Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Φίλιππος Σίντος

Ψάρεμα από βάρκα: Για φαγκριά και τσαούσια με τεχνική Tai Rubber

30 Νοεμβρίου, 2023

Ψάρεμα από βάρκα: Για φαγκριά και τσαούσια με τεχνική Tai Rubber

Το Tai Rubber είναι µία τεχνική πολύ αποδοτική και διασκεδαστική που έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας. Τόσο ένα µικρό παιδί, όσο και ένας ενήλικας  μπορούν να την δοκιμάσουν διότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες κινήσεις για να δουλέψει το τεχνητό σωστά. Τι πρέπει να κάνουµε αφού εντοπίσουµε τα ψάρια; Πολύ απλά να ρίξουµε το τεχνητό µας και µόλις πατώσουµε να ξεκινήσουµε ανάκτηση!

ΟΙ ΤΟΠΟΙ
Το πιο δύσκολο κοµµάτι στο ψάρεµα αυτό, είναι να βρούµε τα ψάρια, και αυτό το λέω διότι η τεχνική απευθύνεται σε ένα µεγάλο ποσοστό στα φαγκριά και τσαούσια. Πολύς κόσµος κάνει το λάθος και προσπαθεί να ασκήσει την τεχνική σε σηµεία που δεν κρατούν τα παραπάνω είδη ψαριών.

Είναι προτιµότερο να εφαρµόσουµε το tai rubber σε περιοχές και κοµµάτια τα οποία κρατάνε κόκκινα ψάρια, έχοντας έτσι µεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας κάποιου αξιόλογου ψαριού.

Στις vertical τεχνικές και συγκεκριμένα σε αυτές που γίνονται με τη χρήση τεχνητών, ένα 50% του ψαρέματος είναι το βυθόμετρό μας

ΛΕΠΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Θέλω να τονίσω άλλο ένα λάθος που γίνεται και είναι το εξής: Τα εργαλεία στην τεχνική αυτή είναι λεπτά στο σύνολό τους και είναι κρίµα κι άδικο να ρίχνουµε σε κοµµάτια τα οποία κρατάνε µαυρόψαρα, γιατί κατά 99% θα κόψουν το λεπτό παράµαλλο µας.

Έτσι, είναι κανόνας να ψάχνουµε πιο πολύ σε κοµµάτια νέτα και βαθιά, εκεί που αρέσει στα φαγκριά να συχνάζουν.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Καλάµι
: Κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία, από αρκετές αξιόλογες εταιρίες και µε διαφορετικά action. ∆εν το συζητάω καν, πως για να γίνει σωστά η τεχνική θα επιλέξουµε ένα καλάµι το οποίο έχει φτιαχτεί ειδικά για Tai rubber.

Ο λόγος είναι απλός. Ένα τµήµα στο άνω µέρος του καλαµιού έχει φτιαχτεί µε διαφορετικό υλικό, ώστε να πετυχαίνει το κάρφωµα του ψαριού χωρίς καν να σηκώσουµε το καλάµι µας. Σε βάθη από 50 έως 170 µέτρα, προτείνω καλάµια της µε jig weight της τάξης 120-160gr.

Μηχανισµός: Απαραίτητα θα πάµε σε τύπο baitcasting, διότι τα νήµατα που χρησιµοποιούµε είναι πολύ λεπτά και θα πρέπει να γίνεται σωστή κατανοµή στη µποµπίνα. Έτσι, δεν θα καβαλάει το νήµα µας και δεν θα µπαίνει η µία σπείρα µέσα στην άλλη.

Μηχανισµοί υπάρχουν πολλοί, από γνωστές και καταξιωµένες εταιρείες. Το θέµα είναι τι θέλουµε εµείς να έχουµε στα χέρια µας. Υπάρχουν οικονοµικά µηχανάκια που ίσως στο χρόνο να µας προδώσουν, αλλά και αξιόλογα µέτρια προς καλά µε τιµές όχι εξωφρενικές, τα οποία δεν πρόκειται να µας προδώσουν ποτέ.

Άρα µπορεί ο καθένας να κάνει την επιλογή του, µε βασική προϋπόθεση, ότι θα είναι baitcasting.

Νήµα: Πρέπει, κατά τη γνώµη µου, να είναι το λιγότερο PE 0,6 έως 1,5 και ο λόγος είναι ξεκάθαρα η γρήγορη πτώση του τεχνητού στα βαθιά νερά, χωρίς blowback. Αλλά ακόµα και να βάλουµε πιο δυνατά νήµατα, τα καλάµια µας δεν µπορούν να αξιοποιήσουν την αυξηµένη δύναµη των νηµάτων, άρα στην ουσία είναι άχρηστα.

Πολλοί θα έχετε απορία πώς γίνεται µε τόση λεπτό νήµα να βγαίνουν τόσο µεγάλα ψάρια από τέτοια βάθη. Κι όµως, αν δείτε τις δυνάµεις που έχουν τα νήµατα, η αντιστοιχία τους είναι πολύ καλή για το ψάρεµα ακόµα και µεγάλων ψαριών.

Βασικά, τη µεγάλη δουλειά την κάνει το καλάµι µας. Αυτό λειτουργεί σαν ένα ελατήριο που κουράζει το ψάρι, ενώ όλο το σύνολο δουλεύει αρµονικά µε τα γραµµικά φρένα του µηχανισµού. Αξιοποιώντας την παραβολή του καλαµιού, µπορούµε και «σπάµε τον τσαµπουκά» σε ψάρια άνω των 7 κιλών, πολλές φορές και µεγαλύτερων.

Παράµαλλο: Προτείνω διαµέτρους από 0,28 έως 0,35mm. Με αυτές τις διαµέτρους πετυχαίνω να έχω ένα αρµονικό συνδυασµό νήµατος-πετονιάς, καθώς οι αντοχές τους είναι σχεδόν οι ίδιες. Η επιλογή της fluorocarbon είναι απαραίτητη και καλό είναι να ψάξουµε να βρούµε πραγµατικές fluorocarbon. Έστω κι αν τις πληρώσουµε λίγο παραπάνω, πιστέψτε µε, αξίζει τον κόπο!

ΕΝΩΣΗ νήµατος-πετονιάς
Κάτι βασικό που ξέχασα, είναι πως η ένωση νήµατος-πετονιάς γίνεται µε κόµπους και όχι µε στριφτάρι. ∆εν υπάρχει συγκεκριµένος κόµπος για το σκοπό αυτό, απλά σας προτείνω να κάνετε αυτόν που νοµίζετε για σας πιο δυνατό και αυτόν που κάνετε εσείς καλύτερα.

ΔΕΣΙΜΟ τεχνητού
Και φτάνουµε στο τέλος της αρµατωσιάς µας, όπου το σύνολό µας έρχεται να ολοκληρωθεί µε το τεχνητό Tai rubber. Εδώ θα σας πω πώς δένω εγώ το τεχνητό, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος.

Καταρχήν, αλλάζω πάντα τα αγκίστρια του τεχνητού, βάζοντας λίγο µεγαλύτερα από αυτά που χρησιµοποιούν οι εταιρίες. Το assist φροντίζω να περνάει και να βγαίνει ελάχιστα στο πίσω µέρος της τρέσας. Εκεί τοποθετώ solid ring. Περνώντας το παράµαλλο µέσα στη µπίλια, δένω στο solid ring το παράµαλλό µου χρησιµοποιώντας τον κόµπο palomar, έναν κόµπο πολύ απλό και πάρα πολύ δυνατό για τις µικρές διαµέτρους.

Μπίλιες και τρέσες υπάρχουν ατέλειωτες, σε πολλά σχέδια και χρώµατα. Προτιµήστε να δουλεύετε 80-100gr. ή 120 το περισσότερο. ∆εν χρειάζεται µεγαλύτερες, γιατί µε τα λεπτά εργαλεία που δουλεύουµε, οι µπίλιες κατεβαίνουν σε µεγάλα βάθη µε ευκολία.

Οι τρέσες, προτιµήστε να µην είναι πολύ φορτωµένες. Καλύτερα να βάλετε λιγότερες τρίχες και κάποιο πρόσθετο επάνω, όπως πχ. µία σιλικόνη ή βιοδιασπώµενα που δουλεύουν τέλεια.

Τώρα, δεν µένει παρά να το δοκιµάσετε και εσείς, για να δείτε ότι θα βγείτε κερδισµένοι. Είναι ένα ψάρεµα ξεκούραστο και αντίστοιχα πολύ αποδοτικό, και όπως είπα στην αρχή, µπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε.

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΜΕΤΡΟΥ
εν χρειάζεται συγκεκριµένη τεχνική, το µόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουµε καλά το βυθόµετρό µας, για να µπορούµε να ξέρουµε που θα κατεβάσουµε το Tai rubber. Στις κάθετες τεχνικές και συγκεκριµένα σε αυτές που γίνονται µε τη χρήση τεχνητών, ένα 50% του ψαρέµατος είναι το βυθόµετρό µας. Όποιος γνωρίζει καλά το βυθόµετρό του, θα έχει πολύ περισσότερα αποτελέσµατα.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Θα πω και ένα τελευταίο, το οποίο είναι πάλι προσωπική άποψη. Πολλοί φίλοι µε ρωτούν γιατί δεν πιάνουν µεγάλα ψάρια, γιατί δεν πιάνουν φαγκριά και τσαούσια, αλλά συνέχεια χάνους και σκαθάρια ή αλλά µικρά ψαράκια.

Το µυστικό εδώ είναι ένα: ∆εν δολώνουµε το Tai rubber, αν θέλουµε να δολώσουµε, πάµε και κάνουµε καθετή! Γιατί την ώρα που θα έχουµε δόλωµα πάνω στα αγκίστρια, όποιο µικρό ψάρι υπάρχει θα πάει κατευθείαν να τσιµπήσει και έτσι δεν δίνουµε την ευκαιρία στο µεγάλο θηρευτή να κυνηγήσει την τρέσα. ∆οκιµάστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ!

Καλές θάλασσες σε όλους, και επειδή το ψάρεµα αυτό µας δίνει και πολύ µικρά ψάρια, καλά θα είναι τα πολύ µικρά φαγκριά να επιστρέφουν πίσω στη θάλασσα. ∆εν θα χάσουµε, θα κερδίσουµε, πιστέψτε µε!

Tags
φαγκριά στο βυθόμετρο εξοπλισμός tai rubber Φαγκρί Tai Rubber Εξοπλισμός Τσαούσια Κόκκινα Ψάρια
Comodo SSL