Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Casting: Αναζητώντας τις ανοιξιάτικες μουρμούρες

3 Μαΐου, 2019

Casting: Αναζητώντας τις ανοιξιάτικες μουρμούρες

Όταν ακούµε ψάρεµα µουρµούρας, το µυαλό µας ασυναίσθητα πηγαίνει σε ολονύκτια καλοκαιρινά ψαρέµατα µε εύκολες καιρικές συνθήκες, ειδικά από πλευράς θερµοκρασιών, και φυσικά µε πλούσιες ψαριές. Όµως το ψάρεµά της δε σταµατά µόνο εκεί.

Μουρµούρες υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου, φτάνει να τις αναζητήσουµε στα κατάλληλα σηµεία, τις κατάλληλες ώρες, µε κατάλληλες συνθήκες. Πολλοί µάλιστα πιστεύουν πως η περίοδος από αρχές Γενάρη µέχρι Απρίλη, είναι από τις λιγότερο αποδοτικές, µε ψάρια λιγοστά. Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως στους µήνες που διανύουµε τα περισσότερα είδη ψαριών βρίσκονται σε κατάσταση αναπαραγωγής, συµπεριλαµβανόµενης βέβαια και της µουρµούρας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα ψάρια να γιαλώνουν και να έχουν αυξηµένη ανάγκη για τροφή. Οι τόποι που θα την αναζητήσουµε, είναι βυθοί µε αµµούδα, αφού εκεί συνήθως αναζητά την τροφή της, σκάβοντας την άµµο.

Ηµέρα ή νύχτα;
Το ψάρεµα της µουρµούρας γίνεται ως επί το πλείστον νύχτα, ιδιαιτέρα τους καλοκαιρινούς µήνες, διότι το ψάρι αυτό είναι αρκετά καχύποπτο και ξεθαρρεύει κυρίως τις νυχτερινές µέχρι και πρώτες πρωινές ώρες. ∆ε συµβαίνει όµως το ίδιο και τους κρύους µήνες, όπου οι καχυποψίες και οι ανασφάλειες παραµερίζονται, µε αποτέλεσµα να έχουµε επισκέψεις στα δολώµατά µας περισσότερο την ηµέρα, παρά τη νύχτα. Υπάρχει δηλαδή µια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες αυτών των ψαριών, µια αλλαγή η οποία θα έλεγα ότι είναι σύµµαχος µας, εφόσον αποφεύγουµε τα βραδινό ψάρεµα και τις αρκετά χαµηλές θερµοκρασίες που επικρατούν. Χωρίς βέβαια όλα τα παραπάνω να αποτελούν κανόνα, µπορεί να υπάρξουν φορές που τα ψάρια θα έχουν «κλειδοστοµιάσει» σε όλη τη διάρκεια της ηµέρας και θα κάνουν επιδροµή από το σούρουπο µέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες. Εκείνο όµως που επικρατεί πάντα έως και σήµερα σα γενικότερη πεποίθηση, είναι ότι η µουρµούρα το χειµώνα ψαρεύεται ηµέρα και το καλοκαίρι νύχτα.

Περιµένοντας τον «τσίµπο».

Με φεγγάρι ή ξαστεριά;
Τελικά ο µύθος του φεγγαριού και η επιρροή του στο ψάρεµα, αποτελούν ακόµη «θολά νερά», αφού οι απόψεις διίστανται. Έτσι, πολλοί ψαράδες θεωρούν ότι το ψάρεµα είναι απαγορευτικό όταν υπάρχει φεγγάρι, σε αντίθεση µε κάποιους άλλους οι οποίοι έχουν κάνει απίθανες ψαριές τις φεγγαρόλουστες νύχτες. Γενικά, ούτε η µία, ούτε η άλλη συνθήκη µπορεί να µας παροτρύνει ή να µας αποθαρρύνει, και όταν υπάρχει χρόνος για ψάρεµα φροντίζουµε πάντα να τον εκµεταλλευόµαστε, γιατί ποτέ δεν ξέρουµε τι εκπλήξεις µας επιφυλάσσει. Τώρα, όσον αφορά στη µουρµούρα συγκεκριµένα, τους χειµερινούς και ανοιξιάτικους µήνες δε δείχνει να επηρεάζεται ιδιαιτέρα από την ύπαρξη του φεγγαριού, σε αντίθεση µε τους καλοκαιρινούς µήνες, όπου οι φεγγαρόφωτες βραδιές αφήνουν συχνά το ψαροκάλαθο του ψαρά φτωχό.

Στα νυχτερινά ψαρέµατα η χρήση φωσφορίζοντα µολυβιού και φωτός µπορεί να δώσει αξιόλογες µουρµούρες.

Εξοπλισµός και δολώµατα
Είναι ευρέως γνωστό, πως στο ψάρεµα της µουρµούρας απαιτείται ένας ελαφρύς εξοπλισµός, µε σχετικά λεπτές πετονιές και αρµατωσιές, µικρά µολύβια και λεπτοκαµωµένα αγκίστρια. Όλα αυτά προϋποθέτουν και προδίδουν ότι το ψάρεµα γίνεται κυρίως µε ήπιες συνθήκες και αν συνυπολογίσουµε ότι ο βυθός θα είναι αµµούδα, τότε όλα απλουστεύουν και µας βοηθούν να πέσουµε αρκετά σε νούµερα πετονιών και να προσπεράσουµε την έµφυτη καχυποψία του ψαριού. Μπορούµε λοιπόν να τις ψαρέψουµε εύκολα µε εικοσάρες µάνες στο µηχανισµό και δεκαπεντάρια παράµαλλα, και να πετύχουµε τη µέγιστη διακριτικότητα. Όµως καλό θα ήταν τώρα τους ανοιξιάτικους µήνες να δουλέψουµε µε λίγο µεγαλύτερα νούµερα, γιατί µαζί µε τις µουρµούρες συνυπάρχουν και τσιπούρες. Επειδή λοιπόν αυτή την εποχή κυκλοφορούν οι µεγάλες του είδους και δε θα ήταν καθόλου απίθανο να προστεθεί στην ψαριά µας µια µεγάλη χρυσοφρύδα που θα έβαζε σε δοκιµασία τις πολύ λεπτές αρµατωσιές, είναι προτιµότερο να χάσουµε λίγο σε διακριτικότητα και να κερδίσουµε σε σιγουριά των εργαλείων, η οποία θα µας βγάλει ασπροπρόσωπους σε µια τέτοια έκπληξη. Η τριχιά, το καραβιδάκι και το αµµοσκούληκο, θεωρούνται από τους καλύτερους µεζέδες για τη µουρµούρα. Επειδή όµως αυτή την εποχή υπάρχει αυξηµένη ανάγκη από τροφή, καλό είναι να προτιµήσουµε µεγάλες και πλούσιες δολωσιές. Για παράδειγµα, ένας ολόκληρος ακροβάτης ή αµερικάνος, συνοδευόµενοι από ένα floater έντονου χρώµατος, είναι σίγουρο ότι θα δελεάσουν ακόµα και την πιο καχύποπτη µουρµούρα. Οι προτιµήσεις της όµως δε σταµατούν µόνο σε αυτά τα δολώµατα. Ιδιαίτερες επιτυχίες µπορούν να έχουν το µαύρο θηκαρίσιο, τα µονοδόλια, τα φιλέτα µάνας ή σαρδέλας και οι πλούσιες δολωσιές από φαραώ.

Αµερικάνος ολόκληρος δολωµένος στο αγκίστρι µας µαζί µε ανυψωτικό για προσέλκυση των µεγάλων µουρµούρων.

Tips για αποδοτικότερες ψαριές
Ψάρεµα µε µαλαγρωτή
Για να καλέσουµε τα ψάρια γύρω από τα δολώµατά µας, µπορούµε να αντικαταστήσουµε το µολύβι µε κάποιον µαλαγρωτή, ο οποίος θα δεχτεί τη µαλάγρα της αρεσκείας µας. Μάλιστα, για να επιτύχουµε τη µέγιστη αποδοτικότητα του µαλαγρωτή, µπορούµε να προσθέσουµε στη µαλάγρα κάποιο ενισχυτικό, π.χ. φεροµόνη, που θα διεγείρει τα ψάρια µε την οσµή της, όπως επίσης και λίγη σκόνη ενεργού οξυγόνου, για να δηµιουργήσει ένα οπτικό νέφος από φυσαλίδες και να κεντρίσει την περιέργεια των ψαριών που πλησιάζουν στις αρµατωσιές µας.

Προσθέτωντας κάποιο ενισχυτικό στη µαλάγρα του µαλαγρωτή µας, π.χ. φεροµόνη ή σκόνη ενεργού οξυγόνου, διεγείρουµε ή κεντρίζουµε την περιέργεια των ψαριών ώστε να πλησιάζουν καλύτερα τις αρµατωσιές µας.

Ψάρεµα µε συρτή
Η τεχνική αυτή εκτελείται ως εξής : αφού πέσει η συρόµενη αρµατωσιά µας στο βυθό, αρχίζουµε να τη µαζεύουµε µε παρά πολύ αργές κινήσεις, πραγµατοποιώντας στάσεις µικρής διάρκειας. Έτσι, χρησιµοποιώντας παράλληλα και ένα µολύβι µε δόντια (spikes), το οποίο θα ξύνει το βυθό και θα δηµιουργεί ένα συννεφάκι άµµου, µπορούµε να ανακαλύψουµε που βρίσκονται τα ψάρια, αφού το σύννεφο θα προκαλέσει την περιέργειά τους να το ακολουθήσουν, µε συνέπεια να ανακαλύψουν το δόλωµά µας.

Ψάρεµα µε αρµατωσιά wishbone
εν είναι τίποτα άλλο από µια αρµατωσιά µε συρόµενο παράµαλλο, και µόνη ιδιαιτερότητα ότι το παράµαλλο καταλήγει σε δύο άλλα διπλαρωµένα παραµαλλάκια, µήκους το πολύ 8 εκατοστών. Έτσι έχοντας πιο πλούσια δολωσιά ή δύο διαφορετικά δολώµατα στα παράµαλλα, µπορούµε να διαπιστώσουµε σε ποιο τρώνε καλύτερα τα ψάρια.

Tags
Ψάρεμα μουρμούρας Μουρμούρες Casting για Μουρμούρες Casting Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL