Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Φαγκριά στο βυθόμετρο

22 Δεκεμβρίου, 2020

Φαγκριά στο βυθόμετρο

Φαγκρί! Ένα από τα πιο όµορφα θηράµατα στο ψάρεµά. Aλλά και διάσηµο για τη γαστρονοµική γεύση που προσφέρει.

Θα το συναντήσουµε σχεδόν σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου. Ειδικά σε βυθούς όπου εναλλάσσονται βούρκος µε τραγάνα. Το φαγκρί είναι ένα ψάρι που συνηθίζει να ζει σε βαθύτερη ζώνη από τις συναγρίδες. Αυτό όμως δεν προεξοφλεί ότι κάποιες φορές δε θα τα συναντήσουµε µαζί. 

Αφού ο χειριστής του βυθοµέτρου έχει ολοκληρώσει τη θεωρία των ηχοβολιστικών συσκευών θα πρέπει να κάνει πράξη αυτά που διδάχτηκε. Κατά την άποψή μου η καλή γνώση του βυθομέτρου είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήµα. Δηλαδή το γιατί χρειάζεται και το πως δουλεύει η συσκευή.

Η πράξη µε τη σειρά της δηµιουργεί νέες απορίες. Εφόσον λυθούν από τον εκπαιδευτή θα φέρουν τη φυσική εξέλιξη σε ένα καλό χειριστή βυθοµέτρου. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ανώτερα επίπεδα χρήσης του οργάνου. Τo κορυφαίο επίπεδο είναι η αναγνώριση και η ταυτοποίηση ενός θηράµατος µέσα από την απεικόνισή του στην οθόνη του βυθοµέτρου. Αυτό φυσικά δε σηµαίνει ότι όποιος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει το είδος του ψαριού, δεν είναι καλός χρήστης βυθοµέτρου. 

Εμπειρία χειριστή
Η ικανότητα αναγνώρισης του είδους του ψαριού είναι απόρροια της εµπειρίας. Η εμπειρία αποκτάται µετά από τις πολλές «θαλασσοώρες» µπροστά στο βυθόµετρο. Η αναγνώριση του ψαριού όµως συνοδεύεται κι από µεγάλο ποσοστό λάθους. Πολλοί άλλοι παράγοντες, εκτός από αυτόν καθ’ αυτόν το στόχο, θα επηρεάσουν το πως θα διαγραφεί στην οθόνη µας. 

Προαναφέραµε ότι το φαγκρί είναι ένα ψάρι που ζει βαθύτερα. Θα το αναζητήσουµε µόλις µπουν οι πρώτες ζέστες µέχρι και τέλος του φθινοπώρου. Η πορεία που θα ακολουθήσουν τα κοπάδια είναι ίδια κάθε χρόνο. Γι΄αυτό οι σηµειώσεις σε ηµερολόγιο θα βοηθήσουν πολύ στην επιλογή κάποιων τόπων που θα ανιχνεύσουµε. Στην επιτυχή έκβαση του ψαρέµατος αυτού, σηµαντικό ρόλο θα διαδραµατίσει το βυθόµετρό µας.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η γνώση της σωστής εποχής που θα ψαρέψουµε τα φαγκριά. Επίσης το βάθους στο οποίο θα τα αναζητήσουµε µιας και αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο κλπ. Ας υποθέσουµε ότι στα τέλη Αυγούστου, σε συγκεκριµένη περιοχή, βρίσκουµε τα φαγκριά στα 100 περίπου µέτρα. Θα επιλέξουµε να ανιχνεύσουµε περιοχές που από τα 90 µέτρα αρχίζει υψοµετρική διαφορά προς τα βαθειά. 

Κατάλληλες ρυθµίσεις
Το βυθόµετρό µας πρέπει να έχει τις κατάλληλες ρυθµίσεις γι’ αυτό το βάθος. Εκεί που πρέπει να εστιάσουµε τη προσοχή µας είναι στην κατάλληλη µεγέθυνση. Αναζητούµε, μην ξεχνάμε, ένα στόχο σε αρκετό βάθος. Μια σωστή µεγέθυνση λειτουργεί καταλυτικά, εάν τα ψάρια είναι κοντά στο πυθµένα τη συγκεκριµένη στιγµή. Σε αυτό το βάθος, επίσης σηµαντικό ρόλο στην ανίχνευση θα παίξει και η σωστή ρύθµιση της ευαισθησίας (gain).

Όπου εντοπίσουμε με το βυθόμετρο μας λασποτραγάνα και συγκεντρωμένα μικρόψαρα, σίγουρα κάπου κοντά θα ενεδρεύουν και τα φαγκριά. Με το μπλε βελάκι βλέπουμε το «ψιλό», ενώ το κόκκινο βελάκι υποδεικνύει τους στόχους από τα μεγάλα φαγκριά με «αδύναμα « χρώματα. Με το μαύρο βελάκι τονίζουμε το ψαρευτικό εργαλείο που κατεβαίνει και με το πράσινο βελάκι δείχνουμε τη σύσταση του βυθού (εναλλαγές πέτρας και χαλικιού, που υποδηλώνουν κοράλι)

Όπως έχω επισηµάνει πολλές φορές στα άρθρα µου στο Boat & Fishing in Greece, αλλά και στα σεµινάρια που παραδίδω ανά την Ελλάδα, ο κύριος στόχος και σκοπός µιας ανίχνευσης µε το βυθόµετρο δεν είναι τα ίδια τα ψάρια, αφού η κάλυψη του κώνου σήµατος του οποίου την ανίχνευση βλέπουµε στην οθόνη µας είναι περιορισµένη και τα ψάρια µπορεί κατά µεγάλη πιθανότητα να µην κινούνται µέσα σε αυτόν. Εκείνο που βασικά ψάχνουµε, είναι οι συνθήκες του βυθού που θα µαρτυρήσουν ότι τα ψάρια βρίσκονται εκεί.

Η δοµή του βυθού
Η πιο βασική από αυτές είναι η δοµή του βυθού. Δηλαδή η σύνθεση των υλικών που διαµορφώνουν το υποθαλάσσιο τοπίο. Το υποθαλάσσιο τοπίο ή αλλιώς η σύσταση του βυθού που θα πέσουν τα δολώµατά µας, είναι ίσως ο πιο σηµαντικός παράγοντας όταν στόχος µας είναι αυτά τα πανέµορφα ψάρια. Οι τόποι που φιλοξενούν φαγκριά και πρέπει εµείς να αναζητήσουµε, είναι κοµµάτια-«οάσεις» µε πέτρες και κοράλι (λασποτραγάνα ή κροκάλα).

Σε αυτόν τον ιδιαίτερο βυθό θα φωλιάσει το µικρό κόκκινο καβουράκι, αλλά και η γαρίδα που θα προσελκύσουν πολλά είδη ψαριών, ανάµεσά τους φυσικά και το µεγάλο αρπακτικό, το φαγκρί. Έτσι, όταν ο χειριστής γνωρίζει την ανάγνωση του βυθοµέτρου του, θα αναζητήσει αυτού του είδους το βυθό, και σε συνδυασµό µε τον εντοπισµό των µικρόψαρων (δείγµα ζωής του τόπου) θα δοκιµάσει να δελεάσει τα ψάρια της περιοχής.

Στα βυθόμετρα που διαθέτουν τη λειτουργία BDS, η εναλλαγή πορτοκαλί (άμμος), κόκκινων (χαλίκι) και καφέ (πέτρα) κορυφών, θα μας προϊδεάσει για το βυθό με λασποτραγάνα, όπου θα αναζητήσουμε τα φαγκριά

Βασικό γνώρισµα
Το βασικό γνώρισµα του φαγκριού σε σύγκριση µε τα ανατοµικά όµοια ψάρια, όπως είναι πχ. οι συναγρίδες, είναι η µικρότερη νηκτική κύστη του, η οποία θα σχηµατίσει τους στόχους χρησιµοποιώντας «µαλακότερα» χρώµατα από τη χρωµατική παλέτα. Οι τεχνικές στο ψάρεµά του µπορεί να διαφέρουν, µιας και το φαγκρί µπορεί να ψαρευτεί από παραγάδια µέχρι και νεόφερτες τεχνικές σαν το slow pitch vertical jigging. Με ότι τεχνική και να επιλέξουµε να τα ψαρέψουµε, η ανίχνευση µε το βυθόµετρό µας µένει ίδια.

Στα βυθόµετρα που είναι εξοπλισµένα µε τη λειτουργία BDS (σύστηµα ανίχνευσης υλικών πυθµένα), ο βυθός µε λασποτραγάνα θα φανεί πεντακάθαρα ακόµα και αρκετά πάνω από τα 100 µέτρα (όρια BDS). Χρησιµοποιώντας τη λειτουργία «πιθανότητα», αυτό που πρέπει να εντοπίσουµε είναι πορτοκαλί, κόκκινες και καφέ µύτες σε γκρι φόντο. Τρανταχτή ένδειξη εναλλαγής σκληρότητας και κατά πάσα πιθανότητας τραγάνας.

Αν χρησιµοποιούµε το «γράφηµα», οι εναλλαγές χαλικιού και πέτρας είναι αυτό που ζητάµε. Η τέλεια παραµετροποίηση του οργάνου, σε συνάρτηση µε τη χρήση των vertical τεχνικών όπως ζόκας, inchikou, συρτοκαθετής κτλ., θα δώσουν την ευκαιρία στο χειριστή να δει µέσω του A-scope µια «ζωντανή µετάδοση» των ψαριών που κινούνται κοντά στο δόλωµα, αλλά και πολλές φορές την επίθεση του ψαριού λίγα δευτέρα πριν το strike.

Δυνατές συγκινήσεις
Το φαγκρί είναι ένας καλός µαχητής που θα µας χαρίσει δυνατές συγκινήσεις, αλλά και εκλεκτός µεζές. Το βυθόµετρο θα µας οδηγήσει στην ανεύρεση των τόπων που ζει και στη συνέχεια στη σύλληψή του, κάτι που παλιότερα θα φάνταζε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας.

Φυσικά δε θα πρέπει να καταχραζόµαστε τις δυνατότητες και τις ευκολίες που µας προσφέρει η τεχνολογία. Τηρούμε τον κανόνα ένα ψάρι (αν είναι πάνω από 5 κιλά) τη φορά ανά άτοµο. Θα µας χαροποιήσει ιδιαίτερα, θα µας προσφέρει γευστική απόλαυση, αλλά πάνω από όλα θα µας διατηρήσει στα νόµιµα πλαίσια που ορίζει η ελληνική νοµοθεσία. Ο σωστός ψαράς «προσέχει για να έχει». Επίσης φροντίζει το µέλλον των επόµενων γενιών, ώστε να µπορέσουν να γνωρίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια µας τέτοια όµορφα ψάρια. 

Να είστε όλοι καλά! 

Tags
Ψάρεμα με Βυθόμετρο Φαγκρί Ψάρεμα Φαγκριού Φαγκριά στα Βαθιά Φαγκριά φαγκριά στο βυθόμετρο
Comodo SSL