Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Spinning: Λαβράκι και εξοπλισμός

1 Οκτωβρίου, 2020

Spinning: Λαβράκι και εξοπλισμός

Άνοιξη, µία πολύ καλή περίοδος για το ψάρεµα του λαβρακιού. Πολλά ακούγονται για το λαβράκι, µύθοι, αλήθειες και ιστορίες που όλοι γνωρίζουµε. Παρόλα αυτά, λίγο-πολύ µας απασχολεί όλους αυτό το ψάρι. 

Στο εξωτερικό όπως πλέον και στη χώρα µας, το ψάρεµά του έχει γίνει µια ολόκληρη κατηγορία. Όπως γνωρίζουµε, υπάρχουν κατασκευάστριες εταιρείες για εξοπλισµό και τεχνητά δολώµατα µε σκοπό καθαρά τη σύλληψη αυτού του πολυπόθητου ψαριού.

Έτσι εδώ και χρόνια υπάρχουν καλάµια, µηχανισµοί, νήµατα, ρουχισµός, στολές, και πολλά άλλα παρελκόµενα εξειδικευµένα για το λαβράκι. Όλη αυτή η κατηγορία ψαρέµατος ονοµάζεται “Sea bass game” και είναι πολύ διαδεδοµένη στην Ιαπωνία. Οπως επίσης στις γύρω χώρες, στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Άλλωστε στη χώρα µας θεωρείται εκλεκτό ψάρι για τη µεσογειακή κουζίνα. Το ψάρεµά του στις ακτές τις Ιαπωνίας δεν είναι το ίδιο µε τα ελληνικά δεδοµένα. Το λαβράκι εκεί είναι διαφορετικό ψάρι από το µεσογειακό λαβράκι. Οχι μόνο ως προς την εµφάνιση αλλά και ως προς τη συµπεριφορά. Συγκεκριµένα το ιαπωνικό είναι πιο µαχητικό, πιο επιθετικό προς τα τεχνητά δολώµατα και κάνει άλµατα κατά τη διάρκεια της µάχης. 

Ενα όλοκληρο τεύχος δεν θα ήταν αρκετό για να μιλήσουμε για το δικό µας καχύποπτο και δύσκολο λαβράκι. Πόσο μάλλον ένα άρθρο. Οπότε θα εστιάσω σε βασικές πληροφορίες που έχω αποκομίσει από το ψάρεμά του όσα χρόνια ασχολούμαι. Για µένα και για άλλους φανατικούς spinners το “Sea bass game” είναι ότι πιο απολαυστικό υπάρχει.

Ο στόχος πλέον είναι όχι απλά η σύλληψή του, αλλά το πως, το που, το πότε και το γιατί. Επίσης η σύλληψή του µε όσο το δυνατόν λεπτότερα εργαλεία. Η τάση για χρήση ελαφρών εργαλείων στο ψάρεµα του λαβρακιού, έχει ξεκινήσει για διάφορους λόγους. Κάποιες φορές επιβάλλεται από ανάγκη, όπως πχ. σε πολυψαρεµένα λιµάνια. Εκεί τα ψάρια αρνούνται να επιτεθούν σε οποιοδήποτε τεχνητό. Θα επιτίθονταν ευκολότερα όμως σε κάποιο µικρό σιλικονούχο τεχνητό, δουλεµένο µε λεπτά εργαλεία.

Το μεσογειακό λαβράκι δε δίνει έντονες µάχες. Οταν ψαρεύεται όμως, µε λεπτά εργαλεία και light καλάµια προσφέρει µεγαλύτερες δόσεις αδρεναλίνης. Εξάλλου το µεγάλο πλεονέκτηµα αυτού του ψαριού είναι η πονηριά και όχι η δύναµή του. Μόνο έαν το ξεγελάσουµε θα καταφέρουμε να το νικήσουµε.

Καλάµι «µπαλαντέρ»
Το καλάµι που θα επιλέξουµε, εξαρτάται από τον τόπο και τις καιρικές συνθήκες που θέλουµε να ψαρέψουµε. Προσωπική µου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει καλάµι για όλες τις χρήσεις. Αν θέλουµε ένα καλάµι «μπαλαντέρ», ικανό να ανταπεξέλθει σχεδόν σε όλες τις συνθήκες θα αρκεστούμε σε μέτρια αποτελέσματα

Το µήκος του θα είναι έως 2,70 m και το c.w. 10-30 gr. Ιδανικό είναι από την αρχή να προµηθευτούµε ένα αξιόπιστο καλάµι. Εναλλακτικά κάποιο οικονοµικό αλλά δοκιµασµένο στο συγκεκριµένο είδος ψαρέµατος. Η δράση του είναι θέµα καθαρά προσωπικό και επαφίεται στην κρίση του καθενός. Προσωπικά προτιµώ τα καλάµια µε δράση regular-fast, τα οποία έχουν µεγάλη ευαισθησία στην µύτη. 

Εξειδικευµένος εξοπλισµός ανά τόπο ψαρέµατος
Αν θέλουµε να ασχοληθούµε µε αυτό το ψάρι σε όλους τους δυνατούς ψαρότοπους και καιρούς τα πράγματα αλλάζουν. Χρειαζόµαστε, αναπόφευκτατο, το λιγότερο τρία διαφορετικά καλάµια. Με το καλάµι «µπαλαντέρ» µπορούµε να ψαρέψουµε όλα τα τεχνητά, σε όλους τους τόπους, όχι όµως επαρκώς. Αν θέλουµε να µιλήσουµε για εξειδίκευση, τότε θα λέγαµε πως η κάθε περίπτωση χρειάζεται και το κατάλληλο καλάµι.

Wading
Το συγκεκριµένο ψάρεµα λαµβάνει χώρα σε παραλίες και εκβολές ποταµών. Είτε από την ακτή, είτε µε τη χρήση ειδικής, ολόσωµης, αδιάβροχης στολής (waders). Με τη βοήθεια των waders µπορούµε να µετακινηθούµε και να ψαρέψουµε µέσα στο νερό, αποσκοπώντας στην προσέγγιση του σηµείου όπου κυνηγούν τα ψάρια, κάτι αδύνατον να επιτευχθεί µε άλλον τρόπο. Στο ψάρεµα αυτό θα πρέπει να προσέξουµε την επιλογή κατάλληλου εξοπλισµού.

Συγκεκριµένα θα πρέπει να εφοδιαστούµε µε breathable waders (στολές από διαπνέον υλικό, αποδεδειγµένα οι πλέον καλύτερες), ένα σωσίβιο γιλέκο (vest) και µια ελαφριά απόχη πλάτης η οποία να προσαρµόζεται στο γιλέκο. Επίσης θεωρείται απαραίτητο ένα lip grip το οποίο θα µας βοηθήσει να σταθεροποιήσουµε το ψάρι όταν βρίσκεται µέσα στην απόχη, καθώς και ένα πενσάκι για να το απαγκιστρώσουµε µε ασφάλεια.

Μέσα στις θήκες του vest θα έχουµε πάντα τα παρελκόµενά µας, όπως παραµάνες, παράµαλλο, πετονιά, φακό, και ένα κινητό τηλέφωνο φορτισµένο, σε αδιάβροχη θήκη. Καλό θα είναι επίσης να φοράµε καπέλο στα ηµερήσια ψαρέµατα. 

Τα τεχνητά που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε εδώ, είναι minnows, σιλικόνες, vibrations, w.t.d και άλλα. Το κατάλληλο καλάµι γι’ αυτό το ψάρεµα θα πρέπει να έχει µήκος έως 2,80 m και c.w. έως 25 gr. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει αυτό το καλάµι, είναι η µύτη του.

Με λίγα λόγια τα καλάµια wading έχουν µια ιδιαιτερότητα στο λύγισµά τους, ώστε να µπορείς µε µια απλή κίνηση να φέρεις το ψάρι πολύ κοντά και να το αποχιάσεις εύκολα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης το καλάµι βρίσκεται σε εντελώς κάθετη γωνία και πολλές φορές ακόµα πιο πίσω, οπότε κάποιο καλάµι που δεν έχει αυτή την δυνατότητα αντοχής θα µπορούσε να σπάσει πολύ εύκολα. 

Ο µηχανισµός που θα επιλέξουµε είναι της τάξης 2500-3000, µε τον ανάλογο συνδυασµό νήµατος-παράµαλλου π.χ. 1 PE – 0,27 mm. 

Για την επιτυχία αυτού του ψαρέµατος παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο οι καιρικές συνθήκες και πρέπει να προσέξουµε την ασφάλειά µας. Με έντονο κυµατισµό ή βροχή δεν έχουµε αντίστοιχα καλή ισορροπία και ορατότητα. Εκτός από τον κίνδυνο πτώσης, υπάρχει επίσης πιθανότητα να µη βλέπουµε που κινούµαστε στον ήδη δύσκολο και λασπώδη βυθό, µε αποτέλεσµα να βρεθούµε σε κάποιο βαθύτερο κοµµάτι του. Σε µια τέτοια περίπτωση το vest θα βοηθήσει αρκετά. Οπότε σε αυτές τις συνθήκες θα είµαστε διπλά προσεκτικοί και θα επιλέξουµε ως προορισµό ένα γνωστό µας ψαρότοπο.

Φωτισµένα λιµάνια και µόλοι
Το ψάρεµα του λαβρακιού σε λιµάνια και µόλους είναι το πλέον δυσκολότερο, λόγω της υπεραλίευσης και του µεγάλου όγκου τροφής που βρίσκει εκεί. Σε αυτούς τους τόπους θα επιστρατεύσουµε το µακρύ καλάµι που προαναφέραµε και το καλάµι για σιλικόνες. Το µακρύ για τις περιπτώσεις που επιθυµούµε να ψαρέψουµε µε βαριά τεχνητά, αποζητώντας µεγάλη απόσταση βολής ή θέλοντας να διαχειριστούµε σωστά τεχνητά µε µεγάλο βάρος.

Αν επιθυµούµε πιο τεχνικό ψάρεµα, τότε το καλάµι για σιλικόνες είναι η ιδανική επιλογή. Συγκεκριµένα µιλάµε για ένα ιδιαίτερο καλάµι, σχετικά κοντό, υπερευαίσθητο, µε fast δράση και light χαρακτήρα. Έτσι, το µήκος του καλό θα είναι να µην ξεπερνάει τα 2,40 m και το c.w. του τα 20 gr. Η δυσεύρετη ιδιαιτερότητα που ζητάµε από αυτό το καλάµι είναι να παρουσιάζει «σκληρό χαρακτήρα» κατά τη διαχείριση της σιλικόνης, χωρίς όµως χάνει σε ευαισθησία.

Ο µηχανισµός που θα επιλέξουµε θα είναι κατηγορίας 2000-2500 και θα τον γεµίσουµε µε νήµα µεγέθους 0.6-0.8 PE, το οποίο θα καταλήγει σε παράµαλλο 0,24-0,27 mm. Σε ένα αρκετά βαθύ λιµάνι και µε υποψία υποθαλάσσιων εµποδίων όπου το ψάρι µπορεί να κόψει τα εργαλεία µας κατά την διάρκεια της µάχης, θα πρέπει να ανεβάσουµε τις διατοµές. Εκεί προτεινόµενα µεγέθη είναι 1-1.2 PE για το νήµα και 0,30-0,37 mm για παράµαλλο.

Ένα συχνό φαινόµενο που θα αντικρίσουµε σε κάποιο φωτεινό σηµείο του λιµανιού, είναι να βλέπουµε τα ψάρια, αλλά εκείνα να αρνούνται τα συνήθη τεχνητά µας. Εκεί θα επιστρατεύσουµε τις πολύ µικρές σιλικόνες και κατά συνέπεια τα λεπτά εργαλεία. Ο κύριος λόγος αυτού του φαινοµένου είναι ότι κυνηγούν αθερίνες, µικρές σαρδέλες και λοιπά, οπότε αρνούνται να δοκιµάσουν κάτι µεγαλύτερο. Αναπόφευκτα η επιλογή σιλικονών µήκους 3-5 cm συνδυασµένων µε ελαφριές µολυβοκεφαλές, είναι µονόδροµος σε αυτήν την περίπτωση. Ένας άσσος στο µανίκι µας, εφόσον φυσικά ο εξοπλισµός µας το επιτρέπει, είναι να κατεβάσουµε τις διατοµές µας στο παράµαλλο σε 0,20-0,22 mm.

ΤΕΧΝΗΤΑ: Τα τεχνητά που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε στο ψάρεµα του λαβρακιού δεν έχουν όριο και είναι στην ουσία όλα. Αναλόγως βέβαια τον τόπο, το βάθος και τις συνθήκες που θα θέλουµε να ψαρέψουµε, το λαβράκι θα επιτεθεί στα κλασσικά µας minnows, αλλά και σε τεχνητά WTD, poppers, vibration, σιλικόνες, ακόµα και µικρούς πλάνους.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: To µέγεθος µηχανισµού που θα χρειαστούµε είναι ανάλογο του καλαµιού µε το οποίο θα το ταιριάξουµε. Το σηµαντικό είναι η αξιοπιστία του και να έχει πολύ γραµµικά φρένα για να διαχειρίζεται σωστά το νήµα µας. Επίσης, λόγω της φύσης αυτού του ψαρέµατος θα πρέπει να έχει αντοχή στο θαλασσινό νερό, και roller υποστηριζόµενο από ρουλεµάν, ώστε το νήµα µας να ξετυλίγεται οµαλά, χωρίς τούφες, και να τυλίγεται όµορφα και στρωτά. Ένας κακός µηχανισµός θα έχει σαν αποτέλεσµα τη µεγάλη µας κούραση µετά από ένα πολύωρο ψάρεµα, και θα καταστραφεί σύντοµα αν ενδεχοµένως βραχεί από κάποιο κύµα.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΩΡΕΣ: ∆εν υπάρχει κατάλληλη ώρα για το ψάρεµα του λαβρακιού. Στην ουσία είναι ένα ψάρι που µπορεί να κυνηγήσει όλες τις ώρες της ηµέρας, αναλόγως τόπου και συνθηκών. Σε µια παραλία ή εκβολή µε συνθήκες κυµατισµού, µπορούµε να το αναζητήσουµε από τις πρώτες πρωινές ώρες, έως το σούρουπο και τις πρώτες βραδινές ώρες. Σε κάποιο λιµάνι συνήθως τα ψάρια δραστηριοποιούνται αντίθετα, δηλαδή από το σούρουπο έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Με την ύπαρξη φωτισµού στα λιµάνια, το κυνήγι των ψαριών της περιοχής µπορεί να γίνει ανά πάσα στιγµή της νύχτας. Τα µικρά ψάρια που µαζεύονται στα φωτεινά σηµεία του λιµανιού, αποτελούν πόλο έλξης των λαβρακιών. 

Από ακτή: Σε παραλίες και βράχια με καιρό
Αρχικά σε αυτόν τον τόπο, το wading καλάµι καλύπτει τις ανάγκες µας µε ήπιες συνθήκες, αλλά µε έντονους ανέµους το παιχνίδι αλλάζει. Εκεί θα χρειαστούµε µεγαλύτερη δύναµη και κατευθυντικότητα στις βολές µας, οπότε ένα µακρύτερο και πιο heavy καλάµι µήκους έως 3,30 m µε c.w. έως 45 gr., θεωρείται ιδανικό. Η δράση του είναι και πάλι θέµα προσωπικού γούστου, αλλά σε γενικές γραµµές προτιµούνται καλάµια µε fast ή extra fast χαρακτήρα, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερες και πιο εύστοχες ρίψεις.

Τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε είναι τα ίδια µε τα παραπάνω, αλλά µεγαλύτερα και φυσικά βαρύτερα, ξεπερνώντας κάποιες φορές τα 40 gr. Εδώ ο µηχανισµός καλό θα είναι να είναι της τάξεως των 3000-4000, για λόγους βολής, αλλά και καταπόνησης. Επίσης το νήµα και το παράµαλλο θα πρέπει να είναι µεγαλύτερης διαµέτρου.

Εάν ψαρεύουµε σε σηµείο µε βράχια ψηλά από το νερό, το µακρύ αυτό καλάµι είναι µονόδροµος αν θέλουµε να έχουµε επαφή µε το τεχνητό µας, σε αντίθεση µε ένα κοντό καλάµι που δε θα έφτανε στην επιφάνεια του νερού. Απαραίτητο αξεσουάρ είναι µια απόχη µε κοντάρι προέκτασης τουλάχιστον 4 m, για να αποχιάσουµε το ψάρι µε ασφάλεια, χωρίς να χρειαστεί να κινδυνέψουµε. Εδώ καλό θα ήταν να φοράµε το vest και αδιάβροχα ρούχα, ιδιαίτερα τις µέρες µε έντονο κυµατισµό. Σηµαντικό επίσης θα ήταν να φοράµε αντιολισθητικά µποτάκια, αποφεύγοντας ανεπιθύµητα γλιστρήµατα µε δυσάρεστες επιπτώσεις.

TIP
Ένα καλό tip για το ψάρεµα του λαβρακιού, είναι η παρατήρηση του καιρού, αφού σε όποιο τόπο και αν ψαρεύουµε βοηθά η ύπαρξη άστατων καιρικών συνθηκών. Επίσης, εάν έχει προηγηθεί βροχή ή κακοκαιρία, οι πιθανότητες επιτυχίας του ψαρέµατός µας αυξάνονται σηµαντικά. Η θολούρα και γενικότερα τα ταραγµένα νερά προσελκύουν το λαβράκι και το κάνουν λιγότερο καχύποπτο.

Με τις παραπάνω συνθήκες τα ψάρια κυνηγούν πιο κοντά στην ακτή και κόντρα στον καιρό. Τελευταίο µα ίσως πιο σηµαντικό στοιχείο µιας περιοχής, είναι η συχνή ύπαρξη υποθαλάσσιων ρευµάτων. Τα ψάρια θα κυνηγήσουν στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ροής των ρευµάτων, εκµεταλλευόµενα τη δυσκολία των µικρών ψαριών να κινηθούν κόντρα στο ρεύµα.

Και µην ξεχνάτε, όπως συνηθίζω να λέω κάθε φορά: ΠΡΟΣΟΧΗ στις απελευθερώσεις των νεαρών ψαριών, µε όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία, ώστε να προλάβουν να δουν και οι επόµενες γενιές αυτό το πολύ όµορφο και αξιόλογο ψάρι. Καλές θάλασσες σε όλους! 

Tags
Spinning Sea Bass Λαβράκια
Comodo SSL