Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Spinning: Light Rock Fishing

13 Ιουλίου, 2022

Spinning: Light Rock Fishing

Το light rock fishing αποτελεί τη νέα τρέλα στο ψάρεµα από την ακτή. Ανεξαρτήτως µεγέθους του αλιεύµατος,ο τρόπος σύλληψης µε το τεχνητό δόλωµα, η ποικιλία ειδών που απευθυνόµαστε, οι λεπτοί και επιδέξιοι χειρισµοί, ο υψηλής ποιότητας εξοπλισµός και φυσικά το Catch & Release (απελευθέρωση του ψαριού), δίνουν στο ψάρεµά µας µία άκρως αθλητική διάσταση!

Έτσι θα τολµούσαµε να πούµε ότι η LRF είναι η «γκουρµέ τεχνική» του spinning, και για όλους αυτούς τους λόγους εξαπλώνεται πυρετωδώς! Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούµε στις βασική έννοια του LRF, και σύντοµα θα ακολουθήσουν άρθρα που θα αναλύουν κάθε λεπτοµέρεια. Τα τελευταία χρόνια, το LRF έχει πλέον καθιερωθεί στον χώρο του spinning και έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Είναι στην ουσία µια πολύ ελαφριά µορφή spinning που γίνεται µε έξτρα light εξοπλισµό και πολύ µικρά, ελαφριά τεχνητά δολώµατα, τα οποία µοιάζουν µικρογραφίες σε σχέση µε τα συνηθισµένα µεγέθη.

Είναι µια καθαρά αθλητική τεχνική, όπου σκοπός της είναι η διασκέδαση και οι δυνατές συγκινήσεις, µεγιστοποιώντας το χρόνο µάχης µε το θήραµα λόγω λεπτών εργαλείων και ελαφρού εξοπλισµού. Επίσης, το πως θα ξεγελάσουµε και θα φέρουµε στα τεχνητά µας όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, γίνεται µε στόχο πολλές φορές ψάρια µη αρπακτικά, ενώ µε άλλες τεχνικές δύσκολα θα καταφέρναµε κάτι τέτοιο.

Μιλάµε για ένα είδος ψαρέµατος που κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε µικρά ή µεσαία ψάρια, οπότε για κάποιον συνειδητοποιηµένο και µε αυτοσεβασµό ψαρά είναι κατά 90% catch and release (c&r), εκτός από κάποιες εξαιρέσεις αφρόψαρων και γενικά ψαριών µε όχι και ιδιαίτερα µεγάλο τελικό µέγεθος κατά την ενηλικίωση, όπου επαφίεται στην κρίση µας πόσα θα κρατήσουµε και πόσα θα απελευθερώσουµε.

Βέβαια κάποιες φορές έχουµε την ευχάριστη έκπληξη να ξεγελάσουµε και κάποιο ψάρι µεγάλου µεγέθους, και κατά συνέπεια τρόπαιο σε σχέση µε τον εξοπλισµό µας. Η τεχνική αυτή βρίσκει εφαρµογή ηµέρα και νύχτα, σε αλµυρό και γλυκό νερό, µε τους τόπους εφαρµογής τους να συµπεριλαµβάνουν κυριολεκτικά τα πάντα, όπως π.χ. ποτάµια, λίµνες, λιµάνια, παραλίες, κοφτά βράχια, εκβολές ποταµών και πολλούς άλλους τόπους, µε τις κατάλληλες φυσικά µετατροπές στον εξοπλισµό και τα δολώµατα µας.

Ανάλογα µε το τι ψάρια αναζητούµε και τη δυσκολία του τόπου, θα επιλέξουµε διάµετρο παράµαλλου, µε προσοχή όµως ώστε να «δένει» καλά σα σύνολο µε το νήµα µας. Για παράδειγµα, αν πάµε σε ρηχά νερά -όπως παραλίες- για µουρµούρες, θα επιλέξουµε πολύ λεπτά εργαλεία (όσο πιο λεπτά γίνεται) χωρίς φόβο κοψίµατος, ενώ αν αντίστοιχα πάµε σε κοφτά βράχια για βαθύ ψάρεµα διαφόρων µαύρων ψαριών (πχ. µικρές στήρες, σφυρίδες, µικρούς ροφούς και άλλα ψάρια που ζουν κοντά σε βραχώδεις βυθούς γεµάτους τρύπες), θα ανέβουµε σε διάµετρο και εάν είµαστε προχωρηµένοι θα πάµε και σε πιο δυνατό καλάµι.

Ο λόγος είναι ότι αυτά τα ψάρια, µε το που πιαστούν και νιώσουν απειλή γενικότερα, η πρώτη τους αντίδραση είναι να µπουν σε όποια µικρή σπηλιά ή εσοχή βρουν κοντά τους, µε αποτέλεσµα ένα µεγαλύτερης διατοµής παράµαλλο να αντέξει πιο πολύ στο γδάρσιµο µε το βράχο. Με ένα πιο δυνατό καλάµι βέβαια, όπως κάνουµε και µε άλλες τεχνικές, θα το σηκώσουµε (ξεκολλήσουµε) πιο γρήγορα από το βυθό ώστε να µην προλάβει να βραχώσει.

Εξοπλισμός
Καλάµι: Ο εξοπλισµός µας θα πρέπει να αποτελείται από ένα καθαρόαιµο καλάµι Light Rock Fishing, όχι απαραίτητα µεγάλης αξίας, αφού στην αγορά υπάρχουν πλέον οικονοµικά και αξιόπιστα καλάµια. Πάντα όµως θα έχουµε µεγαλύτερη απόλαυση στο ψάρεµά µας χρησιµοποιώντας ένα πιο εξειδικευµένο -άρα και πιο ακριβό- καλάµι. ∆ίσπαστο κατά κύριο λόγο, κατασκευασµένο από καλής ποιότητας carbon, πολύ ελαφρύ και µε σχετικά κοντή λαβή, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καλαµιού µας. Έτσι, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ένα καλάµι µε µήκος από 1,80 – 2,60 m (συνηθέστερο µήκος τα 2,0 – 2,30 m), µε δράση fast ή extra fast και δυνατότητα βολής (c.w) ως 10 -12 γραµµάρια. Συνήθως ένα 0,3 – 7 ή 0,3 – 9 γραµµαρίων µας καλύπτει, πάντα όµως ανάλογα µε το ψάρεµα που επιθυµούµε.

Το χαρακτηριστικό αυτών των καλαµιών είναι το πολύ παραβολικό, γρήγορης επαναφοράς όµως άνω τµήµα, σε συνδυασµό µε το αρκετά δυνατό και λιγότερο εύκαµπτο κάτω τµήµα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα το σύνολο του καλαµιού να είναι µαλακό βοηθώντας στις βολές, στην κίνηση των τόσο ελαφρών δολωµάτων και στο να µην σκίζει τα στόµατα των µικρών ψαριών, ενώ παράλληλα είναι πολύ δυνατό όταν χρειάζεται, όπως πχ. στο κάρφωµα ενός ψαριού σε µεγάλη απόσταση και σε µια µάχη µε ένα µεγάλο αντίπαλο, όπου η µύτη θα λυγίσει τελείως και θα δουλέψει πιο πολύ το µεσαίο και το κάτω τµήµα του καλαµιού.

Μηχανισµός: Θα χρειαστούµε έναν αξιόπιστο, µικρό, σχετικά ελαφρύ και ξεκούραστο µηχανισµό κατηγορίας 1000 – 2000, µε λίγα ονοµαστικά φρένα, µικρή χωρητικότητα και αργή συνήθως ταχύτητα (δηλαδή µε µικρή σχέση περιστροφής). Σηµαντικό είναι να µπορεί να διαχειριστεί νήµατα πολύ µικρής διατοµής, χωρίς ανεπιθύµητα µπερδέµατα κλπ. Εδώ η επιλογή του µηχανισµού θέλει προσοχή, και καλό είναι -αν έχουµε την δυνατότητα- να δώσουµε κάτι παραπάνω και να πάρουµε κάποιον αρκετά αξιόπιστο µηχανισµό, για πολλούς λόγους.

Ένας βασικός λόγος είναι οι χαµηλές διάµετροι των νηµάτων, οι οποίες είναι αντιστρόφως ανάλογες µε το κόστος αγοράς και την ευαισθησία τους. Έτσι, απευχόµαστε την πιθανότητα µπερδεµάτων η οποία µπορεί να είναι απόρροια της χαµηλής ποιότητας του µηχανισµού, καθώς οι «τούφες» συνεπάγονται καταστροφή του νήµατος και κατ’ επέκταση του ψαρέµατός µας, ειδικά αν δεν έχουµε δεύτερο νήµα µαζί. Συµπερασµατικά στα παραπάνω, θα λέγαµε πως είναι ανούσιο να µην επιλέξουµε κάτι καλό από την αρχή, αποφεύγοντας όλα τα δεινά.

Νήµα-παράµαλλο (leader) & παραµάνα (snap): Το νήµα µας πρέπει να είναι καλής ποιότητας και αντοχής, συνήθως εξειδικευµένο για LRF. Η διατοµή είναι κάτι προσωπικό, ανάλογα µε το τι σηκώνει το καλάµι µας και τι ψάρεµα θέλουµε να κάνουµε. Κάποιες ενδεικτικές για το συγκεκριµένο είδος ψαρέµατος τιµές, κυµαίνονται µεταξύ 0,2 και 0,8 PE (Ιαπωνική µονάδα µέτρησης, µε το 0,2 PE να αντιστοιχεί σε διάµετρο 0,085 mm και το 0,8 σε 0,128 mm), ανάλογα πάντα και µε τη διάµετρο του παράµαλλού µας, ώστε να έχουµε οµοιόµορφο αποτέλεσµα.

Το µήκος τους ποικίλει σύµφωνα µε την εταιρεία κατασκευής, και εξαρτάται από το ψάρεµα που θα κάνουµε. Συνήθως µε καρούλια των 110-150 µέτρων είµαστε εντάξει. Για παράµαλλο χρησιµοποιούµε κάποιο 100% fluorocarbon εξίσου καλής ποιότητας, µε διατοµή 0,12 – 0,23 mm, ανάλογα µε τον τόπο και το νήµα µας, όπως είπαµε παραπάνω. Στην άκρη του παράµαλλού µας θα δέσουµε µια µικρή παραµάνα, για την εύκολη και γρήγορη αλλαγή των δολωµάτων µας.

Τεχνητά ∆ολώµατα: Τα τεχνητά που χρησιµοποιούνται, είναι τα πιο πολλά οι µικρογραφίες όσων ξέρουµε, δηλαδή µικρά minnows, sinking pencils, vibration, µικρά popper και top water, µικρές σιλικόνες µε jighead & offset αγκίστρι, mini jigs, κουταλάκια, αποµιµήσεις σκουληκιών και άλλων οργανισµών κλπ. Πλέον, υπάρχει και στην Ελληνική αγορά πληθώρα εταιριών και µεγάλη γκάµα τεχνητών, όπου ο καθένας µπορεί να βρει αυτά που του ταιριάζουν.

Το ψάρεµα αυτό, λόγω των τόσο λεπτών εργαλείων και των πολύ µικρών δολωµάτων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικό κυριολεκτικά σε όλα τα είδη ψαριών, κυνηγών και µη, κάνοντας ακόµη και τα πιο δύστροπα ψάρια να επιτεθούν, µε µεγάλη µας έκπληξη σε κάθε σύλληψή τους. Έτσι, θα έχουµε συλλήψεις σε είδη όπως τα κοκάλια, οι καραγκίδες, τα σκουµπριά, οι ζαργάνες, οι σπάροι, οι σαργοί, οι πέρκες, οι µουρµούρες, οι σάλπες, οι στήρες, οι ροφοί, οι σφυρίδες, οι σκορπίνες, και πολλά άλλα, µε το βασιλιά της πονηριάς -κατά την γνώµη µου- να είναι το λαυράκι και ιδιαίτερα το καλοκαιρινό.

Είδαµε ότι πολλές φορές, ενώ µε άλλες τεχνικές το καλοκαίρι τα λαυράκια δεν επιτίθενται εύκολα στα τεχνητά µας για πολλούς και διάφορους λόγους (µερικοί από αυτούς είναι η µεγάλη πληθώρα και ποικιλία τροφής τους ζεστούς µήνες, από µεγάλα κοπάδια µικρόψαρων, όπως αθερίνα, σαρδέλα, γαύρος κλπ., επιλογές που κάνουν το ψάρεµα του πονηρού αυτού ψαριού εξαιρετικά δύσκολο), εκεί έρχεται το LRF και σε συνδυασµό µε τη δική µας αντίληψη κάνει πολλές φορές κάποια δύσκολα ψάρια να επιτεθούν, λόγω των λεπτών, σχεδόν αόρατων εργαλείων µας, και των µικρών τεχνητών, αποµίµηση του γόνου.

Αρκετές φορές είχαµε συλλήψεις µεγάλων ψαριών, που ούτε εµείς πιστεύαµε ότι µπορεί να ξεγελάσουµε. Η µάχη ήταν ανεπανάληπτη, και άνοιξε τους ορίζοντές µας για πάντα.

Το Catch & Release αναπόσπαστο κοµµάτι της τεχνικής
Θα καταθέσω µία προσωπική άποψη και θέλω να πιστεύω πως την ασπάζονται όλοι. Λόγω του ότι πολλές φορές ψαρεύουµε κοντά στο βυθό και µερικές από αυτές ακόµα και σε σχετικά µεγάλο βάθος, θα έχουµε συλλήψεις νεαρών ψαριών από είδη που µεγαλώνουν αρκετά, όπως ροφοί, στήρες, συναγρίδες, µαγιάτικα, σφυρίδες και πολλά άλλα, τα οποία αν δεν προλάβουν να φτάσουν στη ενηλικίωσή τους, δε θα αναπαραχθούν, µε αποτέλεσµα κάποια στιγµή να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά. Βέβαια, η ζηµιά των ερασιτεχνών είναι αµελητέα µπροστά στη ζηµιά των ασυνείδητων επαγγελµατιών, αλλά και των µαζικών τρόπων αλιείας.

Και όµως, πρώτα απ’ όλα για το σεβασµό µας στη θάλασσα που αγαπάµε, αυτά τα είδη πρέπει να απελευθερώνονται ΠΑΝΤΑ. Πιθανόν να µην επιβιώσουν όλα, εµείς όµως θα τους έχουµε δώσει τη δεύτερη ευκαιρία που αξίζουν. Στη χώρα µας, το Catch & Release (σύλληψη & απελευθέρωση, σε ελεύθερη µετάφραση) άργησε, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί, περισσότερο από τη νεολαία του χώρου µας, αν και πιστεύω ότι σύντοµα θα γίνει συνήθεια όλων µας. Βλέπουµε πλέον όχι µόνο απελευθερώσεις µικρών ψαριών, αλλά και ενηλίκων, όταν αυτά συλληφθούν σε µεγάλο αριθµό.

Ο καθένας θα πρέπει να είναι υπεύθυνος των πράξεών του και να έχει τη σωστή αντίληψη και κρίση, τι πρέπει δηλαδή να κρατήσει και τι να απελευθερώσει, και φυσικά να πάψει να έχει έτοιµη τη δικαιολογία κλισέ «αν το αφήσω εγώ θα το πιάσει άλλος». Αν όλοι σκεφτόµασταν έτσι, κανένας δε θα απελευθέρωνε, κανείς δε θα σεβόταν τη θάλασσα και τους οργανισµούς της, λόγω του µεγαλύτερου ελαττώµατος του ανθρώπου, που δεν είναι άλλο από τον εγωισµό. Ένας µόνος του λοιπόν δε µπορεί να κάνει την αλλαγή, όλοι µαζί όµως µπορούµε.

Tags
Εξοπλισμός για Light Rock Fishing Spinning Light Rock Fishing Ψάρεμα από ακτή Εξοπλισμός για Spinning Catch and Release
Comodo SSL