow sm163

Τα RYOBI PRO MINNOW συνδυάζουν µια  δελεαστική κίνηση µέσα στό νερό πού µαζί µε τα εκπληκτικά, ολοζώντανα χρώµατα & τα “Laser” µάτια τα καθιστούν ακαταµάχητα δολώµατα για όλα τα αρπακτικά ψάρια. Εσωτερικά διαθέτουν µπίλιεs (Precicion Weight Transfer System), οι οποίεs αλλάζουν το κέντρο βάρουs του τεχνητού κατά την ρίψη, αλλά δηµιουργούν επίσης και δελεαστικούs ήχουs που προσελκύουν τα αρπακτικά. ∆ιατίθενται σε 5 διαφορετικές φυσικές ή πρωτότυπες αποχρώσεις που χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους ανακλαστική ικανότητα, αποτέλεσµα λεπτοµερούς σχεδίασης και επεξεργασίας-φινιρίσµατος, και είναι εξοπλισµένα µε τρεις πανίσχυρες σαλαγκιές.

 


SAKURA / Smart Minnow

Όταν ψαρεύουµε στα ανοιχτά, είναι χρήσιµο, αν όχι απαραίτητο, να έχουµε στα «πολεµοφόδιά» µας του­λάχιστον ένα µεγάλο jerkbait. Με τα 16,5 εκατοστά του και τα 32,5 του γραµµάρια, το Smart Minnow F165 εί­ναι τύπος τεχνητού που µπορεί να ξεπεράσει όλες τις δύσκολες συνθήκες κόντρα στον αέρα και να πετύχει µε άνεση, άψογες ρίψεις. Οι δονήσεις και τα οπτικά παιχνιδίσµατα του Smart Minnow, είναι απαραίτητα για να ωθήσουν τα αρπα­κτικά να το κυνηγήσουν. Προκαλεί τα «θηράµατά» του να το ακολουθήσουν, είτε γιατί το θεωρούν αξιόλογη τροφή, είτε ωθούµενα από τα χωροκρατικά τους ένστικτα που τα  παρακινούν να διώξουν τον «παρείσακτο» από την περιοχή τους. Με τις τέσσερις µπίλιες στο εσωτερικό του, πέρα από εγγυηµένη ισορροπία σε όλες τις συνθήκες, εκπέµπει επίσης ένα δυνατό ήχο χαµηλών συχνοτήτων.

 


SEBILE  / Κoolie Μinnow ML

Τα SEBILE Κoolie Μinnow ML, έχουν µεσαίου µεγέθους γλώσσα και στρογγυλεµένο σώµα, το οποίο τους επιτρέπει να κολυµπούν φυσικά και ευέλικτα µέσα στο νερό. Η χαρακτηριστική καµπύλη από τη ράχη ως την ουρά τους, τους χαρίζει κίνηση εντελώς διαφορετική από κάθε άλλο τεχνητό. Το στρογγυλό τους σχήµα και ο όγκος τους, σε συνδυασµό µε τα πολύ «ζωντανά», σαν αληθινά µάτια τους, τα κάνουν να µοιάζουν σαν πραγµατική φυσική τροφή και τα αρπακτικά δε µπορούν να τους αντισταθούν. Από πλευράς τεχνικής ανάκτησης, πραγµατοποιώντας jerks τα τεχνητά παλινδροµούν γύρω από τον οριζόντιο άξονα (wobbling), ενώ µε εναλλαγή σταθερής ανάκτησης, παύσεων και τιναγµάτων (stop and go-twiches), το τεχνητό πραγµατοποιεί τις σπασµωδικές κινήσεις και τις αιωρήσεις ενός τραυµατισµένου µικρόψαρου. ∆ιατίθενται σε δύο χρωµατισµούς, µαύρο-ασηµί µε λέπια και µαύρο-ασηµί.

 


SHIMANO / Silent Assassin ar-c floating

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» έχει επιβεβαιώσει το όνοµα και την αποτελεσµατικότητά του στα αλιευτικά πεδία, πάµπολλες φορές. Το λεπτό αεροδυναµικό και υδροδυναµικό του σχήµα, του χαρίζει δυνατότητα  επίτευξης µακρινών βολών και τέλεια πλεύση ακόµα και µε σταθερή ανάκτηση, ενώ ανταποκρίνεται άµεσα και πολύ νευρικά στα jerks και τα twiches, µιµούµενο άπταιστα τις σπασµωδικές, άτακτες κινήσεις που κάνει ένα λαβωµένο ψαράκι. Η ποιότητα κατασκευής είναι τέλεια και οι επιφανειακές ανακλαστικές ιδιότητές του µοναδικές, αφού το παιχνίδι µε τις ακτίνες του ήλιου στέλνει διαρκή, έντονα σήµατα στα µάτια των θηρευτών, και οι µετακινούµενες µπίλιες στο εσωτερικό του τεχνητού συµπληρώνουν την ακαταµάχητη έλξη του µε ηχητικές δονήσεις που συγκλονίζουν τα αισθητήρια των αρπακτικών. ∆ιαθέτει τρεις εξαιρετικά δυνατές και κοφτερές σαλαγκιές, για να µη χάνει τσιµπιά! ∆ιαθέσιµο σε πολλούς όµορφους, κλασσικούς, φυσικούς ή πρωτότυπους χρωµατισµούς.

 


STRIKE PRO / Musky Monster MG-012F

Ακόµα ένα τεχνητό για µεγάλα «αγριόψαρα», όπως γοφάρια και λούτσους! ∆ιαθέτει άψογη πλεύση και είναι ιδανικό για συρτή  από σκάφος, αλλά και για spinning, αφού διαθέτει πολύ µακρινή βολή. Ενισχυµένο µε νέο, µοναδικό σχεδιασµό, θα σας εντυπωσιάσει µε την τέλεια πλεύση του, ακόµα και µε ρεύµατα ή φουσκοθαλασσιά! ∆ιατίθεται σε πέντε διαφορετικούς τύπους που µιµούνται µικρόψαρα του αφρού ή έχουν πρωτότυπες αποχρώσεις.

 


YKR / Crack

H YKR είναι µία ισπανική εταιρία τεχνητών που µπαίνει δυναµικά στο χώρο. Φέτος µάλιστα φαίνεται πως θα είναι η χρονιά της, µε απίστευτες εκπλήξεις σε όλα τα είδη του spinning, light rock fishing και shore jigging! To Crack είναι ένα τεχνητό µε µήκος 17,5 εκ. και βάρος 34 gr, εκπληκτικές δυνατότητες επίτευξης µεγάλων βολών και βυθιζόµενη συµπεριφορά (slow sinking minnow). ∆ιαθέτει τρεις πολύ κοφτερές, κόκκινες σαλαγκιές, για φυσική παρουσίαση και αλάνθαστες συλλήψεις. ∆ιατίθεται σε 9 µοναδικές αποχρώσεις, ικανές να δελεάσουν πληθώρα αρπακτικών ειδών (τονοειδή, κυνηγούς, λούτσους, παλαµίδες, λαβράκια, γοφάρια κλπ.).

Tags
Τεχνητά Δολώματα Spinning Τεχνητά
Comodo SSL