Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γαβρίλος Κωστάκης

Match Fishing: Λαβράκια στα ρεύµατα, αναζητώντας τις πιο κατάλληλες αρµατωσιές

3 Μαΐου, 2019

Match Fishing: Λαβράκια στα ρεύµατα, αναζητώντας τις πιο κατάλληλες αρµατωσιές

Στο προηγούµενο τεύχος του περιοδικού, µιλήσαµε για το που και πως αναζητούµε τα µεγάλα λαβράκια όταν καρτερεύουν ανάµεσα στα ρεύµατα και προσπαθήσαµε να βρούµε τον κατάλληλο για να τα ψαρέψουµε, εξοπλισµό, ανάλογα µε τη διεύθυνση και τη φορά των εκάστοτε ρευµάτων.

Ωστόσο τα προβλήµατα δεν τελειώνουν εκεί! Ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο απασχολεί όλους όσους ασχολούνται µε τη match τεχνική, είναι η επιλογή της καταλληλότερης -ανά συνθήκη ρεύµατος- αρµατωσιάς. Στο άρθρο αυτό, θα σας παρουσιάσουµε δύο δοκιµασµένες αρµατωσιές για το ψάρεµα του λαυρακιού, τόσο σε ήπια, όσο και σε δυνατά ρεύµατα, µε πολύ καλά αποτελέσµατα κατά το παρελθόν.

Αρµατωσιά για ήπια ρεύµατα
Όταν τα ρεύµατα που επικρατούν στην επιλεγµένη περιοχή δεν είναι έντονα, τότε, αφενός µεν θα έχουµε ένα πιο ήρεµο και ξεκούραστο ψάρεµα, αφετέρου δε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεγελάσουµε αυτά τα παµπόνηρα αρπακτικά! Για το λόγο αυτό, η αρµατωσιά που θα χρησιµοποιήσουµε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτή και διακριτική, δίνοντας στο δόλωµα την ευκαιρία να κινηθεί ελεύθερο µέσα στο νερό. Ξεκινώντας αναλυτικά την περιγραφή, θα επιλέξουµε φελλό διάφανο τύπου stick, συνολικού ερµατίσµατος x+2. Αυτό σηµαίνει ότι, µε το συνολικό ερµάτισµα η αρµατωσιά µας δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 γρ. στο τέλος. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουµε δύο µολυβάκια 0,24 γρ. από την πάνω µεριά του φελλού και άλλα δύο µολυβάκια κάτω από αυτόν, έτσι ώστε να σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος. Κατόπιν, βάζουµε άλλα δύο µολυβάκια 0,24 γρ. σε απόσταση ίση µε δύο µήκη φελλού. Τα µολυβάκια αυτά θα ξεκινήσουν το στρώσιµο της αρµατωσιάς µέσα στο νερό και θα µας βοηθήσουν στο να αποφύγουµε ανεπιθύµητα µπερδέµατα! Σε απόσταση 1,10 µ. θα τοποθετήσουµε άλλα δύο µολυβάκια 0,14 γρ. και θα πραγµατοποιήσουµε την ένωση θηλιά µε θηλιά, της µάνας µε το παράµαλλο.

Για παράµαλλο θα χρησιµοποιήσουµε 1 µέτρο καλής ποιότητας fluorocarbon, µε συνήθη διάµετρο 0,16 χιλ. Aν είµαστε λίγο παραπάνω εξοικειωµένοι µε τη match τεχνική, µπορούµε να ρισκάρουµε επιλέγοντας παράµαλλο 0,14 χιλ., αλλά σίγουρα θα δυσκολευτούµε να βγάλουµε έξω ψάρια άνω των δύο κιλών. Τέλος, στα 40 εκ. από το αγκίστρι θα τοποθετήσουµε ένα πολύ µικρό µολυβάκι 0,07 – 0,05 γρ., το οποίο ίσα- ίσα θα ελέγχει την έντονη κίνηση του δολώµατος, κάνοντάς το πιο εύκολη λεία στα ψάρια. Αν επιλέξουµε να δολώσουµε biggatini, µπορούµε να αφαιρέσουµε το µολυβάκι αυτό εντελώς. Όπως αντιλαµβάνεστε, η συγκεκριµένη αρµατωσιά είναι πολύ «ελαφριά» και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να τη στρώνουµε µέσα στο νερό, ύστερα από κάθε ρίψη! Ο σχεδιασµός της είναι τέτοιος ώστε να προσφέρει ένα βαρύ σύνολο κοντά στο φελλό, ενώ καθώς κατευθυνόµαστε προς το αγκίστρι, το βάρος µειώνεται σταδιακά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουµε να έχουµε εύκολες ρίψεις, στις επιθυµητές αποστάσεις, και παράλληλα το δόλωµα να βυθίζεται µε αργό και οµαλό τρόπο προς το βυθό. Όταν ο αέρας φυσάει κόντρα, η χρήση της συγκεκριµένης αρµατωσιάς είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να την αντικαταστήσουµε! ∆οκιµάστε την τις πρώτες πρωινές ώρες ή στο σούρουπο και εύχοµαι να σας χαρίσει όµορφες συγκινήσεις!

Αρµατωσιά για δυνατά ρεύµατα
Η επιλογή αρµατωσιάς η οποία θα στέκεται ιδανικά µέσα στα ρεύµατα είναι κάτι το υποκειµενικό και το µόνο σίγουρο είναι, ότι καµία αρµατωσιά δε µπορεί να ανταποκριθεί άριστα σε οποιοδήποτε θαλάσσιο αναβρασµό. Σίγουρα, ο καθένας µας έχει το δικό του τρόπο σκέψης και τα δικά του µυστικά πάνω στη δηµιουργία της «τέλειας» αρµατωσιάς. Με µοναδικό γνώµονα την ποσότητα και τη συχνότητα των ψαριών που κατάφερα να πιάσω κάτω από διάφορες συνθήκες ρευµάτων, πιστεύω ότι η συγκεκριµένη αρµατωσιά έχει να µας πει πολλά! Αρχίζοντας την περιγραφή, όταν µιλάµε για έντονα ρεύµατα, το µυαλό µας πάει σε σταθερή αρµατωσιά και µόνο! Έτσι λοιπόν θα κατασκευάσουµε µία αρµατωσιά µε συνολικό µήκος το οποίο δεν θα ξεπερνάει τη µία οργιά, ενώ µεγάλη καινοτοµία αποτελεί η µη χρησιµοποίηση παράµαλλου!

Τοποθετούµε λοιπόν δύο µολυβάκια των 0,24 γρ. σε απόσταση µίας οργιάς από το ελεύθερο άκρο της πετονιάς, περνάµε ένα bodied φελλό x + 4 και στη συνέχεια τον σταθεροποιούµε, τοποθετώντας άλλα τρία µολυβάκια 0,24 γρ. από κάτω του. Η τοποθέτηση µολυβιών και από τις δύο µεριές του φελλού, βοηθάει στο να στέκεται καλύτερα ο φελλός σε κάθετη θέση, κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την ένδειξη των τσιµπιών ακόµα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες! Εν συνεχεία, τοποθετούµε τρία µολυβάκια 0,24 γρ. σε απόσταση 1,5 φορά το µήκος του φελλού και στα 90 εκ. τοποθετούµε µία τορπίλη 1 γρ., την οποία σταθεροποιούµε µε τρία µολυβάκια 0,24 γρ. όπως στο σχήµα. Αφήνοντας απόσταση 75 εκ. πετονιάς από τα παραπάνω µολυβάκια, δένουµε ένα αγκίστρι Νο 8 έως 12 (ανάλογα την εταιρία κατασκευής τους) και η αρµατωσιά µας είναι έτοιµη. Καλό θα είναι να τοποθετήσουµε και εδώ ένα µικρό µολυβάκι 0,14 γρ. λίγο πάνω από το αγκίστρι, για να ελέγχουµε λίγο την κίνηση του ζωντανού δολώµατος. Η συγκεκριµένη αρµατωσιά κρύβει µερικές «λεπτοµέρειες» που θα µας διευκολύνουν κατά την διάρκεια του ψαρέµατος:
•Έχει περιορισµένο µήκος, µε αποτέλεσµα να µπορούµε να την ελέγχουµε. •Καθώς προχωράµε προς το φελλό, οι συστάδες των µολυβιών αυξάνουν σε βάρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να βαραίνουµε την αρµατωσιά συνεχώς και να στέκεται όσο το δυνατόν καλύτερα σε κάθετη θέση ανάµεσα στα ρεύµατα, ενώ συνάµα βυθίζουµε το τµήµα που επιθυµούµε, αφήνοντας µόνο ένα µικρό µέρος να παρασύρεται µαζί µε το δόλωµα. •Τέλος, το ελεύθερο τµήµα στο κάτω µέρος της αρµατωσιάς έχει µήκος 75 εκ., µικρότερο δηλαδή από το αµέσως επόµενο διάστηµα χωρίς προσθήκη βάρους, το οποίο είναι 90 εκ.

Έτσι, ακόµα και αν τα ρεύµατα είναι τόσο έντονα και αλλόκοτα που δεν αφήνουν το δόλωµα να βυθιστεί, τα 75 εκ. δεν είναι µήκος αρκετό για να µπλεχτεί πάνω στις συστάδες των βαριδιών της αρµατωσιάς. Οι παραπάνω δύο τύποι αρµατωσιάς για το ψάρεµα των λαυρακιών, αποτελούν προτάσεις για συνθήκες ήπιων ή ισχυρών ρευµάτων. Ο κάθε τόπος όµως έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ιδιοµορφίες. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να προσαρµόσετε τις αρµατωσιές αυτές στις προδιαγραφές των δικών σας τόπων ψαρέµατος, µέχρι να βρείτε τη χρυσή τοµή!

Tags
Εγγλέζικο Λαβράκια Λαβράκια στα Ρεύματα Match Fishing Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL