Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αφιέρωμα: Τεχνικές για καλοκαιρινά ψαρέματα από ακτή

4 Αυγούστου, 2020

Αφιέρωμα: Τεχνικές για καλοκαιρινά ψαρέματα από ακτή

Το καλοκαίρι, όλοι µας λίγο – πολύ θα τύχει να βρεθούµε σε µια παραλία, ένα λιµάνι ή µια ακτογραµµή. Εκεί θα επιχειρήσουµε µε τα µέσα και τον εξοπλισµό που ο καθένας µας διαθέτει, να ασχοληθούµε µε µια από τις πολλές τεχνικές ψαρέµατος.

Αν και η κάθε τεχνική είναι από µόνη της είναι ένα µεγάλο σχολείο µε ανεξάντλητες γνώσεις και λεπτοµέρειες, πολλοί από µας δεν ενδιαφερόµαστε να «εµβαθύνουµε» σε όλες. Είτε γιατί δεν έχουµε χρόνο, είτε λόγω του κόστους αγοράς ενός εξειδικευµένου εξοπλισµού.

Κάποιες φορές ένα απλό σετ εξοπλισµού, ένας καλός ψαρότοπος και η «γαλανή» στα κέφια της, είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε µία πλούσια ψαριά.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουµε κάποια ουσιαστικά tips σε τεχνικές από την ακτή, τα οποία θα αποτελέσουν «όπλο» στις καλοκαιρινές σας εξορµήσεις.

Είναι µία προσπάθεια να απλοποιήσουµε όσο γίνεται την κάθε τεχνική, δίνοντας τις βασικές γνώσεις για την επιτυχία. Μικρά ή µεγάλα µυστικά, τα οποία είτε δε γνωρίζουµε, είτε δεν έχουµε αντιληφθεί πλήρως τη σηµασία τους. ∆ε θα ασχοληθούµε µε τις λεπτοµέρειες, αλλά µε αυτό που µας απασχολεί.

Θα εστιάσουµε λοιπόν στην ουσία και µόνο σε αυτήν, ώστε η επόµενη εξόρµηση µας, µε όποια τεχνική και να επιλέξουµε, να είναι πολύ πιο ικανοποιητική από την προηγούµενη. Σε κάθε τεχνική έχουµε προσθέσει µία πρόταση εξοπλισµού, µε τα βασικά «εργαλεία» για να ψαρέψετε ικανοποιητικά.

Αργότερα, όταν «µπείτε» περισσότερο στην ουσία τους, µπορείτε κάλλιστα να αναβαθµίσετε τον εξοπλισµό σας µε πιο εξειδικευµένα εργαλεία.

Casting

Η τεχνική µε την οποία ασχολείται η πλειοψηφία των ερασιτεχνών παράκτιων ψαράδων, πραγµατοποιείται µε –τουλάχιστον- ένα καλάµι µε µηχανισµό, µια αρµατωσιά, βαρίδι και δόλωµα. Τα οποία είναι υπεραρκετά για να περάσουµε πολλές ώρες δίπλα στη θάλασσα. Το ρίξιµο της δολωµένης αρµατωσιάς µας στο νερό και η αναµονή µέσα στην ηρεµία του όλου τοπίου µέχρι να φανεί η τσιµπιά, είναι στιγµές απόλυτης χαλάρωσης και ξεκούρασης. Τις οποίες δύσκολα µπορούµε να ζήσουµε µακριά από τη θάλασσα. Αν δε µας απασχολεί η εξειδίκευση στο θήραµα αλλά θέλουµε να έχουµε µια ικανοποιητική και απολαυστική εξόρµηση, τότε ας ακολουθήσουµε τα βασικά.

Βασικός Εξοπλισμός
• Καλάµι τηλεσκοπικό µε casting weight 30-100 γραµµάρια.
• Μηχανισµός 3000-4000.
• Πετονιά µηχανισµού διαµέτρου 0,25-0,28 χιλιοστών.
• Αρµατωσιά, ∆όλωµα.

Ώρα
Από αργά το σούρουπο, όπου αδειάζουν οι παραλίες από τους λουόµενους, µέχρι και το ξηµέρωµα, είναι το χρονικό διάστηµα που µπορούµε να ασχοληθούµε µε τη συγκεκριµένη τεχνική, τώρα τους καλοκαιρινούς µήνες. Ίσως το σούρουπο να είναι η πιο βολική ώρα για να εξορµήσουµε, αφού έχουµε µπροστά µας όλη τη νύχτα για να απολαύσουµε, χωρίς βιασύνη τερµατισµού. Αντίθετα, το ξηµέρωµα έχει ώρα λήξης που πρέπει να τηρηθεί. Επίσης, όσοι έχουν οικογένεια και υποχρεώσεις που πρέπει να συνδυαστούν (αναγκαίο τώρα στις καλοκαιρινές µας διακοπές), φροντίζουν να πραγµατοποιούν νωρίς τις υποχρεώσεις τους, και αφού βάλουν την οικογένεια για ύπνο, εφόσον δεν επιθυµούν να ακολουθήσουν, να εκδράµουν µε την ησυχία τους.

Λεπτές αρµατωσιές
Η σωστή αρµατωσιά είναι το µέσο που θα µας δώσει τα πολλά τσιµπήµατα. Αλλά και θα καταφέρει να αγκιστρώσει τα ψάρια. Λεπτά γενικά εργαλεία, πετονιές διαµέτρου 0,20-0,25 χιλιοστά για µάνα αρµατωσιάς και 0,14-0,20 χιλιοστά για παράµαλλο, είναι µια καλή επιλογή. Τα αγκίστριά µας καλό είναι να έχουν λεπτό στέλεχος και να χρησιµοποιούνται µικρά σχετικά νούµερα, όπως για παράδειγµα Νο 6-10. Η σύνδεση παράµαλλων-µάνας µπορεί να γίνει µε κόµπο ή µε διάφανη χάντρα-σταυρό.

Γεµάτος µηχανισµός µε λεπτή πετονιά
Πολλοί φίλοι ψαράδες παραπονιούνται ότι δε µπορούν να ρίξουν αρκετά µακριά την αρµατωσιά τους. Η πιο πιθανή αιτία είναι το λανθασµένο γέµισµα του µηχανισµού τους. Η µποµπίνα µας πρέπει να είναι γεµισµένη µέχρι και το χείλος µε λεπτή πετονιά διαµέτρου 0,25 – 0,28 χιλιοστών, και να απουσιάζει κάθε είδους κόµπος. Αδειανή µποµπίνα, χοντρή πετονιά, κόµπος στην πετονιά, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες και µειώνουν αισθητά την απόσταση βολής.

∆ολώµατα
Τους καλοκαιρινούς µήνες έχουµε στη διάθεσή µας µια µεγάλη γκάµα εκλεκτών δολωµάτων, από τα οποία µπορούµε να επιλέξουµε ποιο ή ποια κάνουν για τα ψάρια στα οποία στοχεύουµες. Ακροβάτης, µαύρο, µάνα, είναι δολώµατα που µπορούµε να εφοδιαστούµε από ένα κατάστηµα µε είδη αλιείας Ενώ έχουµε τη δυνατότητα να βρούµε µόνοι µας κόκκινο σκουλήκι της άµµου, ζωντανές γαριδούλες, σκαρτσίνια, σωλήνες, σαλιγκαράκια.

Για όσους προτιµούν να αναζητήσουν σαργούς και σηκιούς κοντά σε πέτρες και πλάκες, ο φαραώ αποτελεί την τέλεια επιλογή. Γενικά όµως, ο ακροβάτης είναι ίσως η πιο εύκολη και ασφαλής επιλογή αφού δεν κοστίζει ακριβά, παραµένει κινητικός πολύ ώρα πάνω στο αγκίστρι και αποτελεί εκλεκτό µεζέ για όλα τα ψάρια, µικρά και µεγάλα.

Spinning

Εύκολος γενικά τρόπος ψαρέµατος. Δε χρειάζεται την κατασκευή δολώµατος, µαλάγρες και πολύπλοκο εξοπλισµό, παρά µόνο το καλάµι µας µε το µηχανισµό γεµισµένο µε νήµα ή πετονιά και µερικά τεχνητά (ίσως και µια απόχη αν υπάρχει η πιθανότητα να πιάσουµε ένα µεγάλο θήραµα). Πολλοί όµως αναρωτιούνται, γιατί όσες φορές και αν δοκιµάζω µε spinning, δεν καταφέρνω να βγάλω κάτι; Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω και οι επιτυχίες θα έλθουν.

Βασικός Εξοπλισμός
• Καλάµι δίσπαστο µε casting weight 10-30 γραµµάρια
• Μηχανισµός 2000-3000
• Νήµα µηχανισµού διαµέτρου 0,10 – 0,12 χιλιοστών ή πετονιά διαµέτρου έως 0,25 χιλιοστά
• Παράµαλλο 1-1,5 µέτρα fluorocarbon διαµέτρου 0,20-0,25 χιλιοστά
• Τεχνητά δολώµατα

Ώρα
Η ώρα που θα επιχειρήσουµε να ψαρέψουµε έχει ιδιαίτερη σηµασία στο spinning και δύσκολα θα καταφέρουµε να πάρουµε τσιµπιά όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά. Εκτός ίσως αν ο στόχος µας είναι τα κοκάλια και κάποιες φορές οι λίτσες που βρίσκονται σε κυνηγετικό οίστρο. Νωρίς το πρωί και αργά το σούρουπο, είναι τα χρονικά διαστήµατα τα οποία θα προσπαθήσουµε να αξιοποιήσουµε.

Όσες τσιµπιές πάρουµε το µισάωρο πριν την ανατολή και το µισάωρο µετά τη δύση, δεν πρόκειται να τις πάρουµε όλες τις άλλες ώρες µαζί. Για αυτό πάντα θα κοιτάµε η εξόρµηση µας να περιλαµβάνει ένα από αυτά τα µισάωρα. Αν δεν έχουµε πρόβληµα µε το πρωινό ξύπνηµα, καλό είναι να δοκιµάσουµε τότε. Γιατί αφενός µεν τα ψάρια είναι σε ηρεµία-αφού κανείς δεν τα έχει ενοχλήσει για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Αφετέρου χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστηµα για να συνηθίσουν οι φωτοϋποδοχείς των µατιών τους στις νέες φωτιστικές συνθήκες (από το σκοτάδι στο φως).

Αν όµως το ξύπνηµα είναι πρόβληµα, τότε το απόγευµα είναι η κατάλληλη για εµάς ώρα. Με το πλεονέκτηµα της περιόδου προσαρµογής από το φως στο σκοτάδι να παραµένει ένα ισχυρό ατού. Βρισκόµαστε στον τόπο την ώρα που ο ήλιος πάει να κρυφτεί και ψαρεύουµε µέχρι τότε που νυχτώνει για τα καλά και από εκεί και ύστερα όσο ακόµα επιθυµούµε.

Τόπος
∆εν είναι όλα τα σηµεία και όλη η θάλασσα κατάλληλη για spinning. Αν πάµε και δοκιµάσουµε σε µια αµµουδιά, λογικό είναι να µην πάρουµε τσιµπιά. Εκτός και αν σύµµαχός µας είναι ένας δυνατός καιρός κόντρα στην ακτή, που δηµιουργεί αφρουδιά και ανακατεύει το βυθό. Προσφέροντας στα ψάρια κάλυψη και εύκολη τροφή. Επιχειρούµε βολές στις µπούκες των λιµανιών, στο εξωτερικό ή εσωτερικό των λιµενοβραχιόνων, στις εκβολές µικρών ή µεγάλων ποταµών και σε απότοµους και κοφτούς κάβους.

Αν θέλουµε ένα τεχνητό για το καλοκαίρι το οποίο να µπορεί να παίρνει αρκετές τσιµπιές και να το προτιµά µια µεγάλη γκάµα θηραµάτων, πηγαίνουµε σε ένα σκληρό minnow τεχνητό

Όλα αυτά είναι σηµεία µε µεγάλη κυκλοφορία ψαριών αυτήν την εποχή. Στα υπόλοιπα µέρη θα πάµε µόνο αν έχουµε βάσιµες πληροφορίες ότι κάτι «παίζει» εκεί ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι-συνθήκες. ‘Οπως ο κόντρα άνεµος που είπαµε παραπάνω. Προσέξτε τα µικρόψαρα της περιοχής. Αν είναι µαζεµένα σε σχηµατισµό «µπάλα», πολύ πιθανόν να υπάρχει στη περιοχή κάποιο µεγάλο αρπακτικό.

Τεχνητά
Μπορεί στην αγορά να συναντάµε µια τεράστια ποικιλία από τεχνητά δολώµατα, όµως αυτό δε σηµαίνει ότι όλα είναι κατάλληλα για εµάς. Το κάθε τεχνητό είναι κατασκευασµένο για συγκεκριµένο σκοπό. Αν θέλουµε να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να ξεχνάµε τις προδιαγραφές που το συνοδεύουν και ποιες ανάγκες µπορεί να καλύψει µε αξιώσεις. Έτσι, αν θέλουµε ένα τεχνητό για το καλοκαίρι το οποίο να µπορεί να παίρνει αρκετές τσιµπιές και να το προτιµά µια µεγάλη γκάµα θηραµάτων, πηγαίνουµε σε ένα σκληρό minnow τεχνητό. Με µέγιστο µήκος τα 12-14 εκατοστά.

Να θυµόµαστε ότι, όσο µικρότερο είναι, τόσες περισσότερες τσιµπιές θα δέχεται, ειδικά αν υπάρχουν κοπάδια γόνου (σαρδελάκια, αθερίνα κλπ). µε µήκος και χρώµα παραπλήσιο του τεχνητού. Από την άλλη όµως, η χρήση µικρών τεχνητών µεγαλώνει τον κίνδυνο ξεψαρίσµατος. Αφού οι σαλαγκιές τους είναι µικρές και δε µπορούν να συγκρατήσουν κάποιο αξιόλογο και δυνατό ψάρι (ειδικά αν έχει καρφωθεί επιπόλαια, εξωτερικά του στόµατος).Επίσης, όσο πιο µικρό είναι το δόλωµα, τόσο πιο περιορισµένο «βεληνεκές» θα έχει.

Μια επίσης καλή πρόταση, είναι τα µικρά σιλικονούχα µε το αγκίστρι στο εσωτερικό τους. ∆ολώµατα σχετικά φθηνά, µιµούνται καταπληκτικά το µικρόψαρο προκαλώντας τους διώκτες τους µε την πολύ φυσική τους κίνηση. Και το αγκίστρι εσωτερικά τους σιγουρεύει το πιάσιµο, µε αποτέλεσµα να έχουµε ελάχιστες απώλειες. Σε περίπτωση που το βάρος τους είναι ελάχιστο και το καλάµι µας δεν είναι ικανό να τα ρίξει σε µια ικανοποιητική απόσταση, τότε η λύση βρίσκεται στη µποµπάρδα. Ένα στόπερ µε µια χαντρούλα ή ένα στριφταράκι, θα τη σταθεροποιήσουν στο επιθυµητό σηµείο.

Νήµα
Το λεπτό νήµα στη µποµπίνα του µηχανισµού, είναι από τις λεπτοµέρειες εκείνες που µπορούν να βελτιστοποιήσουν την τεχνική µας. Προσθέτοντας νήµα και όχι πετονιά, αποκτούµε καλύτερη αίσθηση της τσιµπιάς (και συνεπώς τις αντιλαµβανόµαστε πιο άµεσα). Έχουµε τη δυνατότητα ακαριαίου καρφώµατος, αφού δεν υπάρχει η ελαστικότητα της πετονιάς, και µεταφέρουµε όλες τις κινήσεις του καλαµιού µας πιο εύκολα και άµεσα στο τεχνητό µας.

Βέβαια πρέπει να υπενθυµίσουµε κάτι πολύ σηµαντικό και εδώ, όπως και στην τεχνική casting, το γέµισµα της µποµπίνας. Όσο πιο γεµάτη είναι η µποµπίνα, τόσο πιο µακρινή θα γίνεται και η βολή µας. Επίσης, στη χρήση νήµατος θα µεριµνήσουµε ώστε αυτό να είναι οµοιόµορφης, κυκλικής διατοµής και ασφαλώς όσο πιο λεπτό γίνεται. Χαρακτηριστικό των 8κλωνων νηµάτων, γιατί τα 4κλωνα είναι πιο «πλακέ» και ελαφρά µεγαλύτερης διαµέτρου για την ίδια αντοχή, σύµφωνα πάντα µε το µέγεθος των ψαριών που αναζητούµε.

Παράµαλλο
Το παράµαλλό µας είναι από πετονιά fluorocarbon, δηλαδή αόρατο, και αρκετά λεπτό για να µην προκαλεί υποψίες στα ψάρια. Συνήθως είναι γύρω στο 1-1,5 µέτρα, ο κόµπος βρίσκεται περίπου στο µέσο του µήκους του καλαµιού κατά τη βολή, και ενώνεται µε το νήµα µε έναν κόµπο όσο το δυνατόν πιο διακριτικό. Για να µην χτυπά ενοχλητικά στους οδηγούς και µειώνεται η απόσταση βολής. Η διάµετρος του leader µπορεί να κυµαίνεται µεταξύ 0,21 και 0,30 χιλιοστών. Το πιο λεπτό δίνει περισσότερα χτυπήµατα, αφού τα ψάρια δεν το αντιλαµβάνονται, το µεγαλύτερης διατοµής αντέχει σε δυνατά θηράµατα.

Συνεπώς, η βέλτιστη λύση βρίσκεται κάπου στη µέση. Τέλος, να εφιστήσουµε την προσοχή σας στο θέµα «συµβατότητας» πετονιάς και νήµατος, όπου πρέπει πάντα να προσέχουµε ώστε να έχουν παρόµοια αντοχή.

Εγγλέζικο

Ένας πρώτης τάξεως τρόπος για να παίρνουµε τσιµπιές και ψάρια. Τα λεπτά εργαλεία δεν τροµάζουν και δεν πονηρεύουν τα ψάρια, και έτσι τσιµπούν µε όρεξη τα δολώµατά µας. Βέβαια τώρα το καλοκαίρι έχουµε το σοβαρό πρόβληµα µε τα µικρόψαρα, και προσπαθούµε να το λύσουµε µε βαρύτερες αρµατωσιές και σκληρότερα δολώµατα.

Για να βελτιστοποιήσουµε την απόδοσή µας σε εκλεκτά θηράµατα, ας ακολουθήσουµε τα παρακάτω:
• Επιλέγουµε τα ψαρέµατά µας στα λιµάνια να γίνονται τις νυκτερινές ώρες, επειδή τότε απουσιάζουν τα µικρόψαρα.
• Οι εκτός λιµανιού εξορµήσεις φροντίζουµε να γίνονται µόνο όταν έχει αφρουδιά και κύµα, και όχι µε καλοσύνες.*
• Η µαλάγρα είναι απαραίτητη και εκτός λιµανιού, σε µεγαλύτερη ποσότητα και µε συνεχή τροφοδότηση του νερού.
• Το µπικατίνι είναι ένα δόλωµα που θα µας δώσει ποικιλία ψαριών, αρκεί να υπάρχει ψύξη για τη διατήρησή του.
• Οι εναλλακτικές λύσεις είναι το φιλέτο σαρδέλας ή γαύρου και το ζυµάρι.

*Βέβαια, εκεί µιλάµε για ηµερήσιες εξορµήσεις, αφού προέχει πάντα η σωµατική µας ακεραιότητα. Ο κίνδυνος να γλιστρήσουµε ή να µας τραβήξει κάποιο µεγάλο κύµα στη θάλασσα είναι υπαρκτός, και δυστυχώς έχει συµβεί στο παρελθόν, γι’ αυτό σας εφιστούµε την προσοχή.

Βασικός Εξοπλισμός
•Καλάµι µε casting weight 5-20 γραµµάρια
•Μηχανισµός 1000 – 2000
•Πετονιά µηχανισµού διαµέτρου 0,14 – 0,18 χιλιοστών
•Αρµατωσιά, ∆όλωµα
•Μαλάγρα

Καρούλια – πεταχτάρια

Για τους πιο εποχιακούς ψαράδες ή για αυτούς που λόγω οικογενειακών διακοπών δε µπορούν να έχουν µαζί τους καλάµια και τα σχετικά. Υπάρχει η εύκολη και απλή λύση του ψαρέµατος µε τα καρούλια-πεταχτάρια. Με 2-3 ρόδες γεµισµένες µε λεπτή σχετικά πετονιά και αρµατωµένες µε 1 ή 2 το πολύ αγκίστρια, είµαστε έτοιµοι για ψαρευτική εξόρµηση, είτε αυτή είναι σε παραλία, είτε σε λιµάνι.

Αυτά που πρέπει να προσέξουµε εδώ είναι:
• Συρόµενα µολυβάκια και µονάγκιστρα είναι αυτά που θα δώσουν τα µεγάλα και πονηρά θηράµατα.
• ∆ολώνουµε εκλεκτά δολώµατα και όχι ότι βρούµε
• Επιλέγουµε σηµεία που κρατούν ψάρια όπως λιµάνια, παραλίες µε πλάκες για σαργούς ή αµµούδες για µουρµούρες.
• Ρίχνουµε 2 ή 3 καρούλια σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους και περιµένουµε να τραβήξουν για να τα επιθεωρήσουµε.

Βασικός Εξοπλισμός
• Ρόδα πλαστική
• Πετονιά διαµέτρου 0,25 χιλιοστών
• Αρµατωσιά, ∆όλωµα

Απίκο-µπολονέζ

Αυτός ο τρόπος ψαρέµατος θα µας δώσει εύκολα και σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, πολλά κι εκλεκτά ψάρια. Μπορεί να πραγµατοποιηθεί νύχτα σε λιµάνια και ηµέρα στα βράχια. Στα λιµάνια θα αναζητήσουµε κυρίως τους κέφαλους και στη συνέχεια τους σπάρους και τις µουρµούρες. Στο βράχο τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις σάλπες και τα µελανούρια. Ας δούµε όµως, τι πρέπει να προσέξουµε στα λιµάνια.

Βασικός Εξοπλισμός
Απίκο:
•Καλάµι µήκους 6 µέτρων
•Αρµατωσιά, ∆όλωµα

Μπολονέζ:
• Καλάµι µήκους 6 µέτρων
• Μηχανισµός 2000
• Πετονιά µηχανισµού διαµέτρου 0,18 – 0,20 χιλιοστά
• Αρµατωσιά, ∆όλωµα

Ώρα
Το πότε θα ξεκινήσει το ψάρεµά µας φαίνεται ότι αποτελεί και εδώ σηµαντικό παράγοντα για την επιτυχή του έκβαση. Μπορεί τα ψάρια να πιάνονται αφού νυχτώσει πρώτα, όµως έχει σηµασία το πότε θα κάνουµε τις πρώτες µας ριξιές. Από παρατηρήσεις που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι κοντά στο σούρουπο τα ψάρια βολτάρουν στην περιοχή. Ψάχνοντας να βρουν µια γόνιµη και πλούσια σε τροφή περιοχή. Όταν εµείς ψαρεύουµε σε έναν τόπο στο σούρουπο, µαλαγρώνουµε καλά και τα ψάρια παρατηρούν την ύπαρξη τροφής και πλησιάζουν.

Ανεξάρτητα αν θα φάνε αµέσως ή θα συνεχίσουν τη βόλτα τους και επιστρέψουν κάποια άλλη στιγµή, το σίγουρο είναι πως θα έρθουν για να φάνε. Εκείνη την ώρα θέλουµε και εµείς, αφού τότε θα παίρνουµε τα ψάρια απανωτά. Στο χέρι µας είναι να καταφέρουµε να πιάσουµε αρκετά, και να προσπαθήσουµε να µη χάσουµε κάποιο, γιατί τότε µπορεί να τροµάξουν τα υπόλοιπα και το ψάρεµά µας να φτάσει στο τέλος του.

Τόπος
Ο τόπος που θα καθίσουµε να ψαρέψουµε, διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στο αν θα πάρουµε τσιµπιές και ψάρια. Βλέπετε η κάθε περιοχή έχει τα δικά της σηµεία, τα οποία τα ψάρια γνωρίζουν και τα επισκέπτονται. Αν η περιοχή µας είναι γνωστή, τότε θα γνωρίζουµε τα συγκεκριµένα σηµεία. Όταν όµως πάµε διακοπές σε έναν άλλο τόπο, τότε όλα είναι άγνωστα. Εκεί θα µας δώσει τη λύση η παρατήρηση. Ας καθίσουµε να δούµε που ακριβώς ψαρεύουν οι ντόπιοι στην περιοχή αυτή και ας προσπαθήσουµε να τους µιµηθούµε!

Βυθοµέτρηση
Σε αντίθεση µε άλλες εποχές όπου η βυθοµέτρηση δεν παίζει σηµαντικό παράγοντα, τους καλοκαιρινούς µήνες πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή. Προσπαθούµε, αν είναι δυνατόν, το δόλωµά µας να βρίσκεται 1-2 εκατοστά πάνω από το βυθό. Με τη χρήση φελλού αυτό είναι αρκετά δύσκολο Ενώ µε το καρτελάκι και το σταθερό κάθισµα αυτό είναι πολύ πιο εφικτό να πραγµατοποιηθεί.

Πολυάγκιστρα

Είτε αφρού µε ψωµί, είτε βυθού µε ψαροδόλι, είναι ένας εύκολος τρόπος ψαρέµατος που µπορεί να µας δώσει µεγάλα κι εκλεκτά ψάρια. Όπως κέφαλους, µουρµούρες και λαβράκια. Τα λιµάνια είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για ψάρεµα πολυάγκιστρων (αφρού και βυθού). Αφού κρατούν συνεχώς ψάρια, ενώ για πολυάγκιστρο αφρού είναι καλές και οι ρηχές παραλίες. Επίσης, οι απότοµοι κάβοι µπορούν να δώσουν µεγάλα µελανούρια και σάλπες µε ψωµί.

Αν θέλουµε να πούµε κάποιο µυστικό κι εδώ, θα σας προτείναµε το ψωµί πολυτελείας για την τεχνική αφρού, τη φρέσκια σαρδέλα για ψάρεµα στο βυθό, τα µικρά παραµαλάκια για το ψωµί και το αρµάτωµα χωρίς παράµαλλα για πολυάγκιστρο βυθού. Τέλος, δοκιµάστε να εµπλουτίσετε µε µερικές σταγόνες βάµµα ιωδίου τα δολώµατά σας και θα δείτε µια αισθητή διαφορά! Τα πολυάγκιστρα µπορούµε να τα ψαρέψουµε τόσο µε καλάµι, όσο και µε καρούλια.

Βασικός Εξοπλισμός
• Καλάµι – µηχανισµός ή ρόδα
• Πετονιά διαµέτρου 0,25 – 0,35 χιλιοστών
• Αρµατωσιά, ∆όλωµα

Ζοκάκια

Ένας τρόπος ψαρέµατος για να πάρουµε εύκολα αξιόλογα ψάρια, µε απλά εργαλεία. Ένα µικρό ζοκάκι και λίγα µέτρα λεπτή πετονιά, είναι όλα µας τα σύνεργα. Το αν η πετονιά αυτή είναι τυλιγµένη σε ρόδα ή στο µηχανισµό ενός καλαµιού, αυτό έχει να κάνει πιο πολύ µε το τι επιπλέον ζητάµε. Παρά µε την αποτελεσµατικότητα της τεχνικής.

Μερικές λεπτοµέρειες και µυστικά είναι:
• Ψαρέψτε σε λιµάνια, διαλέγοντας σηµεία που ψαρεύουν και άλλοι ψαράδες και µαλαγρώνουν την περιοχή, µε ιδανικά σηµεία αυτά δίπλα σε απικατζήδες ή εκείνα που ψάρευε ένας απικατζής πριν από εσάς.

• Πετονιές όσο γίνεται λεπτότερες. Σε καµιά περίπτωση να µην ξεπερνούν τα 0,20 χιλιοστά σε διάµετρο.

• Σε περίπτωση που δεν έχετε ζοκάκια, ένα αγκίστρι µε ένα ή δυο δαγκωτά µολυβάκια κοντά του, είναι µια καλή εναλλακτική πρόταση.

• Για εκτός λιµανιού εξορµήσεις, διαλέξτε-πριν νυχτώσει-ένα αρκετά βαθύ σηµείο σε βραχώδη βυθό, µε επίπεδη επιφάνεια για να καθίσετε µε ασφάλεια.

• Για δόλωµα επιλέξτε κάτι εκλεκτό, µε το φαραώ να είναι η πρώτη σας επιλογή.

Βασικός Εξοπλισμός
• Ρόδα
•Πετονιά διαµέτρου 0,15 – 0,18 χιλιοστών
• Ζοκάκια
• ∆όλωµα

Ζαργάνες & Αφρόψαρα

Ένα από τα εποχιακά ψαρέµατα το οποίο συνεχίζεται και το φθινόπωρο, είναι αυτό της ζαργάνας και των άλλων αφρόψαρων που πλησιάζουν την ακτογραµµή. Μεγάλα κοκάλια, λίτσες, µανάλια, προσεγγίζουν µαζί µε τις ζαργάνες τα λιµάνια και άλλα σηµεία, γυρεύοντας διάφορα µικρόψαρα για να τραφούν. Εκεί µπορούµε να τα αναζητήσουµε θαυµάσια κι εµείς, και να τα ψαρέψουµε µε διάφανο µπούλντο ή µποµπάρδα.

Μερικές λεπτοµέρειες και µυστικά είναι:
• Καλύτερη ώρα έχει αποδειχτεί ότι είναι το απόγευµα πριν να σκοτεινιάσει, και το πρωί, αφού ο ήλιος ανέβει αρκετά ψηλά. Αν θέλετε ενδεικτικά κάποιες ώρες για το µήνα αυτό, θα λέγαµε 7-9 το απόγευµα και 9-11 το πρωί.

• Για δόλωµα θα προτιµήσουµε κάποιο ψαροδόλι, µε καλύτερο από όλα το φιλέτο ζαργάνας κοµµένο σε τριγωνικό σχήµα (και ιδιαίτερα το κάτω µέρος του σώµατός της, που ασηµίζει περισσότερο), ενώ εναλλακτικά µας κάνει και το σαβρίδι.

• Επιλέξτε τις άκρες των λιµενοβραχιόνων κάθε λιµανιού και ρίξτε στην εξωτερική µεριά όταν έχει καλοσύνη, και στην εσωτερική όταν επικρατεί θαλασσοταραχή.

• Κάνετε το παράµαλλό σας αρκετά µακρύ, ώστε να αποµακρύνεται το δόλωµα από τη µποµπάρδα. Η χρήση µακριού καλαµιού βολεύει ιδιαίτερα σε αυτό.

• Για να προσελκύσετε τα ψάρια, σύρετε λίγο το δόλωµά σας και περιµένετε να πάρετε τσίµπηµα.

• Στη ζαργάνα δεν τραβάµε ποτέ µε τις µικροτσιµπιέ,ς αλλά περιµένουµε να πάρουµε την καλή τσιµπιά που σηµαίνει κατάποση του δολώµατος, άρα σίγουρο κάρφωµα.

• Για να αποµακρύνετε το δόλωµα από τη µποµπάρδα κατά τη βολή, φροντίστε να κλείσετε το pick up του µηχανισµού σας πριν το ψαροδόλι ακουµπήσει στην επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να τεντώσει η πετονιά.

Βασικός Εξοπλισμός
• Καλάµι µε casting weight 10 – 40 γραµµάρια
• Μηχανισµός 3000,
• Πετονιά µηχανισµού διαµέτρου 0,18 – 0,25 χιλιοστών
• Μποµπάρδα ή µπούλντο
• Παράµαλλο
• ∆όλωµα

Tags
Αφρόψαρα Πολυάγκιστρα Καρούλια-Πεταχτάρια Ζοκάκια Τεχνικές Ψαρέματος Spinning Casting Ψάρεμα από ακτή Εγγλέζικο Απίκο Bolognese
Comodo SSL