Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Τεχνικές ψαρέματος: Νυχτερινό καρτέρι με light drifting

20 Απριλίου, 2020

Τεχνικές ψαρέματος: Νυχτερινό καρτέρι με light drifting

Τα νυχτερινά ψαρέµατα είναι αυτά που θα µας συντροφέψουν περισσότερο στις καλοκαιρινές µας εξορµήσεις, αποφεύγοντας την πολυκοσµία που τώρα είναι πιο έντονη λόγω των πολυπληθών λουοµένων και της ιδιαίτερα υψηλής θερµοκρασίας.

Περιµένοντας τον «τσίµπο» να έρθει. Πολλές φορές ένα ανεπαίσθητο χαρχάλεµα µπορεί να σηµάνει ένα αξιόλογο ψάρι.

Είναι στιγµές που θες να κάνεις ένα ήρεµο ψάρεµα χωρίς πολλά-πολλά, µε λιτό εξοπλισµό, ζητώντας µόνο µία λυτρωτική απόδραση από τη βασανιστική καθηµερινότητα, µία χαλαρωτική συνάντηση µε τη θάλασσα. Σε τέτοιες στιγµές διαλέγω πάντα να αποδράσω µε µια από τις πιο αγαπηµένες µου τεχνικές, το light drifting, το οποίο προτιµώ να πραγµατοποιώ από το ντόκο ενός λιµανιού, εφόσον γίνεται βράδυ. Είναι πολύ σηµαντική η άνεση και η ασφάλεια που µου προσφέρει τη νύχτα το οµαλό έδαφος σε σχέση µε κάποιο βράχο.

Σε γενικές γραµµές το light drifting είναι µια τεχνική η οποία φροντίζει να ξεγελάσει και το πιο καχύποπτο ψάρι-θήραµα, αφού λόγω του λιτού εξοπλισµού παρουσιάζει το δόλωµα πολύ φυσικά καθώς αυτό κατευθύνεται προς το βυθό. Αξίζει να σηµειώσουµε ότι η αρµατωσιά µας είναι ερµατισµένη µε ένα µόνο µικρό δαγκωτό µολυβάκι µισού ή ενός γραµµαρίου. Αυτό το ψάρεµα µπορεί να γίνει είτε µε µια πετονιά την οποία κρατάµε στο χέρι ή ακόµα και µε κάποιο µικρό καλαµάκι µε µηχανισµό και λεπτή, ευαίσθητη µύτη.

Τα ψιλά ζοκάκια αποτελούν πολλές φορές την εναλλακτική πρόταση στη συγκεκριµένη τεχνική. Αν το βάθος µάλιστα είναι αρκετό ή υπάρχουν µικρόψαρα στην περιοχή, τότε θα µας βοηθήσουν να κατέβει το δόλωµα λίγο πιο γρήγορα προς το βυθό.

Σίγουρα, πολλοί από εµάς έχει τύχει να δούµε στην διάρκεια της ηµέρας κάποιο λαβράκι να κόβει βόλτες πλάι στο ντόκο του λιµανιού ή µια τσιπούρα να περνά αµέριµνα από µπροστά µας χωρίς να κάνουν καν τον κόπο να κοιτάξουν το δόλωµά µας, όσο φρέσκο και λαχταριστό και αν είναι.

Πέφτοντας όµως το σκοτάδι τα πράγµατα αλλάζουν τελείως. Τότε είναι η στιγµή που θα στήσουµε θανάσιµο καρτέρι σε οποιοδήποτε πιθανό, αξιόλογο θήραµα. Το σκοτάδι σε συνδυασµό µε τη διακριτικότητα του light drifting, είναι σίγουρο ότι θα αποδώσουν τα µέγιστα.

Μαλάγρωµα
Εάν θελήσουµε να χρησιµοποιήσουµε κάποια µαλάγρα για να αυξήσουµε τις πιθανότητες σύλληψης, καλό θα είναι να τη ρίξουµε πολύ πριν το ψάρεµά µας (τουλάχιστον µία ώρα πριν), έτσι ώστε τη στιγµή του ψαρέµατος να έχουµε τους λιγότερους θορύβους. Είναι φορές που ακόµα και το πέσιµο της µπάλας µαλάγρας στο νερό, θα δηµιουργήσει εκείνη τη στιγµή µια νευρικότητα.

Επειδή λοιπόν θα πέσει πολύ πιο νωρίς η µαλάγρα µας, µπορούµε να φροντίσουµε να έχει αργή «διάχυση» των συστατικών της µέσα στο νερό, φροντίζοντας κατά την παρασκευή της να έχουµε την ανάλογη υγρασία, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις µαλάγρες ή έτοιµες µαλάγρες σε ηµίυγρη µορφή είναι οι ιδανικότερες.

Καρτέρι για λαβράκια
Εφόσον θα αναζητήσουµε στοχευµένα κάποιο συγκεκριµένο είδος ψαριού, όπως πχ. το λαβράκι το οποίο αποτελεί διακαή πόθο πολλών ψαράδων, θα πρέπει να εξασφαλίσουµε και τον αγαπηµένο του µεζέ-δόλωµα, οπότε όταν θα το βρει µπροστά του θα είναι αδύνατο να το αγνοήσει. Το φιλέτο σαρδέλας είναι το δόλωµα που µας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους, σε ότι ψάρεµα και αν κάνουµε και σε όποιο ψάρι και αν αποσκοπούµε.

Φιλέτο σαρδέλας δολωµένο στο αγκίστρι µας.

Στην προκειµένη περίπτωση φροντίζουµε το φιλέτο να είναι από φρέσκια σαρδέλα ηµέρας, αφού η σάρκα της θα είναι ακόµα σφιχτή και θα δολώνεται πιο εύκολα.

Ζωντανή γαριδούλα. Ένα από τα καλύτερα δολώµατα για τη συγκεκριµένη τεχνική.

Η ζωντανή γαρίδα βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο ανάµεσα στα αποδοτικότερα δολώµατα για λαβράκια, αλλά η εξασφάλισή της απαιτεί και κάποια συγκεκριµένη διαδικασία, αφού πρέπει να την αναζητήσουµε κυρίως βραδινές ώρες, σε σηµεία ήρεµα που δε χτυπάει το κύµα, ανάµεσα σε βράχους, ή ακόµη πιο εύκολα µέσα σε λάστιχα αυτοκινήτων τα οποία κρεµούν στο πλάι του ντόκου για την προστασία των σκαφών. Η επιλογή σηµείου όπου θα σταθούµε, παίζει και αυτή κάποιο ρόλο. Έτσι, επιδιώκουµε να ψαρεύουµε δίπλα σε κάποιο καΐκι ή τράτα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού είναι σηµεία που µαλαγρώνονται και προσελκύουν αρκετά µικρόψαρα.

Μύδι καθαρισµένο περασµένο σε βελόνα, που στη συνέχεια έχει τυλιχτεί µε ελαστικό νήµα και του έχουµε αφαιρέσει τη βελόνα. Έτοιµο να κοπεί σε δολωσιές.

Καρτέρι για τσιπούρες
Βασικό µας µέληµα είναι να µη ρίχνουµε σε καµία περίπτωση φως µέσα στην ψαρεύτρα µας. Και πρέπει να δώσουµε ιδιαίτερη σηµασία σε αυτό, αφού τα φώτα δηµιουργούν νευρικότητα στις τσιπούρες, αλλοιώνοντας τη φυσικότητα του τοπίου. Επιλέγουµε πάντα τα πιο ήσυχα σηµεία του λιµανιού, χωρίς να µας ενδιαφέρει αν το βάθος εκεί είναι µεγαλύτερο, µιας και τα ψάρια µπορεί να ανέβουν ακόµα και µισό µέτρο κάτω από την επιφάνεια. Ως δόλωµα το µύδι θα αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης, αν και είναι λίγο δύσκολο στην ανεύρεση, αλλά και στη δόλωσή του. Ένας εύκολος τρόπος, είναι να περάσουµε την ψίχα από 2-3 µύδια σε µια βελόνα δόλωσης, στη συνέχεια να τα τυλίξουµε µε ελαστικό νήµα και έπειτα να τα περάσουµε στο αγκίστρι όπως θα δολώναµε ένα σκουλήκι.

Το καλάμι μπορεί να αντικατασταθεί και με μια απλή ρόδα.

Συλλήψεις λίγο πριν το κατέβασµα
εν είναι απίθανο να έχουµε συλλήψεις από ψάρια τα οποία δεν περιµέναµε και µάλιστα πριν ακόµα το δόλωµα φτάσει στο επιθυµητό σηµείο. Τέτοιες εκπλήξεις µπορεί να έχουµε αν την ψαρεύτρα µας έχει επισκεφτεί κάποιο κοπάδι από µελανούρια, κοκάλια, ή γόπες που µάλιστα αυτήν την εποχή είναι σε αφθονία. Σε κάθε περίπτωση η συντροφιά της απόχης είναι απαραίτητη, µιας και τα λεπτά νούµερα των πετονιών είναι δύσκολο να φέρουν το ψάρι έξω χωρίς τη συνδροµή της.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Νυχτερινό Ψάρεμα Light Drifting στην Ακτή
Comodo SSL