Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Στεργιόπουλος

Ψάρεμα από ακτή: Γιατί να προτιμήσω το Light Shore Jigging

23 Οκτωβρίου, 2023

Ψάρεμα από ακτή: Γιατί να προτιμήσω το Light Shore Jigging

H βασικότερη, ίσως, ερώτηση που θα απευθύνει ένας νέος Shore Jigger, έχει να κάνει µε τον εξοπλισµό που θα χρειαστεί για να ξεκινήσει τη τεχνική αυτή.

Λίγο-πολύ, έχουν δηµιουργηθεί κάποια συγκεκριµένα πρότυπα εξοπλισµού, που καλύπτουν τις απαιτήσεις για τον περισσότερο κόσµο. Ωστόσο, προσωπικά πάντα  πίστευα πως η καλύτερη επιλογή,  τουλάχιστον για αρχή, πρέπει να αποτελείται από ένα σετ Light Shore Jigging.

Πριν επεκταθούµε στους λόγους, να πούµε ότι Light Shore Jigging µπορούµε να κάνουµε µε τα σετ τα οποία δουλεύουν ικανοποιητικά πλάνους από 20 έως 60γρ. Η ποικιλία του εξοπλισµού είναι µεγάλη. Έτσι, µπορεί να έχουµε ένα σετ Spinning που δουλεύει καλά πλάνους 40γρ. και να είναι πανάλαφρο, ή ένα σετ Shore Jigging που αποδίδει εξαιρετικά στα ίδια γραµµάρια και το βάρος του είναι αρκετά µεγαλύτερο. Όµως, οι δυνατότητες του ενός σε σύγκριση µε το άλλο, διαφέρουν πολύ.

Γενικά, καλό είναι να έχουµε ένα εξειδικευµένο καλάµι Light Shore Jigging µε jig weight max 60gr και ένα κατάλληλο µοτέρ, βάρους 350 έως 450γρ. Τα σετ spinning, ακόµη και αν δουλεύουν πολύ καλά έναν πλάνο, δεν φτιάχτηκαν γι’ αυτή τη δουλειά και το πιο πιθανό είναι να τους κάνει ζηµιά η συχνή χρήση του, οπότε προτείνονται µόνο για λύση στιγµής.

Σε αυτό, φυσικά, να προσθέσουµε την αρκετά µεγαλύτερη δύναµη που διαθέτουν τα σετ Light shore jigging, άρα και τις µεγαλύτερες πιθανότητες να βγάλουµε κάποιο αξιόλογο αλίευµα που θα µας τιµήσει.

ΓΙΑΤΙ LIGHT SHORE JIGGING;
Εύκολο και ΞεκούραστοΤο να µάθουµε να ψαρεύουµε και να δώσουµε ζωή σε ένα µικρό πλανάκι, είναι πολύ πιο εύκολο σε σύγκριση µε ένα βαρύτερο σετ και µεγαλύτερους πλάνους. Χρειαζόµαστε λιγότερα περιθώρια δύναµης, κουραζόµαστε λιγότερο, άρα τον περισσότερο χρόνο που  ψαρεύουµε καταπονούµαστε λιγότερο και αποδίδουµε καλύτερη πλεύση.

Αντιλαµβανόµαστε καλύτερα την κίνηση και τις απαιτήσεις της τεχνικής. Εν ολίγοις, ψαρεύουµε πιο σωστά και αντιλαµβανόµαστε τις απαιτήσεις  πιο εύκολα. Όταν ψαρεύουµε πιο σωστά, θα µας τιµήσουν περισσότερα αλιεύµατα.

∆ιακριτικόΤο Light Shore Jigging περιλαµβάνει ψάρεµα µε λεπτότερα εργαλεία. Μικρότερες διαµέτρους νήµατος και παράµαλλου, µικρότερα αγκίστρια, όλα γίνονται πιο διακριτικά. Αν συνυπολογίσουµε ότι είναι πιο εύκολο να αποδώσουµε σωστότερη κίνηση, γινόµαστε πιο δελεαστικοί στα υποψήφια αλιεύµατά µας.

Αποδοτικό | Στην προσπάθειά µας να προσοµοιώσουµε καλύτερα τα µικρά ψαράκια µε τους πλάνους µας, έχει µεγάλη σηµασία το µέγεθος του πλάνου ανά εποχή. Έτσι,  ιδίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, κυκλοφορούν κυρίως µικρά ψάρια, γόνος. Αυτά αποτελούν στόχο ακόµη και των πολύ µεγαλύτερων  κυνηγών.

Με το Light Shore Jigging, για τη χρονική περίοδο από Ιούνιο µέχρι Οκτώβριο, τα µικρότερα πλανάκια είναι πιο δελεαστικά σε σύγκριση µε τους µεγαλύτερους πλάνους.

∆ιασκεδαστικό | Σε συνδυασµό των παραπάνω, ψαρεύουµε πιο ευχάριστα, εύκολα και ξεκούραστα. Αποτελέσµατα, αναµενόµενα καλύτερα. Λιγότερες δεσµεύσεις µε το µέρος, καθότι τα ρηχότερα κοµµάτια µπορούν να ψαρευτούν. Οπότε δεν αναγκαζόµαστε να περιοριζόµαστε σε πιο αποµακρυσµένα, βαθύτερα µέρη, απλά απολαµβάνουµε το ψάρεµα χωρίς πολύ ταλαιπωρία!

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Φυσικά, δεν µας κάνει πάντα το light Shore Jigging, δεν θα µπορούµε να το χρησιµοποιούµε σωστά πάντα. Ένας λόγος που δεν θα επιλέξουµε το light shore jigging, έχει σχέση µε τις συνθήκες που συνήθως επικρατούν στους τόπους που ψαρεύουµε. Έτσι, αν έχει πολλά ρεύµατα, είτε δυνατούς αέρηδες, αυτόµατα η εξάσκηση του LSJ είναι πιο δύσκολη. Επίσης, το διάστηµα από Νοέµβρη έως Μάη, ίσως χρειαζόµαστε µεγαλύτερους πλάνους για τα αλιεύµατά µας. Χωρίς να είναι κανόνας, απλά ακολουθούµε τις προτιµήσεις των ψαριών και αξιολογούµε τα δεδοµένα.

ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ;
Με µια φράση: Ό,τι και στο κανονικό Shore Jigging! Άλλωστε το 95% των ψαριών που θα τύχει να µας τιµήσουν, βγαίνει και µε light εξοπλισµό. Ιδανικά, όµως, κυνηγόψαρα που ανταποκρίνονται στις νευρικές κινήσεις των πλάνων, όπως µανάλια, τονοειδή, παλαµίδες, λούτσοι, σούροι, καραγκίδες και φυσικά κυνηγοί-λαµπούκες-λαπόρδες.

Όσο για τις πονηρές κυρίες του βυθού, τις συναγρίδες, πάντα θα υπάρχουν εκεί να µας κάνουν την έκπληξη. Για τα µαύρα, τουλάχιστον αυτά ενός σεβαστού και κρατήσιµου µεγέθους, έχουµε, αντικειµενικά, ένα µεγαλύτερο βαθµό δυσκολίας, γιατί είναι πιο δύσκολο να προλάβουµε το βράχωµα ενός αξιόλογου αλιεύµατος, εκτός και αν πετύχουµε κάποιο σε ρηχό κοµµάτι.

ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ LIGHT SHORE JIGGING ΜΕΓΑΛΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ;
Συνήθως, οι περισσότεροι φίλοι που ασχολούνται µε το Shore Jigging ονειρεύονται ψάρια τρόπαια. Με εξοπλισµό Light Shore Jigging, τι θα κάνουµε όµως;

Καταρχάς, να πούµε πως ακόµη και τα πολύ µεγάλα αλιεύµατα που θα τύχει να συναντήσουµε, µπορεί να χτυπήσουν και στο µικρότερο, ίσως, πλάνο που θα έχουµε µαζί µας, αρκεί φυσικά να τον δουλεύουµε σωστά και να προσοµοιώνει κάτι που συνηθίζει να κυνηγάει και να τρώει το µεγάλο αυτό αλίευµα.

Από κει και πέρα, άπαξ και πάρουµε το πολυπόθητο χτύπηµα, η µάχη µε ένα πολύ δυνατό ψάρι θέλει προσοχή. Σε ένα λιµάνι, έχουµε πολύ σοβαρές πιθανότητες να βγούµε νικητές. Στα βράχια, αν έχουµε επιλέξει ένα σωστό σηµείο, µπορούµε να τα καταφέρουµε, αν και αντικειµενικά είναι πιο δύσκολο.

Μην ξεχνάµε, όµως, πως επειδή το σετ είναι πιο ξεκούραστο, θα είµαστε και εµείς πιο άνετοι, µε πιο καθαρό µυαλό, χωρίς να εξαντλούµε τις δυνάµεις και τις δυνατότητές µας, λαµβάνοντας σωστότερα δύσκολες αποφάσεις στα λίγα λεπτά µιας πολύ δυνατής µάχης. Με ένα συµβατικό και πιο δυνατό σετ Shore Jigging, αυτά είναι πιο δύσκολο να συµβούν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι µας. Όσο δυνατό ή καλό εξοπλισµό και αν έχουµε, αν δεν δώσουµε το 100% που µπορούµε από τον εαυτό µας, η τύχη ίσως να µην είναι µε το µέρος µας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση µπορούµε!

ΤΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ;
Αναφέραµε ήδη ένα καλάµι περίπου στο εύρος 20 µε 60γρ., εξειδικευµένο στην τεχνική. Μοτέρ γρήγορο µε ανάκτηση 100+ cm ιδανικά, αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι αξιόπιστο. Μη φοβηθούµε να βάλουµε πάνω µεγάλο µοτέρ, κατηγορία 5000-6000, ιδίως αν παίζουµε κυρίως πλάνους 40-60γρ. Όσο για το νήµα, αν είµαστε χαµηλά, στα 20 µε 40γρ., θα πρότεινα PE1.2 µε 1.5 το πολύ, ενώ αν πάµε στα 40 µε 60γρ. κυρίως, το PE1.5 µε 2 είναι πιο λογική επιλογή. Παράµαλλο, όµως, τι πρέπει να βάλουµε;

Θα αφιερώσουµε ξεχωριστή παράγραφο γι’ αυτό το µέρος του εξοπλισµού, καθότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέµα στις επιλογές µας. Γενικά, για τα µικρότερα πλανάκια των 20-40γρ., καλό είναι να δοκιµάζουµε ένα παράµαλλο στα 0.33 έως 0.40mm, και για πλάνους 40-60γρ., τα 0.40 µέχρι 0.48mm είναι καλά.

Την τελική επιλογή θα την καθορίσει αυτό που έχουµε αναφέρει παλαιότερα: Όσο πιο καθαρά νερά, τόσο πιο λεπτό παράµαλλο βάζουµε και αντίστροφα.

Να προσθέσουµε, όµως, πως αν τα βράχια είναι δύσκολα και αιχµηρά (αν µάλιστα συνδυάζονται και µε θολά νερά, το πρόβληµα είναι ένα παραπάνω), καλό είναι να ανέβουµε σε διάµετρο κι άλλο. Προσέχουµε, βέβαια, να µη σκαλώνουµε, γιατί θα έχουµε απώλειες, κάποιες ακόµα και στο νήµα, αφού θα έχουµε κοψίµατα στον κόµπο ένωσης νήµατος-παράµαλλου, ή κάπου αλλού επάνω του, ίσως σε ένα αδύνατό του σηµείο.

Για παράδειγµα, ακόµη και αν έχουµε νήµα PE1.5, είναι πολύ καλό να βάλουµε παράµαλλο 0,50mm και παραπάνω, αν πιστεύουµε πως θα µας χρειαστεί στις αντίστοιχες συνθήκες. Ίσως µόνο να χρειαστεί να περιορίσουµε λίγο το µήκος του, για να µειωθεί η αντίστασή του στο νερό και να µη µας χαλάει τη πλεύση.

Τέλος, όσον αφορά στη σκληρότητα των παράµαλλων, προτιµούµε τα µαλακά, καθώς είναι πιο ασφαλής επιλογή και θα µας βοηθήσει. Σκληρό θα βάλουµε αν είµαστε αποφασισµένοι, ξέροντας ότι θα αναµετρηθούµε µε δύσκολα ψάρια.

ΤΙ Ι∆ΙΑΙΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
Θα λέγαµε πως πρέπει να δώσουµε βάση σε 3 σηµεία.

Το πρώτο είναι η φθορά των κόµπων και του εξοπλισµού, καθότι τα εργαλεία µας είναι λεπτότερα και οι καταπονήσεις παραµένουν υψηλές. Πρέπει να έχουµε συνεχώς το νου µας, ακόµη και κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος, γιατί µια µικροφθορά δεν συγχωρείται εύκολα.

Το δεύτερο είναι το µέρος που θα επιλέξουµε να ψαρέψουµε. ∆εν θέλουµε πολύ βαθιά νερά, µέχρι 20, άντε 25 µέτρα είναι µια χαρά. Επίσης, όχι δύσκολες συνθήκες, γιατί είναι σίγουρο πως δεν θα µπορέσουµε να ψαρέψουµε καλά.

Το τρίτο είναι το ξενέρισµα του αλιεύµατος. Αποφεύγουµε, λοιπόν, να σηκώνουµε τα αλιεύµατα µε το καλάµι µας και προτιµούµε κατά κύριο λόγο µια καλή απόχη ή έστω ένα γάντζο. Αν έχουµε γάντζο, θέλουµε να διαθέτει λεπτές και πολύ αιχµηρές ακίδες, για να ανταποκριθεί καλύτερα στα πιο ελαφριά αλιεύµατα που δεν θα µπορούµε να σηκώσουµε µε το καλάµι.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το Light Shore Jigging, πάντα πιστεύαµε πως αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για το σπουδαίο κόσµο του Shore Jigging. Πιο εύκολο ψαρευτικά, πιο αποδοτικό, βοηθάει να έχουµε µια πιο οµαλή µετάβαση στο κόσµο των πλάνων και να εξερευνήσουµε σταδιακά τις δυνατότητές µας, να δούµε που είµαστε διατεθειµένοι να φτάσουµε.

∆ουλεύει καλύτερα και σε ρηχότερα µέρη, δεν θα κουράσουµε τον καρπό µας, θα πιάσουµε πιο εύκολα το νόηµα των πλάνων. Οι συγκινήσεις είναι µπροστά µας, παίρνουµε το σετ και πάµε για χάζι!

Tags
Shore Jigging Ψάρεμα από ακτή Εξοπλισμός για Shore Jigging LIGHT SHORE JIGGING
Comodo SSL