Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Πιάστηκε σπάνιο ψάρι - αυστραλέζικο φαγκρί (pagrus auratus) 5 κιλών στο Ιόνιο

19 Οκτωβρίου, 2020

Πιάστηκε σπάνιο ψάρι - αυστραλέζικο φαγκρί (pagrus auratus) 5 κιλών στο Ιόνιο

Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η θάλασσα για τον φίλο και συνεργάτη του περιοδικού Boat & Fishing Στέφανο Γιώτη, όταν στη τελευταία του εξόρμηση έπιασε ένα αυστραλέζικο φαγκρί (pagrus auratus) 5 κιλών στο Ιόνιο

Ένα ψάρι που δεν υπάρχει στις θάλασσες μας και μέχρι τώρα το βλέπαμε σε βίντεο ψαράδων στο youtube από την μακρινή Ωκεανία, και συγκεκριμένα την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Το αυστραλέζικο φαγκρί (pagrus auratus) ή pink snapper όπως είναι το κοινό του όνομα, πιάστηκε πριν λίγες ημέρες, στη θαλάσσια περιοχή Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Ο Στέφανος Γιώτης με την παρέα του, γύρω στις 10:00 το πρωί, ψάρευαν ζόκα σε βάθος 58 μέτρων με δόλωμα καλαμάρι. Το βυθόμετρο χτυπούσε ένα κοπάδι με τσαούσια, αντίστοιχου μεγέθους με το συγκεκριμένο ψάρι.

Τόσο το strike, όσο και η αντίσταση του κατά την ανάκτηση έμοιαζε σαν ένα κοινό τσαούσι, και μόνο όταν ο «αυστραλός» μπήκε στην απόχη είδαν πως πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος.

Το ψάρι ζύγιζε 4.600 gr. Μάλιστα υπάρχει και το στιγμιότυπο του strike και της μάχης από το βυθόμετρο.

Φυσικά το ψάρι αυτό δεν υπάρχει στη Μεσόγειο και η ύπαρξη του στη περιοχή προφανώς και οφείλεται στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το μήκος του pagrus auratus – snapper μπορεί να φτάσει τα 90 cm και το βάρος των 8-9 kg. Είναι ένα βενθοπελαγικό είδος, δηλαδή ζει κοντά στο βυθό σε ανοιχτά νερά και σε διαφορετικούς τύπους βυθού (βραχώδεις, αμμώδεις ή ποσειδωνίες λιβάδια) σε βάθη που κυμαίνονται από 30 έως 250 μέτρα. και συχνά κάτω από 150 m. βάθος. Είναι ένα παμφάγο είδος που τρέφεται κυρίως με βενθικά καρκινοειδή, ψάρια και μαλάκια.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο άμεσο μέλλον, να δούμε στα αγκίστρια μας και ένα άλλο είδος, που είναι γνωστό στο κύκλο των ψαράδων σαν το Ιαπωνικό φαγκρί όπου και καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας. Το Pagrus major, ή red seabream (Ιαπωνική τσιπούρα), ή αλλιώς madai όπως είναι γνωστό στην Ιαπωνία ψαρεύεται μετά μανίας και πολλές τεχνικές ψαρέματος αφορούν αποκλειστικά αυτό το είδος (βλέπε tai rubber). Θεωρείται στην Ιαπωνία σαν πρώτης ποιότητας ψάρι που σερβίρεται συχνά την Πρωτοχρονιά και σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι.

Tags
Ψαριά Σύβοτα Είδη Ψαριών Κόκκινα Ψάρια Διαφορετική Ψαριά pagrus auratus Στέφανος Γιώτης
Comodo SSL