Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Light rock fishing: Επιλογή τόπου

2 Οκτωβρίου, 2020

Light rock fishing: Επιλογή τόπου

Κατάλληλος τόπος για rock fishing είναι στην ουσία κάθε γωνιά της θάλασσας. Αφού πρόκειται για µια τεχνική ξεκούραστη, µε εύκολη προσαρµογή των εργαλείων και των τεχνητών µας στον εκάστοτε ψαρότοπο.

Επίσης, θα µας δώσει σίγουρα κάποιο ή κάποια ψάρια. Οπότε η επιλογή του τόπου είναι καθαρά προσωπική µας υπόθεση, έχοντας όµως ξεχωριστή σηµασία όταν αναζητούµε ένα συγκεκριµένο είδος ψαριού. Στη συνέχεια του άρθρου θα µιλήσουµε για ορισµένα είδη τόπων και τα ψάρια τα οποία µπορεί να συναντήσουµε εκεί. Καθώς και για τον τρόπο που θα τα ψαρέψουµε και τα κατάλληλα δολώµατα. Γενικά, µπορούµε να επιλέξουµε ένα µικρό λιµανάκι κοντά στον τόπο διαµονής µας ή ένα µεγαλύτερο. Μία ρηχή παραλία, µια εκβολή ποταµού, ή ακόµα και απότοµα βράχια. Το µόνο που θα πρέπει να προσέξουµε, είναι να «ψάξουµε» τους τόπους εξονυχιστικά ψαρεύοντας όσο περισσότερες ώρες µπορούµε. Ενώ τα αποτελέσµατα είναι καλύτερα όταν δεν παραµένουµε στάσιµοι σε ένα σηµείο. Αλλά διανύουµε κάποιες αποστάσεις, όπου φυσικά το επιτρέπει η διαµόρφωση του τόπου.

Από παραλία
Αφού βρούµε έναν ενδιαφέροντα τόπο και µε µια γρήγορη µατιά επιλέξουµε την «αφετηρία» µας, µπορούµε να προχωράµε και να εκτελούµε µερικές βολές κατά µήκος της παραλίας. Και αν δεν βρούµε κάτι να συνεχίζουµε (συνήθως ρηχές παραλίες). Αν όµως πρόκειται για µια παραλία µε βαθιά νερά, τότε θα επιµείνουµε λίγο παραπάνω. Αυτό το κάνουµε γιατί στη βαθιά παραλία µπορεί να µην υπάρχει κάποιο ψάρι εκείνη την στιγµή, αλλά ίσως περάσει κάποιο λίγο αργότερα. Θα µπορούσαµε όµως να µη µετακινηθούµε καθόλου. Αλλά να κάτσουµε σε ένα σηµείο, επειδή ξέρουµε ότι εκεί για κάποιο λόγο κρατάει ψάρια. Όπως συµβαίνει πχ. σε µια εκβολή ποταµού, ή εκεί που το θαλασσινό µπερδεύεται µε γλυκό νερό, λόγω της ύπαρξης µιας κοντινής πηγής.

Σε τέτοιους τόπους θα συναντήσουµε κυρίως λαβράκια, λίτσες, γοφάρια κ.α. Τα τεχνητά δολώµατα που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε -χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα- είναι συνήθως shallow minnows. Δηλαδή ψαράκια µε µικρή γλώσσα τα οποία κατεβαίνουν λίγα µόλις εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Και έτσι αποφεύγουµε την επαφή τους µε το βυθό και ένα ενδεχόµενο σκάλωµα. Επίσης, µια πολύ σηµαντική κατηγορία τεχνητών δολωµάτων σε αυτό το ψάρεµα, είναι και τα τεχνητά αφρού.

Λασπώδεις παραλίες µε εκβολές.

Τα ψάρια που αναφέραµε νωρίτερα, αλλά και πολλά άλλα, είναι πολύ πιο εύκολο να επιτεθούν στα τεχνητά αφρού ψαρεύοντας σε παραλίες. Όπου ο αµµώδης βυθός εναλλάσσεται µε άµµο, βότσαλα, µονόπετρα ή φυκιάδες. Αφού όλα είναι δεινοί κυνηγοί και συνήθως ενεδρεύουν σε τέτοια σηµεία, µε στόχο τα κεφαλόπουλα και άλλα µικρόψαρα. Οπότε αν είναι εκεί, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σχεδόν αµέσως. Επίσης όταν στοχεύουµε στα λαβράκια, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και σιλικονούχα τεχνητά, από τις απογευµατινές ώρες και προς το βράδυ.

Φυσικά, υπάρχει το ενδεχόµενο να χτυπήσουν ακόµα και µέρα, µάλιστα έχει συµβεί πολλές φορές.  Απλά συνηθίζουµε να τα δουλεύουµε τις πιο «σκοτεινές» ώρες. Τέλος, όταν µερικές φορές τα ψάρια τρώνε µακριά (το διαπιστώνουµε από τα κυνήγια σε σηµεία που δε µπορούν να φτάσουν τα δολώµατά µας). Τα µικρά πλανάκια θα µπορούσαν κάλλιστα να µας λύσουν τα χέρια, επιτυγχάνοντας µεγαλύτερες αποστάσεις βολής.

Σε λιµανάκια και προβλήτες
Ίσως να είναι οι ευκολότεροι τόποι για τα ψαρέµατά µας. Αφού αν το αυτοκίνητό µας δεν είναι ακριβώς δίπλα µας, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι λίγα µέτρα µακριά µας. Ακόµα, έχουµε εύκολη πρόσβαση και πατάµε σε σταθερό έδαφος χωρίς λάσπες, άµµο, βράχια κλπ. Ενώ µπορούµε να επωφεληθούµε και από τα καλά του «πολιτισµού» (περίπτερα, ψητοπωλεία,…), που σίγουρα θα υπάρχουν εκεί κοντά. Επίσης, τα µέρη αυτά φιλοξενούν συνήθως πολλά τοπιάρικα ψάρια, όλες τις εποχές του χρόνου. Και µάλιστα σε µεγάλες ποσότητες λόγω της έντονης παρουσίας µικρόψαρων.

Έναν ακόµα πόλο έλξης για τους κυνηγούς, αποτελούν τα ψάρια που πετούν οι ψαρόβαρκες, εξασφαλίζοντας σίγουρη τροφή για πολλά είδη. Τα οποία ανήκουν στη µόνιµη πανίδα των λιµανιών (πχ. λαβράκια). Το κακό της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα ψάρια δεν τρώνε εύκολα στα τεχνητά µας. Αυτό συµβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως είναι ο έντονος φωτισµός, η αφθονία τροφής. Και φυσικά το εντατικό τους ψάρεµα, αφού γενικά πρόκειται για πολυσύχναστους τόπους. Εδώ µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε όλα τα τεχνητά, αναλόγως µε το βάθος, τον τύπο και τη διαµόρφωση (εσωτερική-εξωτερική) του λιµανιού, την πυκνότητα των ελλιµενισµένων σκαφών. Και φυσικά τα ψάρια στα οποία αποσκοπούµε, οπότε δεν υπάρχουν δολωµατικοί περιορισµοί. Η απόχη κρίνεται απαραίτητη λόγω του ύψους των ντόκων, για να µη λαχταρίσουµε όταν πιαστεί ένα µεγάλο ψάρι.

Συµπέρασµα: Τα λιµανάκια και οι προβλήτες είναι µια πολύ καλή λύση για όσους θέλουν συνδυασµό ψαρέµατος και ανέσεων. Κρατούν σχεδόν πάντα ψάρια, και βέβαια είναι ο ευκολότερος τόπος-τρόπος για ένα ψάρεµα βραχείας διάρκειας. Όταν ο χρόνος µας δεν επιτρέπει κάποια ολοκληρωµένη εξόρµηση.

Στήρα σε βραχώδη τόπο, η οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκε.

Από βραχώδεις ακτές
Στις βραχώδεις ακτές είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγµατα, και χρειάζεται µεγαλύτερη προσοχή. Τα βράχια δεν αστειεύονται και ένα λάθος µπορεί να αποβεί µοιραίο. Από ένα απλό γλίστρηµα και πέσιµο που θα κάνει ζηµιά µόνο στον εξοπλισµό µας. Έως και ένα σοβαρότερο δικό µας τραυµατισµό, προκαλούµενο από ένα κύµα που µας παρέσυρε χτυπώντας µας στα βράχια. Έτσι, καλό θα είναι να φοράµε ορειβατικά µποτάκια για να πατάµε όσο πιο καλά και σταθερά γίνεται. Καπέλο για την αποφυγή ηλίασης, γυαλιά ηλίου για να βλέπουµε καλύτερα ακόµα και µε κόντρα ήλιο, να έχουµε πάντα µαζί µας άφθονο νερό για να µην αφυδατωθούµε. Και στις περιπτώσεις µε πολλά κύµατα και αέρα να φοράµε σωσίβιο γιλέκο.

Κανονικά πρέπει να το φοράµε πάντα, αφού συχνά θα αποδειχτεί απαραίτητο. Αλλά στην Ελλάδα δε συνηθίζεται, γιατί δε µας βολεύει ιδιαίτερα (κάτι σαν το κράνος στις µηχανές ας πούµε…). Τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε ορίζονται από το ύψος της υδάτινης στήλης όπου σκοπεύουµε να αναζητήσουµε τα ψάρια. Τα συνηθέστερα, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, είναι τα πλανάκια και οι σιλικόνες µε λίγο πιο βαριά jigheads, τα vibration. Και ίσως κάποια minnows ή sinking pencils. Ώστε να κατεβαίνουν σχετικά γρήγορα στο επιθυµητό βάθος, να στέκονται στον καιρό, να πετυχαίνουν ικανοποιητικές βολές. Ακόµα και µε αρκετό αέρα και γενικά να µπορούν να ψαρέψουν άνετα.

Λαβράκι σε µικτή παραλία.

Αν και η ποικιλία τύπων και χρωµατικών αποχρώσεων των τεχνητών είναι απολύτως επιθυµητή και χρήσιµη. Δεν πρέπει να το παρακάνουµε µε το φορτίο που θα κουβαλάµε. Μην ξεχνάµε ότι εδώ ο εξοπλισµός µας είναι πολύ πιο λιτός και ελαφρύς από άλλα ψαρέµατα. Για να έχουµε πιο ξεκούραστο ψάρεµα, να µπορούµε να µετακινούµαστε µε ευκολία σε δύσβατα σηµεία και να έχουµε τη δυνατότητα να ψαρέψουµε αρκετές ώρες. Τα ψάρια που θα µας τιµήσουν είναι κυρίως πατόψαρα, κοκάλια, µελανούρια, σκουµπριά, µικρές παλαµίδες και τονάκια, είδη πολύ δυνατά και µαχητικά. Τα οποία µε τόσο λεπτά εργαλεία πραγµατικά θα φτάσουν τον εξοπλισµό µας στα όριά του.

Η αναµέτρηση µε τα παραπάνω αλλά και ακόµα περισσότερα είδη ψαριών, θα απελευθερώσει µεγάλες δόσεις αδρεναλίνης και σε συνδυασµό µε τα όµορφα τοπία. Θα καταχωρήσουν πολύ όµορφες αναµνήσεις στο µυαλό µας. Η εποχή που διανύουµε είναι πολύ καλή ψαρευτικά, και ο ερχοµός του χειµώνα περιορίζει την ανεύρεση εύκολης και άφθονης τροφής στους θηρευτές. Έτσι τα πράγµατα γίνονται πιο εύκολα για εµάς. Ενώ γρήγορα θα διαπιστώσουµε ότι λιγοστεύουν οι ψαριές µε πολλά και µικρά αλιεύµατα. Και έχουµε ψαριές µε λιγότερα µεν, αλλά σίγουρα ποιοτικότερα ψάρια, συνήθως καλού µεγέθους.

Είτε βρεθούµε σε µια αποµονωµένη περιοχή είτε σε ένα πολυσύχναστο λιµάνι, ο σεβασµός στη φύση και τα αλιεύµατα επιβάλλεται. ∆εν αφήνουµε σκουπίδια και απελευθερώνουµε τα µικρά ψάρια, ειδικά αυτά που φυσιολογικά µεγαλώνουν αρκετά. Να θυµάστε πάντα ότι είναι στο χέρι µας να κάνουµε το σωστό για το περιβάλλον και εµάς τους ίδιους. Να περνάτε καλά.

Tags
Light Rock Fishing Ψάρεμα από ακτή Επιλογή Τόπου για Light Rock Fishing [jetpack-related-posts]
Comodo SSL