Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Συρίγος

Sinking Pencils: Τεχνητά spinning. Γιατί να τα επιλέξω

8 Νοεμβρίου, 2023

Sinking Pencils: Τεχνητά spinning. Γιατί να τα επιλέξω

Στο σηµερινό άρθρο, θα ασχοληθούµε µε µια κατηγορία τεχνητών δολωµάτων που δεν έχει κερδίσει αρκετό χώρο στα ράφια των καταστηµάτων, και συνεπώς δεν καταλαµβάνει σηµαντική θέση στις κασετίνες των Ελλήνων spinner.

Αυτό µπορεί να ωφελείται κατά ένα µεγάλο ποσοστό στη «ρετσινιά» που τα χαρακτηρίζει ως δύσχρηστα τεχνητά. Όντως είναι τεχνητά που θέλουν κατά αποκλειστικότητα τη δική µας παρέµβαση προκειµένου να αποκτήσουν ζωή. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή τους, αφού δεν διαθέτουν γλώσσα που θα δώσει στο τεχνητό µας κάποια κίνηση µε µια απλή ανάκτηση.

Σίγουρα, δεν είναι ένα τύπος τεχνητού δολώµατος µε το οποίο θα µπορούσε να ασχοληθεί κάποιος spinner στα πρώτα του βήµατα, αλλά ούτε και απαγορευτικό ή απλησίαστο για πάντα. Αντίθετα, µε λίγη εξοικείωση τα βυθιζόµενα pencils µπορούν να γίνουν ένα αγαπηµένο, πολύ επιτυχηµένο εργαλείο.

Αυτό θα προσπαθήσω να σας µεταφέρω σε τούτο το άρθρο, όπως επίσης και έναν από τους λόγους που µε έκαναν να ασχοληθώ λίγο παραπάνω µε το συγκεκριµένο τύπο τεχνητού δολώµατος.

H ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ
Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ακόµα ήµουν στα πρώτα µου βήµατα, είχα πάει µια σχετικά κοντινή εξόρµηση σε ένα πολυσύχναστο λιµανάκι της Λέσβου. Ο εξοπλισµός µου τότε δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όπως πλούσια δεν ήταν και η συλλογή µε τα τεχνητά που είχα στην κασετίνα µου, αλλά και οι τεχνικές µου γνώσεις πάνω στο spinning.

Οπότε για να εµπλουτίσω τις τεχνικές µου γνώσεις, εκτός από πολύ διάβασµα και µελέτη σε βίντεο, προσπαθούσα να περνάω χρόνο δίπλα στη θάλασσα, ώστε να µάθω και να κατανοήσω ακόµα περισσότερα πράγµατα για την τεχνική, στην πράξη αυτή τη φορά.

Έτσι λοιπόν, σε µια τέτοια βόλτα που έκανα, συνάντησα έναν τύπο που µου φαινόταν αρκετά ψαγµένος µε τη συγκεκριµένη τεχνική. Στην αρχή απλά παρατηρούσα τον τρόπο που έριχνε και τις κινήσεις που έκανε µε τον εξοπλισµό του. Μετά άρχισα να αναρωτιέµαι για κάποιες κινήσεις που έβλεπα να κάνει καθώς και δεν τις είχα δει κάπου, τουλάχιστον στα βίντεο και στα άρθρα που διάβαζα για τα minnows τεχνητά.

ΤΕΧΝΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΩΣΣΑ
Αργότερα, παρατηρώντας καλύτερα το τεχνητό που κρεµόταν από την παραµάνα του, είδα πως πρόκειται για κάτι πολύ παράξενο, χωρίς γλώσσα. Στην όψη έµοιαζε σαν ζαργάνα, µε κόκκινες σαλαγκιές και µια πολύ µυτερή κόκκινη µύτη. Η αλήθεια είναι πως ντράπηκα να ρωτήσω ποιο τεχνητό είναι αυτό, καθώς δεν είχαµε πιάσει καν την κουβέντα µε το φίλο µέχρι στιγµής. Έτσι, το προσπέρασα και απλά αποθήκευσα την εικόνα του τεχνητού στο µυαλό, για να το ψάξω αργότερα.

Στη συνέχεια της αλιευτικής µας συνύπαρξης στον ίδιο τόπο, συνειδητοποίησα πως το καλάµι του είχε λυγίσει για τα καλά, ενώ ακολούθησε ο δυνατός ήχος από τα φρένα του µηχανισµού που ξετυλίγονταν ταράζοντας την ηρεµία που επικρατούσε στο λιµανάκι.

Άφησα αµέσως κάτω τον εξοπλισµό µου κι άρχισα να τρέχω προς το µέρος του για να τον βοηθήσω µε την απόχη. Πριν προλάβω όµως να φτάσω εκεί, ο φίλος είχε βγάλει ήδη ένα καφέ στρουµπουλό ψάρι, το οποίο έµοιαζε µε εξωγήινο στα µάτια µου, καθώς στην τεχνική του casting που έκανα πριν ασχοληθώ µε την τεχνική του spinning, δεν είχα ποτέ µου την ευκαιρία να το συναντήσω.

Το ψάρι ήταν µια στήρα, από ότι µου είπε ο καινούριος φίλος που µόλις είχα κάνει, ο Νίκος ∆ουµπάς. Αφού το είδα και έµαθα περί τίνος πρόκειται, έβγαλε µε προσοχή το τεχνητό πάνω από το ψάρι και το άφησε να συνεχίσει τη ζωή του και τον αναπαραγωγικό του κύκλο.

Μετά από αυτό, κάτσαµε σε µια άκρη και πιάσαµε την κουβέντα για τεχνικά θέµατα, αλλά περισσότερο για το συγκεκριµένο τεχνητό που είχε µπει για τα καλά στο µυαλό µου και δεν έλεγε να ξεκολλήσει.

Μου έδειξε την κασετίνα του και είδα αρκετά τεχνητά που δεν είχαν γλώσσα, τα περισσότερα από αυτά αρκετά βαριά. Τότε µου εξήγησε πως πρόκειται για sinking pencil τεχνητά, «λίγο δύσκολα στο χειρισµό τους» µου είπε «αλλά αν το βρεις Παναγιώτη, θα τα ερωτευτείς».

Έτσι και έγινε. Επιστρέφοντας σπίτι µου, άρχισα να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριµένο τύπο τεχνητού. Άρχισα να ανακαλύπτω πως δεν ήταν κάτι άγνωστο για τα ελληνικά νερά, καθώς πολλοί γνωστοί spinners είχαν κάνει θαύµατα µε αυτό το τεχνητό που έµοιαζε µε ζαργάνα και δεν είχε γλώσσα.

εν µπορώ να αναφέρω την µάρκα του συγκεκριµένου τεχνητού, αλλά αυτό που µπορώ να πω είναι πως συνεχίζει να κάνει θαύµατα και να κρατάει αρκετά γνωστά τα sinking pencil τεχνητά στην Ελλάδα.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ Sinking Pencils
Όπως ήταν αναµενόµενο, ύστερα από όλα αυτά ξεκίνησα να προβληµατίζοµαι µε την ανάκτηση των συγκεκριµένων τεχνητών. Όχι µόνο για τον τρόπο που θα τους δώσω ζωή, αλλά και µε τον αν αυτός ο τρόπος όντως δουλεύει στα sinking pencils.

Αυτή είναι και η µεγαλύτερη δυσκολία άλλωστε στην τεχνική του spinning και τα παρακλάδια του: το ότι δεν µπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος ότι κάνεις το σωστό. Βέβαια, αν είσαι από τους spinners που τους αρέσουν οι πειραµατισµοί, σύντοµα θα βγάλεις κάποια αποτελέσµατα για τους πιο αποδοτικούς τρόπους ανάκτησης.

Κάτι που µου έκανε εντύπωση και το οποίο ανακάλυψα στην πορεία της διαδροµής µου µε τα sinking pencil τεχνητά, ήταν πως ο τρόπος ανάκτησης διαφοροποιείται ανάλογα µε το σχήµα τους.

ηλαδή µια ανάκτηση που φέρνει  επιτυχίες µε το «χ» τεχνητό, ίσως να µην αποδώσει τόσα καλά στο «ψ». Όποτε το καλύτερο που θα µπορούσα να κάνω, είναι να σας µεταφέρω τις κύριες ανακτήσεις που συνήθως δουλεύουµε τα sinking pencils, και αφού αποκτήσετε µια καλύτερη σχέση µαζί τους, περνάτε και στο επόµενο στάδιο.

Ανακτήση 1: Slow Jerk
Μια ανάκτηση που θα συναντήσουµε αρκετά συχνά σε τεχνητά αυτού του τύπου, πραγµατοποιείται µε τη χρήση slow jerk.
Στην ουσία, αυτό που κάνουµε είναι να αφήσουµε το τεχνητό µας να κατέβει στο βάθος που εµείς επιθυµούµε, και ύστερα να ξεκινήσουµε κατακόρυφα, µακρόσυρτα χτυπήµατα/ανακτήσεις µε το καλάµι µας, µε έναν αρκετά αργό ρυθµό, όπου οι επαναλήψεις δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τις τρεις κάθε φορά.

Βέβαια, αυτό µπορεί να αλλάξει ανάλογα µε το µέρος και τα ψάρια που ψάχνουµε. Ο ρυθµός ανάκτησής µας θα πρέπει να είναι µέτριας έντασης, ενώ οι παύσεις ανάµεσα στα jerks κρίνονται απαραίτητες για την επιτυχία.

Αυτό συµβαίνει διότι το ίδιο µας το τεχνητό αποδίδει καλύτερα κατά την πτώση του προς το βυθό και λιγότερο κατά το ανέβασµά του προς την επιφάνεια.

Ανακτήση 2: Walk the dog
Ένας δεύτερος τρόπος ανάκτησης που πλέον έχει κλέψει την καρδιά µου και τείνει να γίνει από τις βασικές µου ανακτήσεις, είναι το walk the dog. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να συνεργάζεται και το τεχνητό µας, και να µας επιτρέπει να βγάλουµε τη συγκεκριµένη πλεύση. Το µόνο που έχουµε να κάνουµε, είναι να δουλέψουµε το sinking pencil σαν να έχουµε στα χέρια µας ένα τεχνητό επιφανείας wtd.

∆ηλαδή αφού πέσει το τεχνητό µας στο νερό, κατεβάζουµε την κορυφή του καλαµιού µας προς την επιφάνεια της θάλασσας και ξεκινάµε συνεχόµενα και κοφτά χτυπήµατα. Η ένταση της ανάκτησης µας θα πρέπει να είναι ανάλογη και προσαρµοσµένη έτσι ώστε να µην αφήνουµε να δηµιουργούνται κενά στο νήµα µας, αλλά και να µην χάνουµε την επαφή µας µε το τεχνητό.

Είναι µια σχετικά δύσκολη ανάκτηση, όχι τόσο σε τεχνικό κοµµάτι, όσο στο συγχρονισµό που πρέπει να έχουµε µε το καλάµι και το µηχανισµό µας.

Ανακτήση 3: Jerk κοντά στο βυθό
Για το τέλος άφησα µια ανάκτηση που δουλεύω κυρίως όταν θέλω να ψάξω χαµηλά στο βυθό, για ψάρια που ζουν σε αυτή την ζώνη και σπάνια θα ανέβουν πιο ψηλά για να τραφούν. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αφήσουµε το τεχνητό µας να πάει στο επιθυµητό βάθος και αµέσως µετά να φέρουµε την κορυφή του καλαµιού µας σε κάθετη ή πλάγια θέση, ξεκινώντας χτυπήµατα µέτριας έντασης.

Εδώ δεν θέλουµε πολλές επαναλήψεις, καθώς σκοπός µας είναι να κρατήσουµε το τεχνητό µας όσο το δυνατόν πιο χαµηλά στο βυθό, οπότε ένα-δύο χτυπήµατα τη φορά είναι αρκετά. Η ένταση της ανάκτησής µας θα είναι αργή, ενώ κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να την προσαρµόσουµε και σε µέτρια.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
Ένας από τους αρχικούς µου προβληµατισµούς καθώς έµπαινα στην κατηγορία των sinking pencils, ήταν για ποιο λόγο να τα επιλέξω.

Η αλήθεια είναι ότι είδα παρά πολλά βίντεο και διάβασα παρά πολύ γύρω από τα συγκεκριµένα τεχνητά, αλλά δεν µου αρκούσε µόνο η αποδοτικότητά τους. Εντάξει, βγαίνουν ψάρια µε τα sinking pencils, αλλά δεν είναι τα µοναδικά τεχνητά που βγάζουν ψάρια.

Έχουµε δει πως πίσω από σχεδόν όλους τους τύπους τεχνητών δολωµάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχει µία µεγάλη αρθρογραφική δουλειά και πληθώρα από βίντεο που τα συνοδεύουν. Οπότε έπρεπε να ψάξω να βρω κάποιους λόγους που θα µε έκαναν να ασχοληθώ σοβαρά µε αυτά τα τεχνητά και η αλήθεια είναι πως δεν δυσκολεύτηκα και παρά πολύ.

Α. Ένας από τους λόγους που θα πρότεινα σε κάποιον να ασχοληθεί µε τη συγκεκριµένη κατηγορία τεχνητών δολωµάτων, είναι ότι µπορεί να ψάξει όλη την υδάτινη στήλη. Βέβαια, θα µπορούσε να πει κάποιος ότι και µε τα πλανάκια µπορούµε να το κάνουµε ή ακόµα καλύτερα µε τις σιλικόνες. Όµως, δεν είναι το ίδιο µε τα pencils και φυσικά ο τρόπος που δουλεύει ο κάθε τύπος τεχνητού είναι τελείως διαφορετικός.

Β. Το αµέσως επόµενο πράγµα που µου έρχεται στο µυαλό, είναι οι αποστάσεις που µπορούν να καλύψουν. Πόσες φορές θέλουµε να φτάσουµε το τεχνητό µας λίγο πιο µακριά, εκεί που έχουµε δει να τρώνε τα ψάρια, και δεν γίνεται; Με αυτό το τεχνητό µπορούµε να το καταφέρουµε, µιας και µας προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα ακόµη και σε µικρά µεγέθη. Τι άλλο να ζητήσουµε δηλαδή; Φανταστείτε να τρώνε οι παλαµίδες και εµείς να µπορούµε να τις φτάσουµε µε ένα pencil µόλις οκτώ εκατοστών…

Γ. Για το τέλος κράτησα ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του, καθώς θα µιλήσουµε για τις καιρικές συνθήκες. Κακά τα ψέµατα, αν θέλουµε επιτυχίες πρέπει να πάµε κάπου που δεν φτάνει εύκολα ο άλλος, αλλά και µε άγριους καιρούς. Για παράδειγµα, τα περισσότερα και καλύτερα ψάρια, τα έχω πάρει µε κόντρα άνεµο. Πράγµα που δυσκολεύει τα τεχνητά µας να φτάσουν εκεί που θα µπορούσαν, και από την άλλη περιορίζουν και εµάς σε κοντινές αποστάσεις.

Με τα συγκεκριµένα όµως τεχνητά δεν υπάρχει το ίδιο πρόβληµα, καθώς δεν επηρεάζονται από δύσκολες καιρικές συνθήκες εύκολα. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και από το σχήµα του τεχνητού µας, καθώς δεν έχουν όλα την ιδία αεροδυναµική.

Συνοψίζοντας, αν είσαι ένας spinner που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ίσως ήρθε η ώρα να µπεις και εσύ στον µαγικό κόσµο των sinking pencils. Αν έχεις ήδη µπει, τότε πιστεύω πως και εσύ έχεις ανακαλύψει ένα µοναδικό κόσµο και τον έχεις µοιραστεί µε κάποιον φίλο σου.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Θα κλείσω το άρθρο λέγοντας πως ο σεβασµός προς τη θάλασσα και τα πλάσµατά της, είναι κάτι που µας κάνει ξεχωριστούς και µας διαφοροποιεί από τη µάζα. Αναλάβετε λοιπόν τις ευθύνες σας, και µην γυρνάτε την πλάτη στην γαλανή που µας ξεκουράζει και µας ξεφορτώνει από όλα µας τα προβλήµατα. Έφτασε η ώρα που µας έχει ανάγκη και µας ζητά µε τον τρόπο της να τη βοηθήσουµε. Αλήθεια, εσύ τι θα κάνεις;

Tags
ανάκτηση wtd Spinning Τεχνικές Ανάκτησης wtd τεχνητά spinning Sinking Pencils Slow Jerk
Comodo SSL