Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Τυρίκος - Εργάς

Spinning: Ο ακριβός εξοπλισμός στο ψάρεμα με τεχνητά δολώματα

19 Ιανουαρίου, 2023

Spinning: Ο ακριβός εξοπλισμός στο ψάρεμα με τεχνητά δολώματα

Οι εποχές όπου βγαίναµε στο λιµανάκι µε µια πετονιά και λίγα αγκιστράκια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως λένε µερικοί.

Κι όµως αυτό ίσως να µην ισχύει. Με το µικρό γιο µου, ακόµα βγαίνουµε µε δυο καρούλες και λίγη ζύµη, και περνάµε πολύ καλά. Πρόσφατα µόνο, του αγόρασα ένα καλάµι και µηχανισµό µε 40 ευρώ και είναι κατευχαριστηµένος, ενώ βγάζει και τα ψαράκια του να κάνει χαρά.

Όµως ήρθαν οι εποχές όπου και στη χώρα µας διατίθεται µια πληθώρα εξοπλισµών ως επιλογές, εξοπλισµός ευτελής έως και πανάκριβος, για κάθε γούστο και βαλάντιο. Θαρρώ όµως ότι αυτό που δεν µπορεί κανείς να πουλήσει, είναι ακόµα και σήµερα κάτι το άυλο: το να περνάς καλά στο ψάρεµα.

Στη µεγάλη βαβούρα που έχει δηµιουργηθεί, πολλές φορές ο ακριβός εξοπλισµός προβάλλει ως σωτήρας. Με αυτόν, λένε, θα βγάλεις πιο πολλά ψάρια, πιο µεγάλα, όσο πιο ακριβό εξοπλισµό έχεις, τόσο πιο ψαγµένος είσαι, τα εργαλεία κάνουν τον µάστορα… Μύθοι και αλήθειες, για τις οποίες θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να καταθέσω την άποψή µου.

Η δική µου εµπειρία είναι κυρίως γύρω από το χώρο του ψαρέµατος µε τεχνητά δολώµατα από τη στεριά. Για να γράψω αυτό το άρθρο, πέρασα µια δεκαετία στο χώρο ψαρεύοντας κυριολεκτικά από το πιο φτηνό σετ έως το πιο ακριβό αυτή τη στιγµή στην αγορά, ώστε να µπορώ να διαµορφώσω άποψη.

Αυτά τα σεταρίσµατα δεν τα έπιασα απλά στα χέρια µου, αλλά τα έχω αγοράσει µε δικά µου λεφτά, είµαι κατοχός τους και έχω περάσει πολλές ώρες κοντά τους.

To καλάµι
Από τότε που ψάρευα spinning µε καλάµι των 20 ευρώ, µέχρι σήµερα που κάθε ένα από τα καλάµια µου πλησιάζει τα 1000 ευρώ, πέρασε πολύς καιρός. Πιάνω όµως περισσότερα ψάρια τώρα σε σχέση µε τότε; Σαφώς και όχι.

Όταν ξεκινούσα, τα νερά και τα ψάρια ήταν αλλιώς. Υπήρχε µεγαλύτερη αφθονία και τα ψάρια ήταν λιγότερο καχύποπτα. Αν είχα µείνει στον ίδιο εξοπλισµό µε τότε, θα έπιανα ψάρια σήµερα; Η απάντησή µου δεν µπορεί να είναι απόλυτη. Σίγουρα δε θα έβγαζα τόσα πολλά, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όµως θα έβγαζα. ∆εν άφησα όµως πίσω µου το φτηνό εξοπλισµό γι’ αυτό το λόγο.

Με τα νέα καλάµια αφήνω όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτοµέρειες στην τύχη, σε ένα πολύ δύσκολο πλέον περιβάλλον, ψαρεύοντας πολλές ώρες τεχνικά και ξεκούραστα και έχοντας το πάνω χέρι σε όσο το δυνατόν περισσότερες προκλήσεις.

Με τον παλιό µου, φτηνό εξοπλισµό, το ψάρεµα, πολύ απλά, θέλει περισσότερο κόπο σε κάθε τοµέα. ∆εν είναι όµως αδύνατο.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σηµαντικό: δεν έχει σηµασία αν είναι ακριβό το καλάµι µας. Σηµασία είναι να έχουµε στα χέρια µας ένα εργαλείο που να ξέρουµε γιατί το έχουµε αγοράσει και πού θα το χρησιµοποιήσουµε. Εδώ είναι όλη η διαφορά του κόσµου!

Τα ακριβά καλάµια µας βοηθούν στην εξειδίκευση
Πολλοί φίλοι και µάλιστα αρχάριοι, µου στέλνουν µήνυµα για το πιο καλάµι θα πάρουν, για τον πιο µηχανισµό κτλ. Και βλέπει κανείς πως όταν ρωτήσεις ορισµένα πράγµατα, λείπει βασική γνώση εκεί που ίσως περισσεύουν χρήµατα.

Γιατί θες να ψαρέψεις; Και σου αραδιάζει ο άλλος µια ατέλειωτη λίστα, από λαβράκια µέχρι συναγρίδια.

Με τι θες να τα ψαρέψεις; Με σιλικόνες, µε minnows, µε επιφανείας; Με όλα, σου απαντούν. Μάλιστα! Και πόσα διαθέτεις; Μερικές φορές λένε λίγα, άλλες φορές λένε πολλά.

Η απάντησή µου είναι η συνηθισµένη: «ξέρεις πως µε ένα καλάµι δεν µπορείς να τα κάνεις όλα αυτά εξίσου καλά». Και πολλές φορές ο άλλος εξανίσταται: «µα θα δώσω 600 ευρώ για ένα καλάµι και άλλα τόσα για το µηχανισµό, και δε θα µπορώ να τα κάνω όλα; Θέλω να πάρω τον πιο ακριβό εξοπλισµό, για να είναι ο καλύτερος…». ∆εν πάει όµως έτσι.

Ορίστε κύριοι που ακόµα επιµένετε να διαφηµίζετε το «all around» καλάµι, παρόλο που ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, ορίστε τα έργα των χειρών σας!

Ας το πάρουµε λοιπόν από την αρχή.
Πρώτον, επειδή ξεκινάς spinning και έχεις λίγα χρήµατα, δεν πάει να πει ότι δεν µπορείς να ξεκινήσεις. Επειδή ξεκινάς και έχεις πολλά χρήµατα δεν πάει να πει ότι θα τα κάνεις όλα και θα τα πιάσεις όλα µόλις πάρεις ακριβό καλάµι, µηχανισµό κτλ.

Και στις δυο περιπτώσεις λείπει η γνώση του πεδίου και η αυτογνωσία – δεν ξέρεις µε τι έχεις να κάνεις. Και αν ήδη ψαρεύεις µε τεχνητά και δεν έχεις καταλάβει γιατί θες να πας σε πιο ακριβό καλάµι, και σε ποιον ακριβώς τοµέα, αλλά πιστεύεις ότι επειδή θα αναβαθµιστείς θα πιάνεις περισσότερα ή θα περνάς καλύτερα, τότε δυστυχώς φίλε µου γελιέσαι.

Πότε αξίζει λοιπόν να αγοράσουµε ένα ακριβό καλάµι; Αξίζει όταν πλέον γνωρίζουµε πολύ καλά τι θέλουµε να αποκτήσουµε και γιατί. Τι παραπάνω προσφέρουν τα ακριβά καλάµια από όλα τα άλλα; Προφέρουν ονοµαστική εξειδίκευση. Τι σηµαίνει αυτό; Ας πάµε να περιδιαβούµε τις ιστοσελίδες των ακριβότερων εταιριών ανά τον κόσµο ή ακόµα και τις ιστοσελίδες ανθρώπων που φτιάχνουν χειροποίητα custom καλάµια.

«Eνα καλάµι για κάθε ψάρεµα»
Aς µελετήσουµε τις καταχωρήσεις, τις περιγραφές των καλαµιών, ας ρωτήσουµε προσωπικά. Θα δούµε να µας αποκαλύπτεται κάτι πολύ σηµαντικό: όσο πιο ακριβό είναι ένα καλάµι, τόσο πιο λίγα πράγµατα αλλά σε µεγαλύτερο επίπεδο εξειδίκευσης µπορεί να κάνει.

Τα πολύ ακριβά καλάµια είναι πολύ εξειδικευµένα. Υπάρχουν καλάµια ειδικά για σιλικόνες σε µέρη µε πολλά ρέµατα. Υπάρχουν καλάµια ειδικά για ψάρεµα µε pencils από παραλία. Υπάρχουν τεχνητά ειδικά για λαβράκια µε µικρά minnows.

Στο LRF, για παράδειγµα, τα πολύ ακριβά καλάµια έχουν τροµερές εξειδικεύσεις, πχ. για πλανάκια µέχρι ένα συγκεκριµένο c.w,. για µικρά plugs, και άλλα για ψάρεµα µε σιλικόνες on the drop.

Υπάρχουν επίσης εξειδικεύσεις µε βάση το αλίευµα και τα χαρακτηριστικά του. Υπάρχουν εξειδικεύσεις σε custom καλάµια κοµµένες και ραµένες πάνω στα σωµατικά χαρακτηριστικά του ψαρά, στις συνήθειές του, τον τύπο του ψαρέµατός του.

Αυτό µας οδηγεί σε µια απλή αλήθεια: ένα ακριβό καλάµι δεν είναι το εργαλείο που ως δια µαγείας θα τα κάνει όλα καλά, µόνο και µόνο επειδή είναι ακριβό. Ένα ακριβό καλάµι απαιτεί από εµάς δύο πράγµατα. Το πρώτο είναι να ξέρουµε πολύ καλά τι ψάρεµα θέλουµε να κάνουµε, ποιο είναι το προσωπικό µας στυλ. Και απαιτεί από εµάς να τα ξέρουµε αυτά µε µεγάλη λεπτοµέρεια και πάνω σε αυτή τη λεπτοµέρεια να πατήσουµε και να κάνουµε την αγορά µας.

Το δεύτερο, είναι πως απαιτεί από εµάς αρκετό χρήµα. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ένας αρχάριος δεν έχει νόηµα να αγοράσει ένα ακριβό καλάµι: γιατί πολύ απλά δεν ξέρει τι του γίνεται! Το ακριβό καλάµι δεν θα του χρησιµεύσει, αντίθετα µπορεί να τον δυσκολέψει περισσότερο.

Τα ακριβά καλάµια είναι για όσους έχουν κατασταλάξει µέσα τους σε τεχνικές και ψάρια, στους τόπους και στους τρόπους που τους ταιριάζουν, και θέλουν να αποκτήσουν εργαλεία επακριβώς γι’ αυτά.  ∆εν είναι τυχαίο που οι ψαράδες υψηλών αποδόσεων σε πρωταθλήµατα κτλ., έχουν µαζί τους όχι ένα καλάµι, αλλά πολλά σε κάθε εξόρµηση ή αγώνα, το καθένα για µια υπερεξειδικευµένη δουλειά.

Κάτι επίσης πολύ σηµαντικό. Σε ορισµένες περιπτώσεις, όταν αποκτήσουµε µεγάλη γνώση και εµπειρία, µπορεί να αποφασίσουµε πως ο εξοπλισµός που µας κάνει δεν είναι αναγκαστικά ο ακριβότερος. Μπορεί µε την τριβή και την πείρα να καταλάβουµε για παράδειγµα ότι για τα µικρά jekrbaits µας βολεύει να δουλέψουµε ένα συγκεκριµένο, πιο φτηνό εργαλείο, ακόµα και ένα καλάµι από άλλη τεχνική, πχ. ένα σιλικονοκάλαµο. Μπορεί να ανακαλύψουµε ότι το τάδε καλάµι του HRF είναι πιο αποτελεσµατικό στα χέρια µας από το ακριβό καλάµι του eging που έχουµε. Αυτά µπορούν να συµβούν, αν και σπάνια, αλλά συµβαίνουν.

Σε αυτήν την περίπτωση η γνώση και η εµπειρία «νικάει» ακόµα και την εξειδικευµένη αγορά. Το ότι δουλεύω µεγάλα minnows 200mm+ µε τεράστια άνεση, χρησιµοποώντας ένα ακριβό κοντό καλάµι που η εταιρεία κατασκευής του το εξειδικεύει για µεγάλες σιλικόνες, το ότι το καλάµι αυτό είναι το αγαπηµένο µου σε αυτόν τον τοµέα, είναι ένα παράδειγµα.

Υπάρχουν τεχνικές οι οποίες αλληλοκαλύπτονται στα όρια τους, υπάρχει ένα και µόνο συνεχές στο ψάρεµα και εκεί µπορούµε να παίξουµε.

Τεχνητά
Όλοι ρωτούν: «πιάνει τίποτα αυτό το ψαράκι; Πες κανένα καλό ψαράκι». Μερικοί πιστεύουν στους «σφάχτες», τους «φονιάδες», στα «στανταράκια»! Λοιπόν µακάρι να ήταν τόσο απλό.

Υπάρχουν φτηνά τεχνητά που βγάζουν ψάρια; Υπάρχουν. Τα ακριβά τεχνητά θα βγάλουν ψάρι 100%;  Όχι. Μπορεί να ψαρεύεις δύο ώρες µε τεχνητά των 30 ευρώ και µόλις πέσει µέσα το τεχνητό των 15 (ή των 5) ευρώ, να χτυπήσει το κτήνος! Το έχουµε δει να γίνεται τόσες φορές!

Το ζητούµενο στα τεχνητά, είναι να έχουµε γκάµα, ποικιλία και γνώση πάνω σε αυτά, ώστε να µπορούµε να τα εντάσσουµε σωστά στη στρατηγική µας.

Υπάρχουν τεχνητά που είναι ακριβά κι όµως είναι κακά – χαλάνε, σκουριάζουν, σπάνε κτλ.; Βεβαίως και υπάρχουν. Ας είµαστε όµως ειλικρινείς. Τα ακριβά τεχνητά είναι κατά βάση αξιόπιστα.

Μερικά τεχνητά είναι πιο φτηνά και είναι εξίσου αξιόπιστα. Οι «Κινεζιές», αν και µπορούν να δελεάσουν ψάρια, αν και µπορεί και να τα βγάλου, δεν είναι αξιόπιστες. Ο καθένας βέβαια, ότι πιστεύει.

Προτιµώ πλέον να έχω µαζί µου 5 καλά τεχνητά, επώνυµα, τα οποία θα τα πληρώσω και θα ξέρω ακριβώς τι να περιµένω από αυτά (βολές σε κόντρα άνεµο, αντοχή στη µάχη, αντοχή στη φθορά, καλή συµπεριφορά στις πλεύσεις) παρά να έχω 35 τεχνητά, τα µισά από τα οποία είτε δεν κάνουν βολή, είτε πάνω σε ένα µεγάλο ψάρι θα µου πουν «αντίο», είτε µετά από 5 ψαρέµατα θα έχουν σκουριάσει.

Το ακριβό στα τεχνητά δεν είναι απαραίτητα καλό, το πολύ φτηνό όµως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά σκάρτο.  ∆ιαλέγετε και παίρνετε.

Συµπέρασµα
Όταν αποφασίσουµε µέσα µας τι θέλουµε να κάνουµε στο ψάρεµά µας, η επιλογή του προσωπικού µας καλαµιού είναι µεγάλο ζητούµενο. Τα ακριβά καλάµια προσφέρουν µεγάλη εξειδίκευση και µας βοηθούν να κάνουµε επιλογές πού να λαµβάνουν υπόψη µεγάλη λεπτοµέρεια. Έτσι πάνε το ψάρεµά µας σε άλλο επίπεδο.

Για να τα αποκτήσουµε όµως, χρειαζόµαστε κάτι που το χρήµα δύσκολα αγοράζει, τη γνώση! Μερικές φορές δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι αυτό που θα µας κάνει, µπορεί να µην είναι το ακριβότερο. Εκεί είναι σηµαντική η πείρα και η τριβή µε τα ψάρια, τους τόπους και το διαθέσιµο εξοπλισµό. Εκεί πρέπει να ψαχτούµε πρώτα µέσα µας.

Ο ακριβός εξοπλισµός είναι κατά βάση ξεκούραστος, ποιοτικός, ανθεκτικός, δεν θα µας απογοητεύσει σε κανένα από τα χαρακτηριστικά που υπόσχεται, ενώ θα µας κρατήσει περισσότερο σε βάθος χρόνου. Προσφέρει αίσθηση και αισθητική απαράµιλλη.

Την ίδια στιγµή, δεν είναι το µαγικό ραβδί ούτε για να πιάσουµε τα ψάρια, και βέβαια ούτε για να περάσουµε καλά. Στα χέρια του γνώστη, το ακριβό καλάµι είναι µια απόλαυση σε κάθε τοµέα!

Να αγοράσει ένας αρχάριος ακριβό εξοπλισµό; Η δική µου απάντηση είναι όχι. Ο αρχάριος δεν ξέρει τι θέλει, δεν ξέρει τι του αρέσει, δεν µπορεί να γνωρίζει την εξειδίκευση που του ταιριάζει. Ο αρχάριος έχει στα χέρια του ένα ακριβό εργαλείο µε δυνατότητες πολύ πάνω από τις δικές του, µε πολύ συγκεκριµένες όµως δυνατότητες, που µπορεί τελικά να τον εµποδίζουν παρά να του κάνουν καλό.

Ως αρχάριος, θα το κακοποιήσει το ακριβό καλάµι, δίχως να έχει το επίπεδο να το εκτιµήσει και να βγάλει το 100% αυτών που µπορεί να του προσφέρει. Από την άλλη, ο αρχάριος δεν έχει την πείρα να µπορεί να ψαρέψει σωστά µε έναν πολύ φτηνό εξοπλισµό. Εξοπλισµός βαρύς, κουραστικός κατά βάση, ατσούµπαλος.

Μια µέση επιλογή, είναι να επιλέξει ένα καλάµι κοντά στα 150-200 ευρώ και να αναπτυχθεί µε βάση αυτό. Τέτοια καλάµια υπάρχουν, είναι αρκετά ποιοτικά και θα τον πάνε µέχρι το σηµείο αυτογνωσίας που χρειάζεται για να δει αν θέλει να κάνει το παραπάνω βήµα και προς τα πού.

Ο µηχανισµός
Μετά από τόσο καιρό, θα έλεγα µε σιγουριά το εξής: καλύτερη επένδυση είναι πρώτα σε έναν ακριβό µηχανισµό και ύστερα σε ένα ακριβό καλάµι. Εννοείται πως το ένα δεν µπορεί να αποκαλύψει τις δυνάµεις του δίχως το άλλο. Όµως ο ακριβός µηχανισµός µε τα σωστά και γραµµικά φρένα (δεν µας νοιάζει το πόσα κιλά δίνει ο κατασκευαστής, δεν θα τα χρησιµοποιήσουµε σχεδόν ποτέ), που θα µαζεύει σωστά το νήµα και θα µας βοηθά άψογα στη βολή, είναι απίστευτα σηµαντικός και ας πηγαίνει πρώτα το µάτι µας στο καλάµι.

Το πόσο µαλακοί και ισχυροί, το πόσο λίγο βάρος έχουν συγκριτικά, το πόσο απίστευτα δυνατοί και «έξυπνοι» είναι οι µηχανισµοί «ναυαρχίδες» των σηµερινών εταιριών, απλά δεν µπορώ να το περιγράψω. Η επένδυση σε έναν πολύ ακριβό µηχανισµό, είναι εξίσου εξειδικευµένη και θα πρέπει να ακολουθεί πολύ κοντά τη γνώση µας σε σχέση πάλι µε το ψάρεµα και τα δικά µας µέτρα. Θα πρέπει να παντρεύεται σωστά µε το καλάµι. Και ας αφήσουµε εδώ τα κοµπογιαννίτικα κόλπα µε το «ζύγισµα» του καλαµιού, που το πιάνεις τάχα κοντά στο µηχανισµό και αν ισσοροπεί «ζυγίζει».

Το ζύγισµα του καλαµιού εχει να κάνει µε χίλια δυο πράγµατα και κυρίως µε το σωµατότυπο του καθενός, µε την ιδιοσυγκρασία του, και είναι τροµερά προσωπική υπόθεση, σχεδόν µοναδική για τον καθένα. Και κακά τα ψέµατα, για να δούµε αν ζυγίζει ένα σύνολο πάνω µας, πρέπει να το ψαρέψουµε. ∆εν υπάρχει άλλος τρόπος.

Υπάρχουν και µέσης τιµής µηχανισµοί, της τάξης των 150-200 ευρώ, που τα πηγαίνουν περίφηµα. Προς το παρόν δεν έχω βρει µηχανισµό φτηνό που να µου έχει κάνει εντύπωση και θα µπορούσα να τον εµπιστευτώ µε κλειστά µάτια.

Έχω ψαρέψει µε άπειρους κοντά στα 60 ευρώ, µε περισσότερους εκεί στα 80-100, έχω βγάλει ψάρια, όταν όµως σκέφτοµαι το αµέσως επόµενο επίπεδο, όταν σκέφτοµαι την κορυφή, πραγµατικά δυσκολεύοµαι να γυρίσω πίσω.

Αν πάλι κάποιος δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα, τίποτα δεν είναι απαγορευτικό. Η πείρα και η τριβή µε το πεδίο, η επιµονή, η υποµονή και η τύχη, µπορούν να «αγοράσουν» ψαρευτικές στιγµές και ψάρια που το χρήµα δεν µπορεί.

Νήµα-Παράµαλλο
Τα πράγµατα σε αυτόν τον τοµέα, δεν είναι τόσο απόλυτα όσο µε το καλάµι ή το µηχανάκι. Όταν πριν λίγο καιρό βγήκε ένα 12κλωνο νήµα των 100 ευρώ, έσπευσα να το αγοράσω. Ήταν το ακριβότερο στην αγορά και το µοναδικό 12κλωνο. Το αγόρασα στη διατοµή PE1,2. Υποσχόταν τα πάντα και έκανε τα πάντα: απολύτως στρογγυλή διατοµή σε όλο το µήκος, απαράµιλλη αντοχή και στον κόµπο και στη φθορά του χρόνου. Το έλιωσα και το χάρηκα.

Όµως ισχύει και µια άλλη αλήθεια. Ένα οχτάκλωνο νήµα το οποίο αγαπώ, στη µισή σχεδόν τιµή µε το ακριβό δωδεκάκλωνο, µε είχε ικανοποιήσει εξίσου καλά, λες και ήταν το πιο ακριβό. Αυτό έχω και σήµερα, καθώς είδα πως το δικό µου ψάρεµα στο βαρύ spinning, µπορεί να είναι έτσι όπως το θέλω και µε λίγο πιο φτηνό νήµα.

Για να φτάσω όµως σε αυτό το σηµείο, να γνωρίζω τι µου κάνει, έπρεπε να δοκιµάσω δεκάδες νήµατα. Και δυστυχώς, πολλά από τα ακριβά µε απογοήτευσαν οικτρά.

Όσον αφορά στα παράµµαλα: υπολογίζω πως σήµερα κάθε µέτρο παράµαλλου µου κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ. Είναι το καλύτερο που µπορεί να αγοράσει η τσέπη µου. ∆εν χάφτω τον µύθο του 100% αόρατου fluorocarbon, τον οποίο πλέον και οι ίδιες οι εταιρίες έχουν αρχίσει να µην προωθούν, όµως µπορώ να πω µε σιγουριά πως µια ακριβή fluorocarbon πετονιά µας εξυπηρετεί πολύ καλύτερα. Πως σε σχέση µε µια οποιαδήποτε άλλη (και αυτό το έχω εξακριβώσει στο πεδίο), µας προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Πλέον και εκεί παίζει ρόλο η εξειδίκευση µε σκληρά ή πιο µαλακά παράµαλλα, ανάλογα αν κάνω πχ. τεχνικές επιφανείας ή ψάρεµα µε βιοδιασπώµενα. Και εκεί παίζει ρόλο η γνώση, αφού ελαφρώς πιο φτηνά νήµατα και µηχανισµοί µπορεί να µας ταιριάζουν καλύτερα από αυτά στο πάνω ράφι.

Και τέλος: νήµατα εξειδικευµένα για eging, για LRF κτλ., όσο και αν ορισµένοι τα θεωρούν «κόλπο του marketing», πάλι σε όσους ξέρουν τι ψάχνουν, δίνουν πολλές λύσεις σε πολύ συγκεκριµένες, προβληµατικές συνθήκες.

Παρελκόµενα
Πόσες φορές και πόσοι ψαράδες δεν έχουν ξοδέψει χρήµα σε καλάµι, µηχανισµό, νήµατα, και πηγαίνουν και παίρνουν το σακουλάκι µε την φτηνότερη παραµάνα που υπάρχει; Πόσες φόλες δεν έχουν φαγωθεί όταν το ψάρι «µας την κάνει µε ελαφρά πηδηµατάκια» εξαιτίας της επιλογής αυτής, όταν ανοίγει η παραµάνα; Άπειρες.

Το ακριβό παρελκόµενο είναι καλό; ∆υστυχώς, έχω δει πολύ άσχηµα πράγµατα εκεί, ειδικά, θα έλεγα, στο LRF. Μεγάλες εταιρίες, γνωστές, µε 10 παραµάνες το σακουλάκι που κάνουν 7 ευρώ, να είναι κυριολεκτικά µιας χρήσης – απογοήτευση µεγάλη!

Παρόλα αυτά, ας δίνουµε µεγάλη προσοχή σε αυτές τις λεπτοµέρειες. Μπορεί τα ακριβά σε κάθε τοµέα να µην είναι όλα καλά, δεν έχω δει όµως ακόµα τη φτήνια να είναι αξιόπιστη. Αν την έχετε βρει εσείς, κρατήστε την σαν κόρη οφθαλµού! Η δική µου πρόταση είναι πως επειδή στο χόµπυ µας η λεπτοµέρεια κρύβει παγίδες και ευκαιρίες, µην αφήνετε τίποτα στην τύχη!

Συµπερασµατικά: κάνουν τα  ακριβά εργαλεία τον καλό µάστορα; Και ναι, και όχι. Μάστορας δεν είναι αυτός που απλά έχει καλά εργαλεία. Μάστορας είναι αυτός που µπορεί να εξασκήσει την τέχνη του µε ό,τι µπορεί να του χαρίσει η οικονοµική του δύναµη.

Αν ψάξουµε, έχει καλά πράγµατα για κάθε βαλάντιο. ∆υστυχώς, στην πολλή φτήνια ρισκάρουµε πολλά. Από εκεί και πέρα, όταν ο µάστορας έχει αυτογνωσία, µπορεί να επενδύσει σε ακριβά εργαλεία για να κάνει την δουλειά του πιο εύκολα, πιο ευχάριστα και πιο αποδοτικά.

Οι ψαράδες, επειδή δεν είµαστε απλά µαστόρια, αλλά εραστές της ψαρευτικής τέχνης, ξέρουµε και κάτι άλλο: ο εξοπλισµός πρέπει απλά να είναι ένα µέσον για να περάσουµε καλά και όµορφα. Αν δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, όσα και να κοστίζει, χαράµι πηγαίνει!

Tags
Καλάμια για Spinning Spinning Μηχανισμός Εξοπλισμός Τεχνητά Εξοπλισμός για Spinning Ψάρια με Spinning
Comodo SSL